POS Cihazı Nedir?
POS cihazı veya bir başka isim ile POS makinesi, telefon bağlantısı kullanılarak işyeri ile banka arasındaki bağlantının sağlandığı elektronik alete verilen isimdir. Aslında POS, ‘’Point Of Sale’’ kelimelerinin baş harfleri ile oluşturulan kısaltma ismidir ve Türkçe karşılığı da ‘’Satış Noktası’’ olarak tanımlanmaktadır. POS cihazları ile kredi kartı veya debit karttan ödeme alınmaktadır. Yani, bu cihaz nakit kullanımı olmaksızın alışveriş ve ödeme yapabilmek/alabilmek için tasarlanmıştır. Tüm POS cihazları tanıma sistemine sahiptir ve bu sistem sayesinde işlemler gerçekleşmektedir.
POS Cihazı Ne İşe Yarar?
POS cihazları her ne kadar sadece ödeme almak ve ödeme yapmak için kullanılıyor gibi görünse de aslında birçok özelliğe sahiptir. Bu özelliklerin en önemlisi olarak ise cihaza takılan kartın sahte, doğru ve geçerli olup olmadığını kontrol ediyor olmasıdır. Bu sebepledir ki kredi kartı veya debit kart ile yapılan tüm alışverişler güvenli olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca, bu cihazlar yapılan alışverişler için müşterilerin hesap durumlarının müsait olup olmadığını da ödeme işlemi sırasında kontrol etmektedir. Bir diğer yandan bu kontrol sonrasında işlem onaylansa da onaylanmasa da cihaz tarafından işlem dökümünü içeren bir fiş de hazırlanmaktadır. Bu doküman fişi cihaz tarafından iki adet üretilmektedir ve bu fişlerin birisi müşteriye diğeri ise işyerin tarafından saklanmaktadır.
POS cihazları, vergi kaçırılmasına da engel olmaktadır çünkü hem tüketicinin hem de üreticinin hesap hareketleri bu cihaz sayesinde depolanmakta ve takip edilmektedir. Ayrıca, bu cihazlar sayesinde kredi kartı veya debit kartlar ile yapılan tüm harcamalar kontrol edildiğinden dolayı yasadışı işlem yapılması da oldukça zor bir hal almaktadır.
POS Cihazı Nasıl Alınır?
Peki, bir işletme sahibi olduğunuzu ve işletmeniz için POS cihazı almak istediğinizi düşünelim. İşletmeniz için POS cihazı nasıl alınır? İlk olarak şunun bilinmesi gerekmektedir ki ülkemizde aktif olarak faaliyet gösteren tüm bankalar POS cihazı hizmeti sağlamaktadır. Bu sebepledir ki işletme sahipleri tarafından tek yapılması gereken şey gerekli belgeleri toparlamak ve POS cihazı için başvuruda bulunmaktır. Bu belgeler ise şu şekildedir;
- T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu kimlik belgesinin aslı ve fotokopisi,
- İşletmeye ait ikamet adresinin belirtildiği belge
- İşletme sahibinin kimliğinin aslı ve fotokopisi
- İşletmeye ait olan ve aktif olarak herhangi bir borç bulunmadığını gösteren vergi levhası,
- İşletmeye ait işyeri ruhsatı,
- İşletme sahibi adına olacak şekilde herhangi bir fatura (elektrik, doğalgaz, telefon, su vb.)
Yukarda belirtilen belgeleri eksiksiz olarak tamamlamanız durumunda dilediğiniz bankaya giderek POS cihazı başvurusunda bulunabilir ve işletmeniz için POS cihazı alabilirsiniz.
POS Cihazı Ücretleri
Her ne kadar birçok banka POS cihazı kurulum işlemlerini tüm müşterileri için ücretsiz olarak gerçekleştiriyor olsa da bazı bankalar POS cihazı kurulumu için ücret talep edebilmektedir. Sabit bir ücreti bulunmayan bu işlemi ücretleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilmek için en iyi yöntem ise tercih edeceğiniz banka tarafından bilgilendirilmek olacaktır.
POS cihazı kurulum ücretinde olduğu gibi şirketler için oluşturulan POS hesaplarına da bankadan bankaya değişiklik gösterecek şekilde hesap işletim ücretleri uygulanmaktadır.
POS Cihazı Alımı için Şartlar
Tıpkı ücretler kısmında olduğu gibi burada da belirlenen şartlar bankalar arasında değişiklik göstermektedir. Bazı bankalar çok az şart koyarken bazı bankaların daha fazla ve daha sert şartlar sunduğu da bilinmektedir. Bir diğer yandan birçok banka tarafından özellikle aylık minimum ciro şartının olduğunu da hatırlatmak gerekiyor.