Haftalık ekonomik takvim her ne kadar geçtiğimiz hafta kadar yoğun olmasa bu hafta içerisinde de önemli verilerin yer aldığı şekilde içerik barındırıyor. Bu hafta içerisinde açıklanacak olan ve ilgi odağı olması beklenen en önemli veri Amerika Birleşik Devletleri iş raporu olacak. Yatırımcılar ise bu hafta FED’in para politikası hakkındaki detaylara odaklanacak.
Ayrıca, bu haftanın ekonomik takvim verileri arasında Amerika Birleşik Devletleri tarafından açıklanacak olan ilk işsizlik başvuruları, fabrika siparişleri ve Arz Yönetim Enstitüsü’nün PMI verileri yer alıyor. Kazanç raporlarının da gündemde olacağı bu hafta içerisinde S&P500 endeksinde yer alan şirketlerin üçte birinden daha fazlası rapor açıklamak için hazırlanıyor.
Bir diğer yandan Çin piyasa düzenleyicilerinin baskıları artmaya devam ederken gündemde kendisine daha fazla yer bulabilir. Tüm bu gelişmelere ek olarak ise İngiltere’de İngiltere Bankası’nın yapacak olduğu toplantıda FED’in teşvikleri azaltabilmek için biraz daha zamana ihtiyacı olduğu görüşü benimsenebilir. İşte, yeni hafta başlangıcı öncesinde bilinmesi gereken ve 2 Ağustos 2021 – 8 Ağustos 2021 tarihleri arasında takip edilmesi gereken önemli ekonomik gelişmeler;
Ekonomi Verileri
Bu hafta açıklanacak olan Amerika Birleşik Devletleri iş raporu verileri haricinde ekonomik takvimde bazı diğer önemli ekonomik veriler de yer alıyor. Arz Yönetim Enstitüsü’ne ait imalat verileri ve hizmet sektörü verileri de oldukça önemli ve yatırımcılar tarafından takip edilecek veriler arasında yer alıyor. ISM imalat PMI verisinin beklentileri karşılaması ve güçlü olmaya devam etmesi durumunda sadece ekonomide, yüksek enflasyona katkı sağlayan arz yönlü sorunların yeniden vurgulanması bekleniyor.
Fabrika siparişleri verileri ise 3 Ağustos 2021 Salı günü ve ilk işsizlik başvuruları verileri ise 5 Ağustos 2021 Perşembe günü açıklanacak. İşsizlik başvuruları her ne kadar artan işgücüne kıyasla azalmış olsa da sürekli olarak vaka sayılarının artışına sebep olan Delta varyantının bu toparlanmaya karşı risk oluşturduğu da net bir gerçek.
Tüm bu ekonomik takvim verilerine kıyasla bu hafta içerisinde bazı önemli FED yetkilileri de konuşma gerçekleştirecek ve yatırımcıların bu konuşmaları da yakından takip edeceği beklentiler arasında yer alıyor. Konuşma içeriklerindeki her ince mesaj piyasanın yön değişimi gerçekleştirmesine sebep olabilir.
Çin Baskısı
Çin’de bulunan piyasa düzenleyicilerin sürekli olarak artış gösteren baskıları doğrultusunda yatırımcıları korku ve endişe ile Çin hisselerinden uzaklaşmaya başladı. Bu durum, teknoloji şirketlerinin belirsiz bir çerçeve içerisinde faaliyet göstermesine de sebep olmuş durumda.
Çin hükümeti, New York borsasında işlem görmeye başlamış olan Didi Global’e yönelik soruşturma başlatmıştı ve bu soruşturma neticesinde de deniş aşırı hisse senedi ihracına yönelik düzenleyici tutumlar sıkılaşmıştı. Bu olay sebebi ile oluşan ciddi satış dalgası sonrasında ise yetkililer hisse senedi ve Çin Yuanı için zemin oluşturan piyasa dalgalanmalarını yatıştırabilmek için gerekli önlemleri aldı.
Bu hafta içerisinde yatırımcıların dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’deki durgunluğa ilişkin endişelerin artışını takip ederken ayrıca Çin’in PMI verilerini de inceliyor olması bekleniyor. Bu veri ayrıca piyasanın yön bulması için sıradaki test olma niteliğine de sahip olabilir.
Kazanç Raporları
Bu hafta içerisinde kazanç raporlarının daha fazla ivme kazanarak artması bekleniyor. Bir diğer tanılama ile bu hafta içerisinde çok fazla sayıda şirketin kazanç raporu açıklaması bekleniyor.
Yapılan analizler ve beklentiler doğrultusunda özellikle S&P500 endeksi içerisinde yer alan şirketlerin kazanç raporlarının tatminkâr seviyelerde olması. Yani, bu endeks içerisinde yer alan hisse senetlerine olan beklentiler pozitif görünmekte.
Amerika Birleşik Devletleri borsası haftanın son işlem günü olan 30 Temmuz 2021 Cuma günü gerilemiş ve haftalık bazda kayıp ile geçtiğimiz haftayı sonlandırmıştı. Her ne kadar haftalık bazda negatif bir kapanış olsa da bu endeks art arda altıncı kere aylık artış göstererek aylık kapanışlarını gerçekleştirdi.
İngiltere Bankası Toplantısı
5 Ağustos 2021 Perşembe günü gerçekleştirilecek olan İngiltere Bankası toplantısında İngiltere Bankası’nın gelişen ekonomi ve enflasyon karşısındaki tahvil alım programının boyutlarına ilişkin politikacılar arasında yaşanmış olan bazı gerginliklere rağmen teşvikin mevcut temposunda devam etmesi beklentiler arasında yer alıyor.
Gerçekleşecek olan bu toplantıda enflasyon tahminlerinin de yükseltilmesi beklentiler arasında yer alıyor. Delta varyantı hakkında endişeler henüz azalmış değil ve bu varyant hakkındaki öngörüler de belirsizliğini korumaya devam ediyor.
Ayrıca, bu toplantı içeriğinde dikkat edilecek bir diğer önemli nokta ise politikacıların fikir değişimleri olacak. Daha önce fikir değişimi gerçekleştiren 2 politikacı bulunuyor olması ile bu sayının artış gösterip göstermeyeceği de merak konusu.
Temmuz İş Raporu
6 Ağustos 2021 Cuma günü Amerika Birleşik Devletleri’nin tarım dışı istihdam verisi açıklanacak ve bu veri ekonomik toparlanmanın gücüne dair yeni ipuçları elde edilmesine sebep olacak. Ayrıca, yine bu veri ile FED politikacılarının görünümleri hakkında fikir elde edilmesine de yardımcı olacak.
Ekonomistlerin yapmış olduğu araştırmalara göre Temmuz 2021 tarihi için 900.000 iş eklenmiş olması bekleniyor. Haziran ayında ise bu sayı 850.000 olmuş ve beklentilerin üzerinde çıkmıştı.
Geçtiğimiz hafta FED Başkanı Jerome Powell teşvik tedbirlerinin azaltılmaya başlaması öncesinde işgücü piyasasında hala ‘’önemli ilerlemelere’’ gerek duyulduğunu söylemişti. Haziran ayında ise FED yetkilileri, tahvil alımlarının nasıl azaltılacağı konusunda tartışmaya başlamış fakat piyasa için acil durum destek tedbirlerinin ne zaman başlatılacağı hakkında bir tartışma veya fikir alışverişi gerçekleşmemişti.