Hisse Senedi Emir Tipleri ve Süreleri

Hisse Senedi Emir Tipleri ve Süreleri
0

Hisse senedi fiyat tipleri iki farklı başlık adında incelenmektedir. Bu fiyat tipleri temiz fiyat ve kirli fiyat olarak ayrılmaktadır. Temiz fiyat, o menkul kıymete ait faiz veya birikmiş kirayı içermemekte olup kirli fiyat ise o menkul kıymete ait faizin veya birikmiş kirasını içeren fiyat tipidir.

İşlenmiş faiz veya birikmiş kira, dönemsel kupon faizinin veya kira getirisinin ilk kupon dönemindeki çıkış tarihini, diğer kupon dönemlerinde ise kupon ödeme tarihinden valör tarihe kadar geçen gün sayısı miktarıdır. İşlemin takas tutarını hesaplamak amacı ile kullanılan fiyat ise takas fiyatı olarak tanımlanmaktadır. Enflasyona endeksli olarak halka arzı sağlanan devlet tahvilleri için hesaplanan takas fiyatı diğer menkul kıymetlerin kirli fiyatına eşittir.

Hisse Senedi Emir Tipleri

Limit Order (Limit Fiyatlı Emirler)

Hedeflenen alım/satım fiyatının ve menkul kıymet miktarı verilerinin girildiği emir tipidir. Limit fiyatlı emirler girildiği ilk andan itibaren fiyat ve zaman öncelik sırasına göre gerçekleşmektedir ve bu emir tipinin gerçekleşmemesi durumunda mevcut emir pasif olarak bekletilmektedir.

Market Order (Piyasa Emirleri)

Sadece miktar girilerek belirlenen emir tipidir. Mevcut menkul kıymete ait fiyat tahtası üzerinde yer alan en iyi fiyatlı emirler ile eşleşerek işlem gerçekleşir ve bu tarz emirler hiçbir zaman pasif kalmaz. Bu emir tipi ile oluşturulan tüm emirler olası bir hacimsiz işlem paritesi seçilmesi durumunda ve işlemin karşılanamaması durumunda otomatik olarak iptal edilmektedir.

Market to Limit Order (Piyasadan Limite Emirler)

Tıpkı piyasa emirlerinde olduğu gibi bu emir tipinde de fiyat yazılmamaktadır. Bu emir tipi ile oluşturulan emirler karşı taraftaki en iyi fiyat ile eşleşmekte ve işleme dönüşmektedir. Bu emir tipinde Piyasa Emirlerine kıyasla oluşan tek fark ise verilen emirin gerçekleşmeyen kısmının limit emri olarak emir defterine geçmesidir. Tabii ki emir oluşturulduğu sırada eğer ki kalan kısım iptal edilecek şekilde talimat verilirse o emir pasif olarak kalmaz, gerçekleşmeyen kısmı iptal edilir.

hisse senedi fiyat türleri

Imbalance Orders (Dengeleyici Emirler)

Açılış ve kapanış seanslarının da dahil olduğu tek fiyat yöntemi uygulanan ve tüm seans bölümlerinin fiyatın belirlenme süreci içerisinde hesaba katılmayan fakat belirlenmiş eşleşme fiyatı seviyesinde gerçekleşmeden kalan emirler ile işlem yapılmak üzere girilen emir türüdür. Eşlemeden kalan olması durumunda da iptal edilmektedir.

Emir Süreleri

Günlük

Pay piyasasında yer alan tüm pazarlarda girilmiş tüm emirler aksi belirtilmediği takdirde girilmiş olduğu gün boyunca geçerli olmaktadır ve gün içerisinde herhangi bir işlem gerçekleşmemesi durumunda da gün sonunda iptal edilmektedir.

Kalanı İptal Et

Fiyat ve miktar belirtilerek oluşturulan emrin girildiği anda karşılanmayan kısmı otomatik olarak iptal edilmektedir.

hisse senedi emir türleri

İptale Kadar Geçerli

Borsa Birincil Piyasada Değişken ve Sabit Fiyatla Talep Toplama yöntemleri ile geçerli emir girişleri halka sunulan arz süresinin sonlanacağı zamana kadar yapılabilmektedir. Bu geçerlilik türü halka arz sürecinin gerçekleştiği birincil piyasalarda kullanılmaktadır.

Tarihli

Fiyat değiştirme ve fiyat adımı değişme sınırları çerçevesinde geçerli olacakları son tarih belirtilerek sisteme girilen, işlemin gerçekleşmediği veya iptal edilmediği süreç içerisinde geçerliliğini yitirmeyen emirlerdir. Geçerli olabilecekleri maksimum süre ise Yönetim Kurulu tarafından belirlenmektedir.

Kısaca Hisse Senedi Almak

Hisse senedi alabilmek için gerçekleştirilmesi gereken bazı aşamalar bulunmaktadır. İlk olarak, aracı kurum tercih etmeli ve sonrasında da bu kurumda bir yatırım hesabı oluşturmalısınız. Açtırmış olduğunuz bu hesaba para yatırımı yaparak ise hisse senedi alım emirlerinizi verebilir ve böylelikle hisse senedi alım işleminizi gerçekleştirmiş olursunuz.

hisse senedi emir süreleri

Adım Adım Hisse Senedi Almak

  • İlk olarak aracı kurum seçimi yapılır.
  • İkinci adım olarak ise aracı kurum seçimi yapıldıktan sonra bu kurumda yatırım hesabı açılır.
  • Bir sonraki adımda ise açmış olduğunuz yatırım hesabına para yatırma işlemini gerçekleştirirsiniz.
  • Para yatırım işlemi sonrasında ise hisse senedi tercihinizi yapar ve o hisse senedini satın almak için emir oluşturursunuz.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Bankacılık ve Finans mezunu, 24 yaşında Ekonomi meraklısı birisiyim. Aktif olarak web sitem için yazılar hazırlıyor ve trade işlemleri gerçekleştiriyorum. Yaklaşık olarak 7 yıllık trade deneyimim bulunmaktadır.

Yorum Yap