Trendlerdeki Yazı

Katma Değer Vergisi (KDV) Nedir?

Katma Değer Vergisi (KDV) Nedir?
0

Katma değer vergisi, satışı gerçekleşen mal ve hizmet teslimlerinde bu mal ve hizmeti teslim eden kişi veya kurumların ödemekte olduğu fakat bu hizmet veya ürünü satın alan kişiye yansıtılmakta olan harcama vergisidir. Sık olarak kısaltması olan KDV olarak karşımıza çıkmaktadır ve birçok insan bu vergi türünü bu şekilde bilmektedir. Bu vergi türünün oranı ise %1 ve %18 oranı arasında değişiklik göstermektedir.

Katma değer vergisi birçok ülkede uygulanmakta olan bir vergi türüdür ve yüzdelik olarak oran ise ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir.

katma değer vergisi

Harcamalar üzerinden tahsil edilen vergiler, yapılan bu harcamaların vergilendirilmesini ifade etmektedir. KDV’nin uygulanmasındaki temel amaç ise yaratılmış olan tüm katma değerin vergilendirilmesidir. Bu vergi türünün uygulanması her ne kadar ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor olsa da en temelde bir mal veya hizmet teslimatı gerçekleştiği zaman teslim bedeli üzerinden hesaplanmaktadır. Teslimatı gerçekleştiren tarafın, teslimi gerçekleştirilen mal veya hizmeti meydana getirmek için sağlamış olduğu girdiler üzerinden ödenmekte olan KDV ise hesaplanan KDV tutarından indirilmek koşulu ile ödenmesi gereken KDV tutarına ulaşılmaktadır.

Türkiye’de Katma Değer Vergisi

25 Ekim 1984 tarihinde, TBMM tarafından 3065 sayılı yasa ile katma değer vergisi kabul görmüştür. Sonrasında ise 2 Kasım 1984 yılında resmî gazetede yayınlanmış ve 1 Ocak 1985 tarihi itibari ile de yürürlüğe konmuştur. Türkiye’de gerçekleştirilen mal ve hizmet hattı ile gaz, ham petrol ve bunların ürünlerinin taşınmaları,

  • Gelir vergisi kanununda 70. madde olarak belirtilen mal ve hizmet haklarının kiralanması işlemleri,
  • Katma bütçeli ve genel idarelere, üniversitelere, il özel dairelerine, köyler ve belediyeler ile bunların teşkil etmiş olduğu birliklere, derneklere, vakıflara, her türlü kuruluşa ait veya tabi olan veya bunlar tarafından kurulmuş olan, işletimi gerçekleşen müesseseler ile döner sermaye sahibi kuruluşların veyahut bunlara ait veya tabi değer müesseselerinin sınai, zirai, ticari ve mesleki nitelikli teslim ve hizmetleri,
  • Rekabet sorununu gidermek amacı ile isteğe bağlı olarak mükellefiyetler sureti ile vergilendirilecek teslim ve hizmetler,
kdv

Bunların yanı sıra ise;

Ekmek ve unlu mamullerde %1 gibi sembolik bir vergi oranı uygulanırken sözleşme ve senetlerde ise %18 olarak uygulanmaktadır. Maliye bakanlığı 2011 yılından itibaren bazı gıda maddeleri ve ürünlerde %8 oranında KDV oranı uygulanmasını başlatmıştır.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Bankacılık ve Finans mezunu, 24 yaşında Ekonomi meraklısı birisiyim. Aktif olarak web sitem için yazılar hazırlıyor ve trade işlemleri gerçekleştiriyorum. Yaklaşık olarak 7 yıllık trade deneyimim bulunmaktadır.

Yorum Yap