Rezerv para, dünya üzerinde yer alan merkez bankalarının ellerinde bulundurmakta oldukları döviz cinslerine verilen isimdir. Rezerv para birimleri dünya üzerinde baskın olarak rol oynayan ekonomilerin paralarından seçilmektedir. Tercih edilen bu para birimlerinin en belirgin özelliği ise genel olarak yaygın kullanıma sahip olmaları ve diğer para birimlerine kolayca çevrilebilme özelliğine sahip olmasıdır.
Rezerv Para Nedir?
Rezerv kelimesinin sözlükteki anlamı saklama veya biriktirme olarak tanımlanmaktadır. Rezerv para ise uluslararası para piyasaları ve merkez bankalarının portföylerinde bulundurmakta olduğu döviz ve altın gibi emtia çeşitlerinin varlıklarını ifade etmektedir. Merkez bankaları, altın veya döviz rezervlerini varlık şeklinde kasalarında bulundurmaktadırlar. Bunun sebebi ise yaşanması muhtemel olumsuz olaylara karşı tedbirli olmaktır. Bir diğer tanımlama ile nasıl ki bireyler geleceğe dair kaygıları için birikim yapıyorsa merkez bankaları da bu gibi durumlar için rezerv para birimini kasasında bulundurmaktadır. Bu, risklere karşı alınan bir önlemdir.
Rezerv Para Birimleri Nelerdir?
Dünya üzerinde en yaygın olarak kullanılan ve bilinen rezerv para birimi Amerikan Dolarıdır. Amerikan dolarının rezerv para birimi olarak kullanılmasının en temel sebebi ise dünya ticaretinde oldukça yaygın olarak kullanılıyor olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, birçok ülkenin merkez bankası bilançosunda yer alıyor olması sebebi ile de Amerikan Doları en çok işlem gören para birimleri arasında yer almaktadır. Amerikan Dolarının yanı sıra Euro, İsviçre Frangı, İngiliz Sterlini ve Japon Yeni de rezerv para birimlerine örnek olarak gösterilebilir.
Merkez Bankaları Neden Rezerv Para Birimi Tutmaktadır?
Merkez bankası, şu amaçlar için rezerv para birimi tutmaktadır;
- Sağlanmakta olan güven politikalarını desteklemek,
- Kur veya para politikalarına olan güveni sağlamak,
- Ülke hazinesinin yabancı para iç ve dış borç ödemelerini gerçekleştirmek.
Her ülkenin merkez bankası yukarıda belirtilen amaçlar doğrultusunda rezerv para birimi tutmaktadır.