Bu haftanın ekonomik takviminde Amerika Birleşik Devletleri tahvillerinin gelirlerinde yaşanan hızlı artış sebebi ile sıkıntılı günler geçiren hisse senedi ve emtia piyasası yeni haftanın ilgi odağı olacak. Özellikle güçlü ekonomi verilerine bağlı olarak tahvil gelirleri yükselmeye devam ederse hisse senedi ve emtia piyasalarında değer kayıplarının devam edeceği kesin olarak görülüyor. Bir diğer yandan yatırımcılar sadece bu piyasalara değil, Cuma günü açıklanması beklenen istihdam raporuna da odaklanmış durumda. Virüs kısıtlamaları sebebi ile Şubat ayında iş büyümesi verilerinin olumsuz etkilenmesi ve beklentilerin altında olması bekleniyor. Yine bu hafta içerisinde Başkan Powell dahil olmak üzere bazı FED yetkilileri de önemli konuşmalar yapacak.
Petrol fiyatlarının 13 aylık süreç içerisinde neredeyse en yüksek fiyat seviyeleri yakınlarında seyrettiği şu süreç içerisinde OPEC+ koalisyonunun Perşembe günü toplanması ve ılımlı bir artış kararı alması bekleniyor. Avrupa bölgesinde ise İngiltere bütçesi Çarşamba günü yayınlanacak ve Avrupa bölgesi ekonomi verileri, devam eden pandemi kısıtlamaları ile ekonominin ne kadar daha dayanabileceğini gösterecek. İşte, tüm detayları ile bu hafta içerisinde takip edilmesi gereken 5 önemli ekonomik veri;
Hisseler Arasında Şiddetli Çekişme ve Artan Tahvil Getirileri
Enerji, finans ve diğer hisse senetlerine olan dönüş, ekonominin yeniden açılış sürecinin hızlandırılması ile ciddi oranda fayda görecek. Son iki haftalık süreç içerisinde çok ciddi ve hızlı artış gösteren tahvil getirileri, teknoloji hisselerine baskı oluşturmuş durumda.
Teknoloji hisseleri özellikle son iki haftalık süreç içerisinde artış gösteren tahvil getirilerine karşı oldukça hassas bir durumda. Bunun sebebi ise bu hisse senetlerinin değerinin büyük oranda faiz oranlarının arttığı zaman büyük düşüş yaşayan vadeli işlemler kazançlarına bağlı olmasından kaynaklanmaktadır.
FED tarafında ise güvercin dili ve ek teşvik paketi beklentileri sebebi ile enflasyon ile ilgili endişelerin arttığı görülüyor. Bu endişeler doğrultusunda iki yollu piyasa en azından kısa vade içerisinde etkisini sürdürecek.
Bir diğer yandan uzun bir süredir devam eden kazanç raporları açıklamaları da artık sona doğru yaklaşmış durumda. 2 Mart 2021 Salı günü, Target, Kohl’s ve Nordstrom kazanç raporlarını açıklarken 4 Mart 2021 Perşembe günü ise Costco kazanç raporlarını açıklayacak.
Powell’in Konuşmaları
Amerika Birleşik Devletleri tahvil gelirlerinde oldukça hızlı bir yükselişin görülmesi sebebi ile borsa yatırımcısının morali ve sabrı oldukça düştü. FED yetkililerinin bu durum hakkında gerekli araştırma ve müdahale işlemlerini yapması bekleniyor.
FED Başkanı Jerome Powell, 4 Mart 2021 Perşembe günü Wall Street Journal’ın düzenleyeceği online bir ekonomi etkinliğinde konuşma yapacak. Her ne kadar şimdilik FED yetkilileri bu durumu tehlike olarak algılamasa da tahvil getirileri hakkında konuşma yapılması da beklentiler arasında yer alıyor.
Geçtiğimiz hafta Powell, yapmış olduğu konuşmada bu yükseliş hareketinin çok daha güçlü bir ekonominin sonucu olduğunu, fakat ekonomik toparlanma hızının son aylar içerisinde yavaşladığını ve para politikasının bir müddet daha genişlemeci olarak kalacağını söylemişti.
Bu online ekonomi etkinliğinde FED yetkilisi olarak sadece Powell değil birkaç isim daha yer alacak.
İngiltere Bütçesi ve Avrupa Bölgesi Verileri
İngiltere Merkez Bankası Rishi Sunak, 3 Mart 2021 Çarşamba günü daha çok bütçe harcaması yapılacağının sözünü verecek fakat bu söz salgına karşı sunulan son desteğin mesajı da olabilme özelliğine sahip. Bütçe düzenlemesinin yaklaşık olarak 300 milyon GBP salgın harcaması ve vergi indirimleri ile daha fazla borçlanmış olunması bekleniyor. Ekonomik toparlanma sürecini belirleyecek olan en büyük etkenlerden birisi olan bütçe planı yatırımcılar tarafından oldukça yakından takip edilecek.
Bir diğer yandan Avrupa bölgesinde ise enflasyon, PMI, işsizlik verileri ve perakende satış verileri açıklanacak. Bu veriler Avrupa Merkez Bankası’nın bu ayki toplantısı öncesinde ekonominin ne kadar ilerleme kaydettiğini gösterecek.
OPEC+ Toplantısı
Petrol fiyatlarının son 13 aylık süreç içerisinde en yüksek değerlere ulaşmış olduğu bu süreç içerisinde OPEC+ üreticileri 4 Mart 2021 Perşembe günü toplanacak ve Nisan ayından itibaren üretimde artış yapılıp yapılmaması hakkında görüşme gerçekleştirecek. OPEC+, pandeminin küresel talebi yok etmesi sonucunda geçen yıl günlük 9.7 milyon varil üretim kesintisi yapmıştı. OPEC+ kaynaklarına göre ekonomiler toparlanma sürecini başarılı şekilde ilerlettikçe günlük 500.000 varil üretim artış sağlanması ile stoklarda bir artış olmayacağının mümkün olduğunu düşünüyor.
Rusya üretim arzını arttırma konusunda istekli davranıyor olsa da Suudi Arabistan’ın 1 milyon varillik gönüllü kesintisi Mart ayında sona erecek ve bu arz Nisan ayından itibaren piyasaya aktarılabilir.
Şubat 2021 İş Raporu
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’ın, 1.9 trilyon dolarlık Covid-19 teşvik paketi Senato’ya giderken 5 Mart 2021 Cuma günü yayınlanacak olan Şubat ayı tarım dışı istihdam raporu ile işgücü piyasasındaki toparlanma sürecinin nasıl ilerlediği hakkında fikir sahibi olunacak.
Geçen hafta açıklanan veriler ilk işsizlik başvurularında beklenmedik oranda bir düşüş göstermişti ve bu başvurular son 3 aylık süreç içerisinde en düşük seviyelere gerilemişti. Bu durumdan da anlaşıldığı üzere azalan enfeksiyon oranları ile beraber işgücü piyasasının biraz da olsa ivme kazandığına işaret ediyor. Ayrıca, Ocak ayındaki perakende satışlarında da toparlama olduğu görülmüştü.
Ekonomistler tarafından oluşan beklenti ise Ocak ayında oluşan 49.000’lik istihdam artışının Şubat atında 165.000 yeni is istihdamı yaratmış olması yönünde. Tabii ki Güney Amerika’yı kasıp kavuran kış fırtınası bu beklentilerin ciddi oranda yanılmasına sebep olabilir.