Trendlerdeki Yazı

Marka Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?

Marka Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?
0

Marka tescili, markalaşmış tüm ürün, hizmet ve tasarımların öncelikli ihtiyaçlarından birisi olarak markanın korunması durumuna verilen isimdir. Herhangi bir markaya sahip işletme, kurum ve bireylerin o markaya ait bütün sorumluluk ve hakları üstlenmesi ile marka tescili alınmaktadır. Bunun yasal tek yöntemi ise markanın tescillenmesidir. Peki, bu süreç nasıl ilerlemektedir ve tüm bu işlemlerin toplam maliyeti nedir?

Marka Tescili Nedir?

Marka, bir işletme tarafından üretmiş olduğu mal veya hizmetin diğer işletmelere ait mal veya hizmetlerden ayrılmasını sağlayan işaret olarak tanımlanmaktadır. Bu işaretin ise yasal olarak korunması işlemi ise marka tescili olarak adlandırılmaktadır. Bir diğer şekilde, marka tescili işletmeler için oldukça ciddi avantaj sağlamakta olan kavram olarak tanımlanmaktadır.

Markanın tescil ettirilmesi, bir başka bireyin onu kullanması ve bu şekilde kazanç sağlamasını engellemektedir. Bir diğer anlatım şekli ile markanızın tüm haklarını kendi üzerinize alma işlemi olarak adlandırılmaktadır. Aynı zamanda, markanın tescil edilmesi ile daha sonra lisans verilmesi, devretme hakkına sahip olunması veya miras bırakılması hakkı da elde edilir.

Marka tescil süreci değişiklik gösteriyor olsa da genellikle 10 yıllık bir sürece sahiptir. Gerekli ek ücretlerin ödenmesi ile bu süre uzatılabilmektedir.

marka tescili nedir

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka tescili yapılabilmesi için öncelikli olarak Türk Patent Enstitüsü tarafından talep edilen belgelerin eksiksiz olarak hazırlanması gerekmektedir. Belgeler enstitüye teslim edildiği süreç itibari ile başvuru kesinlik kazanmakta ve unvan korunma altına alınmaktadır. Bu belgeler içerisinde eğer ki enstitü bir eksik bulursa bunların tamamlanması için 2 aylık bir ek süre tanımaktadır. Eğer ki bu süreç içerisinde bu eksik belgeler tamamlanmaz ise de başvurunun iptali gerçekleşmektedir.

Marka tescil başvurusu eğer ki prosedüre uygun şekilde gerçekleştirilmiş ise Türk Patent Enstitüsü esasa uygun bir inceleme başlatmaktadır. Eğer ki başvuru usule uygun görülürse Resmi Marka Bülteni’nde yayın işlemi gerçekleştirilir. Bir sonraki aşamada ise bireylerin itiraz ve görüşleri ile yeniden inceleme süreci başlatılmış olur. İtiraz gerçekleşmemiş başvurulara ait tescil işlemi ise tamamlanır ve sicil kaydı gerçekleşir. Gelinen son aşamada ise sicil kaydı ile birlikte Marka Tescil Belgesi, başvuru sahibine teslim edilir ve bu süreç tamamlanır.

Marka Tescil Başvurusunda Talep Edilen Belgeler ve Bilgiler Nelerdir?

Marka tescil başvurusu sırasında eğer ki başvuru yapan kişi tüzel kişilik ise şu belgeler talep edilmektedir;

  • Vergi levhası,
  • Faaliyet belgesi,
  • Başvuru ücreti ödeme dekontu,
  • Marka örneği,

Marka tescil başvurusu sırasında eğer ki başvuru yapan kişi gerçek kişi ise şu belgeler talep edilmektedir;

  • Vekaletname, (Mevcut ise)
  • T.C. kimlik numarası,
  • Başvuru ücreti ödeme dekontu,
  • T.C. kimlik numarası
marka tescili nasıl yapılır

Marka Tescil Ücreti Ne Kadar?

Marka tescili yapmak için eğer ki bir aracı kurumdan yardım alırsanız size her işlem için belirli ve değişken bir fiyat teklifi yapılacaktır. Bu sebeple net bir fiyat vermek mümkün değildir fakat ortalama ücretler şu şekildedir;

  • Marka tescil ücreti 650 TL,
  • Marka yenileme ücreti 840 TL,
  • Marka başvuru ücreti 250 TL,
  • Ek marka başvuru ücreti 250 TL,

Tüm bu fiyatlar ortalama değerlerdir ve aracı kurumlar arasında değişiklik gösterebilmektedir.

Marka Tescili Nerede Yapılır?

Marka tescili yapabilmek için sizden talep edilmiş tüm belgeleri eksiksiz olarak tamamladıktan sonra Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru gerçekleştirerek bu belgeleri teslim edebilirsiniz. Başvuru işlemi kişinin kendi tercihine bağlı olarak bireysel veya vekil ataması yapılarak gerçekleştirilebilir. Yabancı uyruklu bireyler için tescil başvurusu sadece vekiller tarafından gerçekleştirilebilir. Başvurular, Türk Patent Enstitüsü usullülerine uygun olarak gerçekleştirilmelidir.

marka tescili için gerekli belgeler

Endüstriyel Marka Tescili Nedir?

Endüstriyel tasarımlara uygulanmakta olan marka tescil işlemleri farklı bir başlık altına dahil edilerek incelenmektedir. Tasarım söz konusu olduğu zaman akla gelmesi gerekenler ise biçim, çizgiler, renk, ürüne ait şekil, üzerinde uğraşılan çeşitli süslemeler ve yapısal özellikler gibi kavramlardır. Her ürün belirli bir tasarıma sahip olmalı ve bu şekilde diğer ürünlerden ayrılmalıdır.

Endüstriyel tasarım söz konusu olduğu zaman akla gelmesi gerekenler ise belirli bir işlevselliğe sahip olmak, tasarıma konu olan ürünün tüketici ihtiyaçlarını karşılayacak estetik ve şekilde kaygısı olan ve düşük maliyetler ile üretilebilirken tüketici için ideal düzeyde fayda sağlayabilecek ürünler veya hizmetler olmalıdır. Endüstriyel Tasarım ve Marka Tescili, üretimi gerçekleşen ürünün tasarım ve markasına ait bütün özelliklerin rakip ürünlere kıyasla ayırt edilebilmesini sağlamakta olan ve o tasarım ile birlikte markayı koruyan tescil işlemidir.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Bankacılık ve Finans mezunu, 24 yaşında Ekonomi meraklısı birisiyim. Aktif olarak web sitem için yazılar hazırlıyor ve trade işlemleri gerçekleştiriyorum. Yaklaşık olarak 7 yıllık trade deneyimim bulunmaktadır.

Yorum Yap