Girişimci, en genel tanımlama ile kâr amacı ile risk alabilen ve iş kuran kişiler için kullanılan bir kelimedir. Özellikle son yıllarda sık olarak bahsedilen bir konudur. Teknolojinin her geçen gün gelişmesi ile artık bireyler kafalarındaki girişim projelerini daha kolay gerçekleştirme şansına sahiptir. Bu sebepledir ki günümüzdeki girişimci sayısı sürekli olarak artmaktadır.
Kurumsal şirketlerde ve özel sektörde çalışma şartlarının ağır olması ve kazançların sabit olarak düşük düzeyde olması sebebi ile birçok kişi yeni girişim denemelerinde bulunmaktadır. Bu girişimlerin sebebi ise emeğin karşılığını almak ve daha az çalışarak daha fazla kazanç sağlamaktır.
Girişimci Kime Denir?
Girişimci, hizmet sağlamak ve mal üretimi yapmak amacı ile gerekli üretim faktörlerini en kazançlı koşullar ile bir araya getirmeyi başaran kişiye denilmektedir. Bu bireyler en başta risk alır ve projesini gerçekleştirmeye başlar. Ayrıca, bu bireyler para kazanmanın yanı sıra ekonomik değerler üretme kabiliyetine de sahiptir. Bir diğer yandan girişimci bireyler üretimi artırmaya başladığı zaman ise istihdam sağlar.
Cesaret, birikim ve yetenek özelliklerinin birleşmesi ile girişimci meydana gelmiş olur.
Girişimcilerin Sorumlulukları ve Yaptıkları Nedir?
Girişimler genellikle büyük ekipler tarafından ortaya çıkartılmamaktadır. Küçük bir ekip veya tek kişilik bir ekip olacak şekilde başlasa da tüm girişimlerin koordinasyon ve ortak takım kültürüne ihtiyacı olmaktadır. Bu noktada ise girişimci bireylerin üstlenmesi gereken sorumluluklar meydana çıkmaktadır. Bir girişimcinin sahip olması gereken sorumluluklar ise şu şekildedir;
- Girişim için finanse sağlayabilecek potansiyel yatırımcılar ile görüşmek,
- Müşterilerin ilgi ve dikkatini çekebilmek için yeni hizmetler veya ürünler üretebilme kabiliyetine sahip olmak,
- Girişimde bulunulması düşünülen sektör ve alan hakkında detaylı bilgi sahibi olmak,
- Girişimde bulunulması düşünülen sektör ve alan hakkında detaylı araştırma yapmak,
- Yatırımları mevcut girişim için optimize edebilmek ve en verimli şekilde kullanmak,
- Şirket hedefleri belirleyebilmek ve girişi yapılacak doğru pazarları tespit edebilmek,
- Girişimin devamlılığını sağlayabilecek üretim ve finansman kontrolünü sağlamak,
- İş alanını detaylı şekilde analiz edebilmek ve bu analizler sonrasında sürekliliğini sağlayabilmek,
- Yapılan girişimin devamlılığını sağlamak,
- Yapılan girişimin gelecek için yol haritasını belirlemek ve bu hedefler doğrultusunda uzun vadeli planlar yapabilmek.
Girişimcilerde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Girişim, faaliyete geçilmediği sürece fiili bir CEO olmak anlamını ifade etmektedir. İleriye yönelik hedeflerin belirlenmesi, doğru stratejilerin tespit edilip oluşturulması ve planlama süreci girişimci bireylerin liderlik vasfını öncelikli yapan niteliklerdir. Diğer nitelikler ise şu şekilde sıralanabilir;
- İnsan ilişkilerinde etkili olabilmek,
- Organizasyon ve planlama becerisine sahip olabilmek,
- Lider olabilme özelliğine ve potansiyeline sahip olabilmek,
- Doğru şekilde inisiyatif alabilmek,
- Yeniliklere ve deneyimleme cesaretine sahip olmak.
Markaların Girişimcilik Tanımları Nelerdir?
Bazı büyük firmalar girişimciliği şu şekilde tanımlamaktadır;
Apple: Eski kuralların çağdaş yenilikler ile yorumlanması ve aksiyona geçen beceri.
Pfizer: Bireyler ile yetinmeyen, siyaseti ise kamu yararına yönlendiren beceri.
Google: Geçmişi gelecek ile birleştiren ve şimdinin yaratılmasını sağlayan yetenek.
Microsoft: Prestij ve fayda odaklı tüm aktivitelerin kesişmiş olduğu nokta.
IKEA: Fikir üretebilen sıra dışı yöntemleri takdis eden anlayış.
Dünyanın En Zengin 10 Girişimcisi
Her ne kadar dünyanın en zengin insanları milyarder olarak biliniyor olsa da aslında neredeyse tamamı girişimci bireylerdir. Özellikle birçok dünya zengini birey, günümüzde markalaşmış birçok firmayı yeni bir girişim olarak başlatmış ve günümüze kadar başarısını arttırarak getirmeyi başarmıştır.
Yapılan isim sıralaması kesinlikle net servete bağlı olarak gerçekleşmemiştir. Bu sebeple sıralamanın girişimcilerin kazançlarına göre olmadığının bilinmesi gerekmektedir. İşte, dünyanın en zengin 10 girişimcisi;
Mark Elliot Zuckerberg
2004 yılının Şubat ayında Facebook projesini gerçekleştirmiştir ve günümüzde en popüler sosyal medya uygulamalarının sahibidir. Kendisi bilgisayar programcısıdır ve aktif olarak Facebook şirketinde CEO ve yönetim kurulu başkanlığı pozisyonlarında çalışmaktadır.
Lawrance Page
Günümüzde herkesin kullanmakta olduğu Google arama motoru girişimi ortaklarından birisidir. Kendisi bilgisayar mezunudur ve girişimi sonucu elde ettiği kazançlar sayesinde dünyanın en zengin 100 insanından birisi olmayı başarmıştır.
Ma Huateng
Kendisi Tencent firmasının kurucusudur ve bu firma dünyanın en büyük teknoloji ve internet firmalarından birisi olarak bilinmektedir. Bu şirket özellikle Çin’de çok ciddi projelere imza atmıştır.
Ma Huateng ise Tencent şirketinin kurucusudur ve aktif olarak bu şirkette CEO ve başkan olarak çalışmaktadır. Ayrıca, 2015 yılında Forbes dergisi tarafından dünyanın en güçlü insanları arasında gösterilme başarısına da sahiptir. Bir diğer yandan 2017 yılında ise Fortune dergisi tarafından en önemli iş adamları listesine dahil edilmiştir.
Masayoshi Son
Kendisi SoftBank’ın kurucusudur ve bu şirketi ile dünyanın en büyük teknoloji markaları arasına dahil olmayı başarmıştır. Aktif olarak bu şirkette CEO’luk görevini yapmaktadır. Ayrıca, 1999 yılında kurulan Alibaba şirketinin de en büyük hissedarları arasında yer almaktadır. Alibaba girişimi ilk olarak hayata geçirildiği zaman Masayoshi Son buraya ciddi bir yatırım yapmıştı ve bu yatırımı ile de dikkatleri üzerine çekmişti.
Kendisi Forbes dergisine göre dünyanın en etkili 45. kişisidir. Ayrıca, dünyanın en zengin girişimcileri listesinde de adı yer almaktadır.
Robin Li
Pekin merkezli olan Baidu’nun kurucusudur ve Baidu girişimini 2000 yılında gerçekleştirmiştir. Gerçekleştirmiş olduğu Baidu girişimi ise günümüzde Çin’de kullanılan en büyük arama motoru olma özelliğine sahiptir. Robin, dünyanın en zengin internet girişimcileri listesine adını yazdırmayı başarmış ve en önemli 15 Asyalı bilim insanı listesine girmeyi başarmıştır.
Jeff Bezos
Dünyanın en zengin insanları listesinde birinci ve ikinci sıra arasında sürekli olarak konumu değişen Jeff, 5 Temmuz 1994 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nde Amazon projesini hayata geçirmiştir. Jeff Bezos aktif olarak Amazon’da CEO ve yönetim kurulu başkanlığını sürdürmektedir.
Larry Ellison
Dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketi olan Oracle firmasının kurucusudur. Larry Elison, bu projenin tek kurucusu değildir fakat firmanın çok uzun bir süre CEO’luğunu yapmıştır. Günümüzde ise Oracle bünyesinde yönetim kurulu başkanlığını ve teknoloji sorumluluğunu yürütmektedir. Ayrıca kendisinin lisanslı bir pilot olduğu da bilinmektedir.
Larry Ellison, dünyanın en zengin internet girişimcileri listesinde adını yazdırmıştır.
Sergey Brin
Kendisi dünyanın en büyük arama motoru olan Google’ın kurucu ortaklarındandır. Kendisi girişimciliği yanı sıra iyi ve ünlü bir yatırımcı olarak da tanınmaktadır. Tıpkı listemizde yer alan diğer bireyler gibi Sergey Brin de adını dünyanın en zengin internet girişimcileri listesine yazdırmayı başarmıştır.
Jack Ma
Dünyanın en büyük online alışveriş platformlarından birisi olan Alibaba’nın kurucusudur. 1988 yılında gerçekleştirmiş olduğu bu girişim günümüzde Çin’in en büyük markalarından birisi olma özelliğine sahiptir.
Jack, dünyanın en zengin internet girişimcileri listesine adını yazdırmayı başarmış bir diğer girişimcidir. Ayrıca, aktif olarak Alibaba projesinin başkanlığını yürütmektedir. Kendisinin yapmış olduğu girişimler ise motivasyon kaynağı olmak için bire bir idealliğe sahiptir.
Azim Hashim Premji
Kendisi Wipro Limited şirketinin kurucusudur ve yatırımcı mühendis olarak da tanınmaktadır. Kurmuş olduğu Wipro Limited dünyanın en büyük teknoloji şirketleri arasında yer almaktadır.