Ekonomik Takvim: 29 Mart 2021 – 4 Nisan 2021 Haftası Takip Edilmesi Gereken Önemli Gelişmeler

Ekonomik Takvim: 29 Mart 2021 – 4 Nisan 2021 Haftası Takip Edilmesi Gereken Önemli Gelişmeler
0

Haftalık ekonomik takvimde geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanının görevden alınmış olması gündemin en önemli haberi olmuştu ve Türk Lirası hafta boyunca bu gelişmeye bağlı olarak ciddi değer kaybetmişti. Küresel tarafta ise Amerika Birleşik Devletleri’nde 10 yıllık tahvil faiz getirileri son haftada gerileme yaşadı. Bir diğer yandan Dolar Endeksi ile son 4 aylık süreç içerisindeki en yüksek değere ulaştı. Dolar Endeksinde görülen yükselişe bağlı olarak gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere ait para birimlerinde değer kayıpları meydana geldi.

Bu hafta içerisinde yurt içi verileri tarafında imalat PMI, güven endeksi ve ticaret açığı verileri açıklanacak fakat açıklanacak olan bu verileri fiyatlar üzerinde pek fazla etki yaratmaması bekleniyor. Bu hafta içerisinde yatırımcılar, verilerden çok kabinedeki isimlere ve yetkililer tarafından yapılacak olan açıklamalara odaklanacak.

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen AK Parti Genel Kongresi’nde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan değişimine dair herhangi bir açıklama yapmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, piyasalarda oluşan fiyatlanmaların gerçekleri yansıtmadığını vurgulamıştı. Kabine toplantısı sonrasında Erdoğan tarafından açıklanma yapılması beklenirken Türk Lirası, bu hafta döviz karşısında Kasım 2020 sonrasındaki en düşük seviyelere geriledi. Haftalık USDTRY kapanış fiyatı ise 8.14 olmuştu.

ekonomik takvim

Küresel piyasalarda ise bu hafta açıklanacak olan Amerika Birleşik Devletleri verileri oldukça yakından takip edilecek. 2 Nisan 2021 Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi öncesinde;

31 Mart 2021 Çarşamba günü açıklanacak olan ADP özel sektör istihdamının Mart ayında 525.000 kişi artış göstermesi bekleniyor ve bu beklenti Ekim 2020 tarihinden bugüne kadar yapılan en büyük beklenti olma özelliğine sahip. Bu verinin Şubat 2021 ayında beklentilerin çok altında kalmış olması ve Mart ayında beklenen tahminlerin karşılanması öngörülüyor.

1 Nisan 2021 Perşembe günü ise açıklanacak olan ISM İmalat PMI, Şubat 2021 tarihinde 60.8 seviyesine yükselmişti ve Eylül 2018 sonrasında elde edilen en yüksek seviye olmuştu. Şubat 2021 tarihinde de bu yükselişin devam etmesi bekleniyor.

2 Nisan 2021 Cuma günü tarım dışı istihdam verisi açıklanacak ve veri setindeki saatlik ücretlerin değişim göstermeyerek %0.2 oranında kalması bekleniyor. Karantina süreci içerisinde çok sert yükseliş gösteren ve daha sonra tek haneli rakamlara iniş yapan işsizlik oranı Şubat 2021 tarihinde dönemin en düşük seviyesine ulaşmıştı. Cuma günü açıklanacak istihdam rakamlarına dair beklenti ise 182.000 kişi artış gerçekleşmiş olması yönünde.

haftalık ekonomik takvim

Geçtiğimiz hafta işsizlik maaşı için yapılan başvuru oranı pandemi döneminin en düşük seviyesine ulaşmıştı. Bu durum istihdam beklentisinin yükselmesine destek oldu ve bu hafta göstergelerin de yüksek olması durumunda tarım dışı istihdamında artış görülme ihtimali oldukça yüksek.

Beklentilerin üzerinde verilerin gelmesi durumunda ise Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinin toparlamaya başladığının işaretçisi olacak ve USD’nin güçlü duruşu daha da sert olacak. Bu da USD fiyatlarının diğer para birimleri karşısında değerlenme ihtimalinin olduğuna işaret ediyor. Verilerin beklentilere kıyasla çok düşük olması durumunda da bu durum tam tersi şekilde gerçekleşebilir ve USD değer kaybedebilir.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Bankacılık ve Finans mezunu, 24 yaşında Ekonomi meraklısı birisiyim. Aktif olarak web sitem için yazılar hazırlıyor ve trade işlemleri gerçekleştiriyorum. Yaklaşık olarak 7 yıllık trade deneyimim bulunmaktadır.

Yorum Yap