Ekonomik takvimde bu hafta 2 Temmuz 2021 Cuma günü açıklanacak olan Amerika Birleşik Devletleri iş raporu takip edilmesi gereken en önemli ekonomik veri olacak. Yatırımcılar ve analistler özellikle son iki aylık süreç içerisinde oldukça yavaş büyüme gösteren iş piyasasının artık daha iyi veriler ile karşımıza çıkmasını bekliyor. Yılın ikinci çeyreğinin bitmek üzere olduğu bu süreç içerisinde yatırımcıların artık gözünü 2021 yılının ikinci yarısına dikmiş olduğu net bir şekilde belli oluyor.
Bir diğer yandan 1 Temmuz 2021 Perşembe günü OPEC+ toplantısı gerçekleşecek ve enerji yatırımcılarının beklentileri de artan talep sebebi ile ek üretim artışının sağlanması yönünde. Ayrıca, 30 Haziran 2021 Çarşamba günü ise Avrupa bölgesine ait enflasyon verileri paylaşılacak ve bu veriler Avrupa Merkez Bankası’nın kısa vadeli fiyat artışlarını görmezden gelme kararını deneme niteliğinde olacak. İşte, yeni hafta başlangıcı öncesinde bilinmesi gereken ve 28 Haziran 2021 – 4 Temmuz 2021 tarihleri arasında takip edilmesi gereken önemli ekonomik gelişmeler;
Ekonomi Verileri
2 Temmuz 2021 Cuma günü açıklanacak olan iş raporu öncesinde piyasalar Amerika Birleşik Devletleri tarafından açıklanacak olan işsizlik başvuruları, ADP özel sektör istihdamı, askıda konut satışları ve ISM imalat aktivitesi verilerine odaklanacak. Açıklanacak olan ISM verileri, maliyetleri artmış olan tedarik zinciri sorunlarının altını çizerek enflasyonun uzun bir süre daha yüksek kalacağına dair işaret olabilir.
Ayrıca, bu hafta içerisinde birçok FED yetkilisi de önemli konuşmalar gerçekleştirecek ve yatırımcılar bu konuşmaların içeriğini de oldukça yakından takip edecek.
OPEC+ Toplantısı
OPEC+, 1 Temmuz 2021 Perşembe günü resmi bir toplantı gerçekleştirecek ve küresel petrol piyasasının durumunu değerlendirebilmek adına bu toplantıda önemli konular konuşulacak. Son zamanlarda sürekli olarak artış gösteren talebin artmasına bağlı olarak da 1 Temmuz 2021 Perşembe günü gerçekleştirilecek olan toplantıda ek üretime dair bir karar açıklanması bekleniyor.
Geçtiğimiz hafta Cuma günü petrol fiyatları yükseliş trendine devam ederek Ekim 2018 tarihinden bu zamana kadar görmüş olduğu en yüksek değere ulaşmıştı. Bu yükseliş ile petrol yatırımcısı art arda beş hafta olacak şekilde haftalık bazda kazanç elde etmişti.
OANDA’da kıdemli analist olarak görev yapan Edward Moya, Reuters’e yapmış olduğu açıklamalarda “OPEC+ 1 Temmuz’daki toplantısında sadece ufak bir artış kararı verme olasılığı ile piyasada arzın dar olacağı beklentileri ve gelişen bir talep görünümü üzerine ham petrol fiyatları ralli yaptı” sözlerine yer vermişti.
Yıl Yarısı
Yatırımcılar, piyasalarda güçlü olarak geçirilen altı aylık sürecin ardından 2021 yılının yarısının sonra erdiğini göreceği için üzülebilir. Küresel piyasalar yüzyıl başından bu zamana kadar görmüş olduğu en güçlü ikinci ilk yarıyı paylaşma yolunda adım adım ilerliyor fakat yılın ikinci yarısını tahmin etmek de oldukça zor görünüyor.
D. A. Davidson varlık yönetimi araştırma direktörlüğü görevini sürdüren James Ragan, Reuters’e yapmış olduğu açıklamada “piyasa birkaç korkuyu atlatmış olabilir ve ikinci yarıya baktığımızda… muhtemelen birkaç ay öncesine göre çok daha fazla risk var” sözlerine yer verdi.
Amerika Birleşik Devletleri Başkan Joe Biden tarafından yapılan 1.2 trilyon USD değerindeki altyapı anlaşması, Amerika Birleşik Devletleri piyasalarını desteklemeye devam edecek fakat bunun diğer sebep olduğu endişeler henüz azalmış değil ve devam edecek gibi görünüyor.
Covid-19 virüsünün daha yüksek bulaşıcılığa sahip varyantının hızlı bir şekilde yayılıyor olması ve normalleşmeye dönüşü ertelerken küresel ekonominin yön vericisi olan Çin’deki toparlanma yeniden yavaşlamış gibi görünüyor. Büyüme göstermesine rağmen enflasyon oranı artan ekonomiler ve tedarik zincirinde oluşan zorluklar ek teşvikleri gerekçelendirmekte zorlukların yaşanmasına sebep oluyor.
Amerika Birleşik Devletleri İş Raporu
Haziran ayına ait tarım dışı istihdam raporunun ekonomiye 580.000 yeni iş eklediğini göstermesi beklentiler arasında yer alıyor ve bu beklentilerin karşılanması durumunda da işsizlik oranı %5.8’den %5.7’ye gerileyecek. Sürekli olarak artış gösteren enflasyon ve toparlanma gücüne dair endişeler yatırımcıların aklında büyük bir yer kaplamaya da devam ediyor. Bu sebeple yatırımcılar ücret büyümesi ve işgücü katılımını da içerisinde barındıran diğer işgücü istatistiklerini de yakından takip edecek.
Geçtiğimiz hafta içerisinde FED Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının işgücü piyasasında ‘’kapsamlı ve yaygın’’ bir toparlanma sürecine teşvik etme vaatlerini yenilemiş ve çok vaktin olduğunu da hatırlatmıştı. Ayrıca, Powell, “toparlanmanın ilk aşamalarında çok hızlı yaşanan iş artışı, esasen eski işe dönüşü de içeriyor” sözlerine de yer vermişti.
Avrupa Bölgesi Enflasyonu
Avrupa bölgesi 30 Haziran 2021 Çarşamba günü Haziran ayına ait flaş enflasyon verilerini açıklayacak. Artan fiyat baskıları sebebi ile bu açıklamaya dair tartışmalar da devam ediyor.
Avrupa bölgesinde enflasyon, Mayıs 2021 tarihinde Avrupa Merkez Bankası’nın hedefi olan %2 seviyesinin üzerine çıkmıştı ve buna rağmen Avrupa Merkez Bankası Başkanı Philip Lane bu enflasyon baskılarının geçici olduğuna dair açıklama fikirleri reddetmişti.
Her geçen gün artan enflasyon tartışmaları hakkında Avrupa Merkez Bankası diğer yetkilileri de gittikçe endişe duymaya devam ediyor ve gerçekleşen bu enflasyonun kalıcı olabileceğine dair korkuların da artmasına sebep oluyorlar.