Trendlerdeki Yazı

İşsizlik Maaşı Nedir? Nasıl Başvurulur? Nasıl Hesaplanır?

İşsizlik Maaşı Nedir? Nasıl Başvurulur? Nasıl Hesaplanır?
1

İşsizlik maaşı, sigortalı çalışanların işsiz kaldığı durumlarda ve iş arama süreci içerisinde yaşayacakları mağduriyetleri minimuma indirmeyi amaçlayan bir tür destektir. Eğer ki işsiz kalan bir sigortalı çalışan bu maaş hakkındaki şartları bilmez veya sağlayamazsa maalesef bu ödenekten yararlanma fırsatını kaçırmış olacaktır.

İşsizlik Maaşı Nedir?

Daha önce sigortalı olarak çalışmış olup 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında belirtilmiş şartlara uyum sağlayan kişilerin işsiz kalmaları durumunda kanun içerisinde belirtilmiş süre içerisinde ve miktarda alınacak ödeme işsizlik maaşı olarak adlandırılmaktadır.

Bu maaşı belirli bir hizmet akdinde bağlı bulunmakta olan sigortalılar, çalışma vizesi ile Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde çalışan yabancı işçiler ve sandığa bağlı olan sigortalılar alabilmektedir.

işsizlik maaşı

İşsizlik Maaşına Nasıl Başvurulur?

Sigortalı işçinin hizmet akdinin feshedilmesinden sonraki 30 gün içerisinde İŞKUR’a işsizlik maaşı başvurusunda bulunması gerekmektedir. Kişi, bu başvuruyu gerçekleştirmek için İŞKUR birimine gidebilir veya online olarak da bu işlemi gerçekleştirebilir.

Kişinin işsizlik ödeneği için geçerli bir sebebi olmaksızın başvurusu 30 gün içerisinde gerçekleştirilmez ise gecikilen bu süre ödenek hakkından yararlanılan sürelerin içerisinden düşülmektedir ve kişi bu sürelerin ücretini talep edememektedir.

İşsizlik maaşı başvurusunu online olarak İŞKUR internet sitesinden yapmak isteyen kişilerin başvuru için şu adımları takip etmesi gerekmektedir;

  • İlk olarak İŞKUR web sitesi üzerinden ‘’iş arayan giriş’’ seçeneğine tıklanır ve T.C. kimlik numarası ile şifre yazılarak sisteme giriş işlemi gerçekleştirilir.
  • Bireysel kullanıcı alanından ‘’işsizlik ödeneği başvurusu’’ seçeneğine tıklanır.
  • Açılan ekranda yer alan bilgilendirme formu okunduktan sonra form sonunda bulunan onay butonu ile bu form onaylanır.
  • Sistem tarafından talep edilen iş yeri fesih tarihi bilgileri gerekli kısma yazılır.
  • Sistem tarafından talep edilen diğer bilgiler doldurulduktan sonra ilerle butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçilir.
  • İş yerine ait il ve ilçe bilgileri girilir ve sonrasında ‘’Kaydet’’ butonuna tıklanır.

Tüm bu adımlar sırası ile tamamlandıktan sonra cep telefonuna mevcut işlem ile ilgili bilgiler gönderilecektir. İşçinin başvurusunu gerçekleştirdiği bu ödeneği alabilmesi için iş almaya hazır durumda bulunması gerekmektedir. Bu şekilde, işsiz kişinin işe yerleştirme, danışmanlık ve mesleki eğitim gibi hizmetlerden faydalanması sağlanmış olur.

işsizlik maaşı başvurusu

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

İşsizlik maaşı alma hakkını elde eden bir kişinin İŞKUR öncülüğünde bu ödenek hesaplanmakta ve her ayın belirli bir gününde kişinin hesabına yatırılmaktadır. Bu ödeneği almaya hak kazanmış kişinin alacağı maaş hesaplanırken kişinin son 4 aylık süreç içerisinde almış olduğu brüt ücretin ortalaması hesaplanmaktadır. Elde edilen bu hesaplama ile ortaya çıkan tutarın %40’lık tutarı ise kişiye ödenir. Tabii ki bu tutar tam olarak ödenmeden önce mevcut tutar üzerinden damga vergisi kesilmektedir. Bu verginin kesilmesi sonrasında ise elde edilen net tutar kişinin alacağı işsizlik maaşıdır.

İşsizlik ödeneği hesaplarken dikkat edilecek en önemli unsurlardan birisi ise bu ödeneğin tavan ve taban ücretler arasında yer alıp almadığıdır. İşsizlik maaşının tavanı brüt asgari ücretin %80’i tabanı ise %40’ı tutarındadır.

Örneğin, bir kişinin çalışmış olduğu son iş yerinde 4 ay boyunca 4.500 TL maaş aldığını ve işten çıkarılmış olduğunu düşünelim. Buna göre;

  • Son dört aylık süreç içerisindeki brüt ücret 6.000 TL,
  • Bu brüt ücretin %40’lık kısmı ise 1.800 TL,
  • Damga vergisi ise 13.67 TL, (%0.7590)

Bu durumda kişi net olarak 1.786 TL 34 kuruş ödeme alma hakkı kazanmış olacaktır.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

İşini kaybetmesi sonrasında işsiz kalmış bir bireye ödenecek olan işsizlik ödeneği, kişinin çalışırken kazanmakta olduğu brüt maaşına göre farklılık göstermektedir. Bu bireyin son dört aylık süreç içerisinde kazanmış olduğu brüt maaşı ortalamasının üzerinden hesaplanarak elde edilen işsizlik maaşı 2020 yılı itibari ile minimum 1.177 TL olurken maksimum ise 2.354 TL olmuştur. Bu maaş aralığı brüt asgari ücrete göre belirlenmektedir ve asgari ücretin güncellenmesi sonrasında bu değerler de değişim göstermektedir.

işsizlik maaşı hesaplama

İşsizlik Maaşı Ne Zaman Ödenir?

İşsizlik ödeneği alma hakkına sahip kişilerin maaşları aylık olarak ödenir ve bu ödeme her ayın beşinci gününde gerçekleşir. Ödeme tarihi içerisinde yapılacak güncellemelerden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı sorumluluk sahibi olmaktadır.

İşsizlik maaşı ödemesinden yararlanacak birey, T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı ile PTTBank şubesine başvuru gerçekleştirerek işsizlik maaşını alabilir.

İşsizlik Maaşı Şartları Nelerdir?

Herhangi bir bireyin işsizlik maaşı ödemesinden faydalanabilmesi için şu şartları sağlaması şart koşulmaktadır;

  • Hizmet akdinin son bulmasından önceki 120 günlük süreç içerisinde hizmet akdine tabi olması,
  • Hizmet akdi feshi sonrasındaki 30 günlük süre içerisinde İŞKUR birimine şahsen başvuru gerçekleştirmesi veya İŞKUR web sitesi üzerinden başvuru işlemini gerçekleştirmiş olması,
  • Hizmet akdinin feshi işlemi gerçekleştirilmesi öncesinde son 3 yıllık süreç içerisinde maksimum 600 gün boyunca işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması,
  • İşçi bireyin kendi isteği veya kusuru olmaksızın işini kaybetmiş olması,

Tüm bunlara ek olarak, hizmet akdi feshi öncesindeki yer alan üç yıllık süreç içerisinde;

  • 600 gün çalışmış olması koşulu ile sigorta primi ödenmiş olan bireye 180 gün,
  • 900 gün çalışmış olması koşulu ile sigorta primi ödenmiş olan bireye 240 gün,
  • 1080 gün çalışmış olması koşulu ile sigorta primi ödenmiş olan bireye ise 300 gün,

süre ile işsizlik ödeneği desteği sağlanmaktadır.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Bankacılık ve Finans mezunu, 24 yaşında Ekonomi meraklısı birisiyim. Aktif olarak web sitem için yazılar hazırlıyor ve trade işlemleri gerçekleştiriyorum. Yaklaşık olarak 7 yıllık trade deneyimim bulunmaktadır.

Yorum Yap

Yorumlar (1)

  1. 2 sene önce

    Özellikle pandemi süreci sonrasında işsiz kalan birçok kişi için faydalı olacak bir konuya değindiniz. Son dönemlerde çok fazla genç işsiz kalıyor ve bu hakkından nasıl faydalanacağını veya bu maaşı nasıl hesaplayacağını bilmiyor. O sebeple rehber niteliğinde bir içerik olduğunu söylemek mümkün.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir