Trendlerdeki Yazı

Şirket Kurmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şirket Kurmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
0

Şirket kurmak için yapılması gereken birçok iş ve hazırlanması gereken birçok evrak bulunmaktadır. Resmi şekilde iş yapabilmek ve kazanç sağlayabilmek için şirket kurulması önemli bir husustur fakat şirket kurulumu ile bazı riskler ve endişeler de beraberinde gelebilmektedir. Peki, şirket kurma kararı aldıktan sonra nelere dikkat edilmesi gerekli?

Şirket Kurma Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Detaylar

İşlerinizi büyütmek, yasal bir şekilde kazanç sağlamak veya kendi markanızı yaratmak için şirket kurma kararı aldınız. Peki, şirket kurma aşamasında ilerleme kaydederken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

şirket kurmak

Mali Müşavir ve Avukat ile Anlaşmak

Şirket kurulumunu gerçekleştirdiğiniz zaman gerekli tüm adım ve belgeler için kontrat veya sözleşme imzalatmak kesinlikle çok doğru bir tercih olacaktır. O sebeple şirketinizin kurulum aşamasında bir mali müşavir ve avukat ile anlaşmak oldukça önem taşımaktadır. Örneğin, anonim şirketlerin avukatının bulunma zorunluluğu bulunuyor olması aslında bu durumun önemini ifade etmektedir. Yine de avukat ile anlaşma yapmak ve yeni kurulmuş bir şirketinizin maliyetini artırmak istemiyorsanız kurulum aşamasında şirket türünüzü iyi belirlemek gerekiyor çünkü bazı türlerde avukat bulundurmak gibi zorunluluklar bulunmaktadır.

KOSGEB Yardımı

Eğer ki KOSGEB yardımlarından faydalanmak istiyorsanız bunu şirket kurulumu öncesinde gerçekleştirmiş olmanız gerekmektedir. KOSGEB kaydı gerçekleştirerek şirketinizin destek ve hibe gibi yardımlardan faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu şekilde şirketin kurulumu sırasında yapılan maliyetin tamamını veya bir kısmını elde etmiş olursunuz. Ayrıca, yeni girişimcilere 30.000 TL’ye kadar da destek sağlanmaktadır. Bu sebeple KOSGEB yardımı için gerekli prosedürü tamamlamak oldukça önemlidir.

Planlı Ön Çalışma

Şirket kurulumu için yapılacak olan masrafların ve toplanması gereken belgelerin önceden araştırılması ve yol haritasının buna göre belirlenmesi oldukça önemlidir. Tercih edilen sektör ve çalışma alanına bağlı olarak masraflar değişiklik gösterebildiği gibi rekabet gerektiren sektörlerde maliyetlerin artması gibi sorunlar ile de karşılaşılabilir. Bu sebeple şirket kurulumu öncesinde geniş çaplı bir araştırma yapılması oldukça önemli bir faktördür. Ayrıca, yapılacak harcamalar için ise şirketin kesinlik kazanması sonrasında yapılması oldukça önemlidir çünkü bu şekilde masraflar şirket adına gösterilebilir ve ek vergi indirimlerinden faydalanılabilir.

şirket nasıl kurulur

Şirket Lokasyonu

Özellikle dijital ortamlardan ziyade fiziksel ortamda gerçekleştirilecek olan bir iş modeli için şirket lokasyonu oldukça önemlidir. Bütçenize uygun, sektörünüze hitap eden müşterilerin yoğun olarak bulunduğu, iyi bir konumda ve verimliliği yüksek olacak bir lokasyon tercih etmek oldukça önemlidir. Tüm etkenleri sağlayacak bir konumda şirket lokasyonu belirlemek aslında iş akışı için oldukça önemli bir etken olacaktır.

Merkezi Sicil Kayıt Sistemi

Şirket kurulumunu gerçekleştirmek için öncelikle ana sözleşme oluşturulması gerekmektedir. Bu sözleşme içerisinde ise ortaklık şekli, amaç, sermaye ve konu gibi detayların yer alması gerekiyor. Mersis’te oluşturulacak ana sözleşmeden sonra talep numarası ile noter onayı yaptırarak şirket kurulumu için ilk adım atılmış olur. Daha sonra ise Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün vergi dairesine durum bildirilir ve sonra gerekli evraklar buraya iletilir. Bildiri sonrasında ise yoklama memuru gerekli kontrolleri gerçekleştirir ve verilen tutanak ile vergi levhası çıkartılır.

Şirket Kuruluşu Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Detaylar

Şirket kurulumu gerçekleştirildikten sonra uygun bir matbaa bularak gider pusulası, fatura ve irsaliye gibi evrakların basımının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Daha sonra ise iş yeri açma ruhsatının alınması gerekecektir. Dilekçe ve gerekli diğer belgeler toplandıktan sonra ise belirlenen harç yatırılır ve başvuru işlemi gerçekleştirilir.

şirket kurmak için dikkat edilmesi gerekenler

Şirketinizi yasal prosedürleri tamamlandıktan sonra ise dikkat edilmesi gereken diğer önemli detayın ‘’insan’’ olduğunu unutmamak gereklidir. İşe alınacak olan personellerin verimliliği şirket kaderi için oldukça büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple çalışma hevesi bulunan ve takım çalışmasına yatkın personel seçimine önem göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca, personelinde sürekli olarak mutluluğu sağlanarak alınacak verimin artırılması sağlanabilir.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Bankacılık ve Finans mezunu, 24 yaşında Ekonomi meraklısı birisiyim. Aktif olarak web sitem için yazılar hazırlıyor ve trade işlemleri gerçekleştiriyorum. Yaklaşık olarak 7 yıllık trade deneyimim bulunmaktadır.

Yorum Yap