Trendlerdeki Yazı

Stopaj Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Stopaj Nedir? Nasıl Hesaplanır?
0

Stopaj, temelde vergi ödeme şekli olup işverenler tarafından kurumlar veya gelir vergisine tabi olan kazanca ait tutarların, iş yapan bireye ödenmesi sırasında yasa tarafınca belirlenmiş oranda ve bu tutarın bir kısmı korunacak şekilde, iş yapan ismine peşin olarak vergi dairesine yatırılması gereken vergilendirme şekline verilen isimdir.

Stopaj, Maliye İdaresi’nin daha kolay ve garanti şekilde vergi tahsilini gerçekleştirmeyi talep etmesi ile doğan bir yöntem olarak da bilinmektedir. Uygulama yöntemini dikkate alacak olursak en işlek ve en güvenilir yöntem olarak da bilinmektedir. Bu vergi türü kesinlikle gelir meydana geldiği zaman devlet tarafından gelir kaynağından tahsil edilmektedir.

stopaj

Bu verginin amacı ise vergi tahsilatının daha garanti ve daha kolay bir şekilde gerçekleşmesidir. Bu şekilde, küçük gelir elde eden işletme ve bireylerin vergi kaçırması önlenmekte olup vergi mükellefi ve maliye idaresinin işlem yükü azalmış olmaktadır. Bu verginin bir diğer amacı ise gelirin oluşumundan kısa süre sonra maliye dairesine gelir vergisinin iletilmesi ve vergi mükellefinin üzerinde oluşan psikolojik etkinin giderilmesi olarak belirtilmektedir.

Stopaj Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Bu vergi türü, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen ve her yılbaşında belirtilmiş olan vergi takvimine göre iki eşit taksit olacak şekilde ödenebilmektedir. Gelir kapsamına dahil edilen kira stopaj hesaplaması her senenin Mart ayında beyan edilmektedir. Gelir vergisi kapsamına dahil edilen kira stopaj vergisi ise her yıl Mart ve Temmuz aylarında tahsil edilmektedir.

Stopaj Vergisi Nasıl Hesaplanmaktadır?

Bu vergi oranları Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlar içerisinde maddeler şeklinde belirtilmektedir. Bu kanun içerisinde kimlerin hangi koşullara göre stopaj vergisi ödemesi gerektiği net bir şekilde belirtilmiştir. Ayrıca, bu vergi türü brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır.

stopaj nedir

4.000 TL değerindeki brüt kira fiyatının %20’si olarak hesaplanan 800 TL, kiracı birey veya işletme tarafından stopaj kesintisi olarak vergi dairesine ve geriye kalan 3.200 TL’lik kısım ise net kira bedeli olarak mülk sahibine ödenmektedir. Kira sözleşmelerindeki kira bedeli brüt olarak değil net olarak belirtilmiş ise şu formül ile hesaplanmaktadır;

Brütleştirme Formülü = Net Kira Bedeli /(1-0,2)

Net olarak belirtilmiş kira bedeli dolayısı ile yeni stopaj tutarı ise şu şekilde hesaplanmaktadır;

Brüt Kira Bedeli = 4.000 / 0.8 = 5.000 TL
Stopaj Tutarı = 5.000 x 0,2 = 1.000 TL

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Bankacılık ve Finans mezunu, 24 yaşında Ekonomi meraklısı birisiyim. Aktif olarak web sitem için yazılar hazırlıyor ve trade işlemleri gerçekleştiriyorum. Yaklaşık olarak 7 yıllık trade deneyimim bulunmaktadır.

Yorum Yap