Damga vergisi, en sade şekilde tüm sözleşmelerden doğan ve devlet tarafından alınmakta olan bir vergi çeşidi olarak tanımlanabilir. Bu vergi türünün açılımına bakıldığı zaman ise kurumlar ve kişiler arasında gerçekleştirilen işlem veya anlaşmalara dair geçerliliği belgelemekte olan kağıtların vergisi olduğunu tanımlamak mümkündür.

Yapılan anlaşma veya sözleşme eğer ki iki birey arasında gerçekleşecek ise damga vergisinin mükellefi iki tarafa aittir. Bir diğer yandan eğer anlaşma veya sözleşme resmi daire ile birey arasında gerçekleşiyor ise bu durumda vergi mükellefi birey olacaktır. Yani, damga vergisi birey tarafından ödenecektir.
Damga vergisi, birçok kişinin günlük hayatında karşılaşmakta olduğu bir vergi türüdür. Genellikle sözleşme, ihale, harcıah ve ücret ödenmesi gibi birçok günlük işlemlerde sıklık ile damga vergisi ile karşılaşılmaktadır.
Damga Vergisi Mükellefi Kimlerdir?
Damga Vergisi Kanunu sınırları ile belirlenmiş olan ve resmi nitelik değerine sahip kağıtları imzalayan her birey damga vergisi ödemekle sorumludur ve damga vergisi mükellefidir. Eğer ki imza atan taraflardan birisi resmi bir kuruluş veya damga vergisinden muaf ise bu vergiyi diğer kişi ödemek zorundadır.
Damga Vergisi Kanunu’nun 24. maddesine istinaden vergiye tabi olan kağıtların vergisi eksik veya hiç ödenmemiş ise bu belgeleri imzalamış bireyler bu vergiden müteselsilen sorumlu olmaktadır.

Damga Vergisi Nasıl Ödenir?
Bu vergi türünün iki farklı şekilde ödenmesi mümkündür. Bunlardan birisi ‘’Nispi Ödeme’’ olarak adlandırılmaktadır ve %0.825 oranında hesaplanmaktadır. Bir diğer seçenek ise ‘’Maktu’’ şekilde ödenmektedir ve 30 TL olarak hesaplanmaktadır.
Yapılan sözleşmede herhangi bir değer belirtilmemiş ise damga vergisi maktu olarak alınır ve değer belirtilmesi durumunda da nispi olarak alınır. Bu vergi, basılı bir şekilde damga konulması ve makbuz olarak veya istihkaktan mahsup olarak ödenmektedir.
Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Bu vergi türüne dahil edilen kağıtların nüshasına göre vergi tutarı hesaplanmaktadır. Buna ek olarak ise fotokopi veya suret damga vergisinin kapsamına dahil edilmemektedir.

İdareye sözleşmeyi ibraz edecek bireyin damga vergisini ödeme sorumluluğu bulunmaktadır. Bir diğer yandan damga sözleşmesi için konu olmuş sözleşmeye ait asıl belge kimde ise yine o kişi bu vergiyi ödemekle sorumludur.
Eğer ki sözleşme anonim şirket ve birey arasında yapılmış ise bu durumda damga vergisi mükellefi anonim şirket olacaktır ve vergi şirket tarafından ödenecektir.