Bu hafta, ekonomik takvimin en önemli olayı gerçekleşecek olan FED toplantısı olacak fakat merkez bankasının herhangi bir faiz değişikliği gerçekleştirmesi beklenmiyor. Yatırımcılar olası bir faiz kararı beklemediği için FED yönetiminin enflasyon hakkında düşüncülerine odaklanacak. Her ne kadar FED toplantısı oldukça büyük öneme sahip olsa da yatırımcıların bir gözü ise Amerika Birleşik Devletleri ÜFE ve perakende satış verilerinde olacak. Ayrıca, bu hafta içerisinde İngiltere Başbakanı Boris Johnson ay sonu için planlanmış olan tam açılma kararını da açıklayacak. Haftanın ilk gününde açıklanacak olan bu karar da oldukça büyük önem arz ediyor. İşte, yeni hafta başlangıcı öncesinde bilinmesi gereken ve 14 Haziran 2021 – 20 Haziran 2021 tarihleri arasında takip edilmesi gereken önemli ekonomik gelişmeler;
Ekonomi Verileri
15 Haziran 2021 Salı günü Amerika Birleşik Devletleri tarafından Mayıs ayına ait ÜFE fiyatları ve perakende satış verileri paylaşılacak. Bu verilerin yanı sıra arz kısıtlamaları ve işgücü piyasasındaki kıtlık ile ilgili sorunlar arasında aynı gün endüstriyel üretim verileri de açıklanacak. Bu, ÜFE’de artışa sebep olabilecek potansiyele sahip.
Haftalık ekonomik veriler arasında ilk işsizlik başvuruları ve konut başlangıçları da bulunuyor. 17 Haziran 2021 Perşembe günü açıklanacak olan bu veriler geçtiğimiz haftaki ilk işsizlik başvurularına kıyasla yaklaşık olarak son 15 aylık sürecin en düşük seviyelerine gerilediğini gösterecek.
Çin Verileri
16 Haziran 2021 Çarşamba günü Çin Mayıs ayına ait endüstriyel üretim ve perakende verilerini açıklayacak. Yapılacak olan bu açıklama ile dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin görünümüne dair fikir elde edilecek. Yurt içerisindeki tüketimin cansızlığı devam ederken açıklanacak olan her iki verinin de bir önceki aya göre daha düşük olması beklenmekte.
Çin ihracatçıları artan talebin keyfini sürdürürken küresel tedarik zincirinde yaşanmakta olan darboğazlar ve artan emtia fiyatları bu toparlanma süreci içerisinde ciddi bir fren etkisine sebep olacak gibi görünüyor. Ayrıca, bu etkenlerin üretim üzerinde de ciddi baskı yapıldığı biliniyor.
Çin ekonomisi 2021 yılının ilk çeyreğinde %18.3’lük rekor bir büyüme göstermiş olsa da birçok ekonomist bu büyüme oranının yıl sonunda %8 oranına gerileyeceğini tahmin ediyor.
FED Toplantısı
Birçok yatırımcı 16 Haziran 2021 Çarşamba günü gerçekleşecek olan FED toplantısına odaklanmış durumda. Oluşan enflasyonun teşvikleri planlanan sürecin öncesinde azaltma konusunda FED üzerinde baskı yapıp yapmayacağı hakkındaki endişelerde her geçen gün artmaya devam ediyor.
Her ne kadar FED yetkilileri içerisinde bulunduğumuz süreç içerisinde gerçekleşen fiyat artışlarının kalıcı olmayacağını söylemiş olsa da Başkan Jerome Powell’ın tutumunu koruyarak FED politikasının genişlemeci olarak devam edeceği konusunda yatırımcılara güven sağlaması bekleniyor. Enflasyon oranının yükseliş gösterdiği bu süreç içerisinde işgücü piyasasındaki toparlanmanın yavaş olduğu yatırımcılar tarafından özellikle vurgulanıyor. Nisan 2021 içerisinde 278.000 iş artışı gözlemlenirken geçtiğimiz ay içerisinde 559.000 iş imkânı oluşmuştu. Bu verilere göre istihdam Şubat 2020 tarihinde ulaşmış olduğu zirvenin yaklaşık olarak 7.6 milyon altında kalmış oldu.
Birçok analist Ağustos 2021 içerisinde gerçekleşecek olan konferanslar öncesinde FED’in tahvil alımlarında bir azalma olmasını beklemiyor.
İngiltere Kararı
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 21 Haziran 2021 tarihinde İngiltere’deki kısıtlamaların kaldırılıp kaldırılmayacağı hakkındaki kararı 14 Haziran 2021 Pazartesi günü açıklayacak. Fakat, 12 Haziran 2021 Cumartesi günü yapmış olduğu açıklamada Hindistan’da tespit edilen Covid-19 Delta varyantı hakkındaki endişelerini belirtmiş ve tam açılma sürecinin iki ile dört hafta arasında ertelenebileceğini belirtmişti. 13 Haziran 2021 tarihinde İngiltere’de de 7.738 pozitif yeni vaka rapor edilmişti.
Bu hafta içerisinde İngiltere tarafında takip edilmesi gereken birkaç önemli ekonomik verinin de bulunduğunu kısaca bahsetmek gerekiyor. Hafta içerisinde İngiltere’deki enflasyon oranı, perakende satış verileri ve istihdam verileri paylaşılacak. Açıklanacak olan bu verilerin ekonomide toparlanma olduğuna dair işaret vermesi beklentiler arasında yer alıyor.
Cansız Borsa
16 Haziran 2021 Çarşamba günü gerçekleşecek olan FED toplantısı faiz kararı sebebi ile yatırımcılar bu tarihe kadar borsada pozisyon açma konusunda oldukça isteksiz ve bu da düşük işlem hacmine sebep oluyor. Geçtiğimiz hafta Perşembe günü açıklanan 13 yılın en hızlı TÜFE verileri yatırımcılar tarafından dikkate alınmamıştı ve S&P500 endeksi yeni bir rekora imza atmıştı. Bunun aksine geçtiğimiz ay beklentilerin oldukça üzerinde açıklanan enflasyon oranları satış baskısının güçlenmesine sebep olmuştu.
Geçtiğimiz hafta içerisinde oldukça volatil hareketler sergileyen bazı hisselerin bu hafta da dikkatleri üzerine çekmesi oldukça muhtemel görünüyor. Özellikle bu hisseler arasında GameStop hisselerinin yeniden ilgi odağı olması da muhtemel.
Bu hisselere ek olarak ise Hazine getirilerinde beklenmedik düşüşlerin yaşanması da ihtimaller arasında bulunuyor. Yatırımcılar tarafından oldukça sıkı takip edilen bu göstergede geçtiğimiz hafta içerisinde ciddi bir hareketlenme bulunuyordu. Ayrıca, bu durum mortgage ve diğer önemli kredi faizlerine etki gücüne sahip.
Yerel ekonomik takvimde ise bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararının oldukça büyük önem taşıdığını ve yakından takip edilmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Büyük bir belirsizlik içerisinde olan faiz oranlarında indirim yapılması beklentiler arasında yer almıyor olsa da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamalar bu belirsizliğin artmasına sebep olmuştu. Olası bir faiz indirimi kararı açıklanması durumunda TL varlıklarında çok ciddi değer kaybı veya volatilite görülmesi bekleniyor.