Trendlerdeki Yazı

Sigorta Primi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Sigorta Primi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
0

Sigorta primi, çalışmakta olan bireylerin emeklilik hakkı kazanabilmesi ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için işveren birey tarafından çalışan personeli için ödenmekte olan ücrete verilen isimdir. İşveren tarafından ödenmekte olan SGK prim tutarı çalışan personelin brüt maaşı üzerinden hesaplanır ve belirlenir. Bu ücret, aylık olarak düzenli ödenmelidir.

Sigorta Prim Oranları Nedir?

Sigorta prim oranları, işveren payı olarak %20.5, işveren payı işsizlik primi olarak %2, çalışan payı işsizlik primi olarak %1 ve çalışan payı olarak ise %14 oranında belirlenmiştir. Tüm bunların toplam oranı ise %37.5’e denk gelmektedir.

sigorta primi

2021 Tavan ve Taban Sigorta Primi Ücretleri

Aylık olarak brüt tutarın 30’a bölünmesi ile sigorta primine ait tavan ve taban ücretleri elde edilmektedir. Buna göre, 2021 yılı için günlük tavan tutar 894 TL 38 kuruş ve taban ücret ise 119 TL 25 kuruştur.

Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

İşverenler tarafından aylık olarak ödenmek zorunda olan bu prim her yıl miktar bazında değişim göstermektedir. Bu prim tutarı hesaplanırken çalışanın almakta olduğu brüt ücret ve SGK mahtarı dahilinde bulunan ek ödemeler de dahil edilmektedir. SGK priminin de dahil edilmiş olduğu brüt ücret baz alınarak işsizlik, işveren ve işçi oranları ile hesaplaması gerçekleşir.

Kendi sigorta priminizi hesaplamak isterseniz net brüt maaşınızı baz alarak şu oranlara göre hesaplama yapabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken önemli detay ise indirimsiz hesaplama ortalama aylık brüt kazanç düzeyinin %37.%’lik oranına denk gelmektedir. Hesaplama sırasında kullanılan önemli kalemler ise;

  • İşveren payı oranı %20.5
  • İşçi sigorta prim oranı %14
  • İşveren işsizlik oranı %2
  • İşçi işsizlik oranı %1

olarak hesaplanmaktadır.

Sigorta primi hesaplarken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise şirketlerin güncel teşvikleri kullanıp kullanmadığı olacaktır çünkü bu teşviklere göre sigorta prim oranları değişiklik göstermektedir. Eğer ki çalışmakta olduğunuz şirket aşağıda belirtilen şartları karşılayacak durumda ise işveren prim tutarı toplam olarak %22.5 yerine %17.5 olarak hesaplanmaktadır. Yani, %5 fark söz konusudur.

Şirket tarafından sağlanması gereken şartlar ise şu şekildedir;

  • Primlerin yasal süreç içerisinde ödeniyor olması,
  • Aylık prim hizmet belgesinin ilgili kuruma zamanında sunuluyor olması ve SGK borcunun bulunmuyor olması,
  • Sahte sigortalı veya kayıt dışı personel çalıştırmamak,

Tüm bunlara ek olarak ise vade süresi dolmuş sigorta prim borcunun bulunmuyor olması da bu indirimden faydalanabilmek için sunulmuş bir şarttır.

sigorta primi nasıl hesaplanır

Yarı Zamanlı (Part Time) Çalışanların Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

4857 sayılı İş Kanunu’na göre yarı zamanlı olarak çalışmakta olan bireylerin bir aylık süreç içerisindeki çalışma süresi hesaplanmalı ve günlük yasal çalışma saati olarak belirlenmiş olan 7.5 ile bölünmesi koşulu ile 854 sayılı Deniz İş Kanunu veya 5953 sayılı Basım Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanuna göre çalışmakta olan bir sigortalı personel için ay içerisindeki toplam çalışma süresi hesaplanarak 8 ile bölünmesi ile hesaplanmaktadır. Yapılan bu hesaplamalarda belirtilen 7.5 ve 8 saatlik sürecin altındaki çalışmalar ise bir gün olarak kabul edilmektedir.

Sigorta Primi Ne Zaman Ödenmektedir?

Bu primin ödenmesi sorumluluğu ve zorunluluğu işveren kişiye aittir. Gerçekleşen ödeme, tahakkuk yapılmış aydan sonraki ayın son günü olarak kabul edilmektedir. Kabul edilen bu günün tatil gününe denk gelmesi durumunda ise bu günü bir sonraki iş günü takip etmektedir.

SGK Hizmet Dökümü Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Bu işlem e-devlet üzerinden oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. E-devlete T.C. Kimlik Numarası ve şifre girişi sağlanarak hizmet dökümü bilgilerine ulaşılmaktadır.

E-devlete giriş sağlanması sonrasında, kişi arama alanına 4A, 4B veya 4C kurumlarından hangisine bağlıysa bunun hakkındaki detayın girişini sağlamak zorundadır. Örnek vermek gerekirse, SSK’ya bağlı bir personelin arama alanına SGK Hizmet Dökümü yazması sonrasında önüne gelecek web sayfasında 4A hizmet dökümünü seçmelidir. Bu işlem doğru şekilde gerçekleştirildiği zaman ise ilk olarak tescil bilgileri ve sonrasında ise prim ödemelerinin gün detayları gibi bilgilere ulaşılabilmektedir.

sigorta primi oranları

Ayrıca, tescil bilgileri içerisinde başvuru gerçekleştiren kişinin ismi ve soy ismi, doğum yeri, baba adı, anne adı, cinsiyeti, T.C. kimlik numarası, doğum tarihi, güncel sigortalılık durumu, ilk giriş tarihi ve sigorta başlangıcından günümüze kadar olan sigortalılık süresi gibi bilgileri de görülebilmektedir.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Bankacılık ve Finans mezunu, 24 yaşında Ekonomi meraklısı birisiyim. Aktif olarak web sitem için yazılar hazırlıyor ve trade işlemleri gerçekleştiriyorum. Yaklaşık olarak 7 yıllık trade deneyimim bulunmaktadır.

Yorum Yap