Trendlerdeki Yazı

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Nedir?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Nedir?
1

Özel tüketim vergisi (ÖTV) 4760 sayılı kanuna ekli dört ayrı listede yer almakta olan mallar üzerinden bir kereye özel olacak şekilde tahsil edilmekte olan vergi türüdür. Özellikle Türkiye’de birçok ürün üzerinde uygulanmaktadır ve daha önceden uygulanan ‘’İstihlal Vergisi’’ ile benzer özellikleri içeriğinde barındırmaktadır. Bu vergi türü ilk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleri ile gündeme gelmiştir ve 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul görmüştür.

ÖTV Hangi Ürünlere Uygulanmaktadır?

Bu vergi türü birçok lüks üründe, lüks beyaz eşyalarda, çevreye zararı bulunan ürünlerde ve insan sağlığına zarar verdiğine inanılan ürünlerde uygulanmaktadır. Türkiye sınırları içerisinde özellikle cep telefonu, beyaz eşya ve arabalara uygulanan ÖTV vergileri popüler olarak tanınmaktadır. Ayrıca, bu vergi türünün bazı eğlence hizmet ve ürünlerinde de yer aldığı görülmektedir.

özel tüketim vergisi

Kimler ÖTV Ödemekle Yükümlüdür?

I, III ve IV tarifeli mallar ile birlikte II sayılı tarifeli mallardan kayıt ve tescile tabi olmama özelliğine sahip olan imal ve ithal edilenler mallar ile birlikte satışı gerçekleştirenler için ve lüks motorlu araç ticareti yapan, aracı kullanmak üzere ithalatını gerçekleştiren kişiler ÖTV ödemekle yükümlüdür. Ayrıca, bu araçların satışlarını yapan kişiler ve kurumlarda ÖTV ödemek zorundadır.

ÖTV İstisnası Ne Anlam İfade Etmektedir?

ÖTV istisnası, ÖTV alınması gereken ürünlerden bu vergi türünün alınmaması durumunu ifade etmektedir. 2016 yılında ÖTV Kanunu’na eklenmiş olan geçici 7. maddeye göre; dolmuş, otobüs, taksi ve sehir için yolcu taşımacılığı yapan firmalar bu istisnadan faydalanabilmektedir. Ayrıca, engelli bireyler de ÖTV istisnasına dahil edilmektedir.

Ayrıca, diplomatik istisna, askeri amaçlı istisna, ithalat ve ihracat istisnası, kamu kurumlarına istisna, THK alımlarına yapılan istisna, güvenlik kuruluşlarının silah alımında yapılan istisna ve petrol amaçlı istisnalar da yapılmakta olan diğer istisnalar arasında yer almaktadır.

ÖTV Ödeme Şekli

Bu vergi türü beyanname verme süreleri içerisinde ödenmektedir. Ödemeler vergi dairelerinin anlaşma sağladığı bankalar aracılığı ile yapılabilmektedir.

ötv

ÖTV ve KDV’nin Farklı Özellikleri Nelerdir?

ÖTV ve KDV bazı özellikler bakımından birbiri ile benzerlik gösterebilmektedir. Bu iki vergi türünü birbirinden ayıran en önemli fark ise ÖTV’nin tek aşamalı olarak ödenen bir vergi türü olmasıdır. İlgili ürünlerden sadece bir kereye özel olacak şekilde imalat, ithalat ve ilk iktisap sırasında alınmaktadır. Bu malların el değişimi sırasında ise yeniden ÖTV ödenmemektedir.

ÖTV Nasıl Hesaplanır ve Oranları Nelerdir?

Bu vergi türünün tutarı çeşitli web siteleri aracılığı ile hesaplanabilmektedir. Ayrıca, bu vergi türünü hesaplarken KDV’nin de dahil edileceği şekilde hesaplama yapılması mümkündür ve günümüz şartlarında internet siteleri kullanılarak bu vergilerin hesaplanması oldukça kolaydır.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Bankacılık ve Finans mezunu, 24 yaşında Ekonomi meraklısı birisiyim. Aktif olarak web sitem için yazılar hazırlıyor ve trade işlemleri gerçekleştiriyorum. Yaklaşık olarak 7 yıllık trade deneyimim bulunmaktadır.

Yorum Yap

Yorumlar (1)

  1. Özellikle Türkiye sınırları içerisinde yaşayıp bu vergi türü hakkında fikri olmayan birisi olmadığını düşünüyorum. :)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir