Trendlerdeki Yazı

BDDK Nedir? Yetkileri ve Görevleri Nedir?

BDDK Nedir? Yetkileri ve Görevleri Nedir?
0

Kısaltılmış adı ile BDDK, açık adı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, 31 Ağustos 2000 tarihinde kurulmuş bir özerk kamu kurumudur. Bu kurum, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde faaliyet göstermek olan 200’ün üzerinde finans kurumunun faaliyetlerini denetlemek ve düzenlemek ile sorumludur. BDDK, 1990’lı yıllarda bankacılık sektöründe gerçekleşen dalgalanmalar sonrasında ekonomik büyümeye uzun vade içerisinde katkı sağlayabilmek amacı ile kurulmuştur. Bu kurumun merkezi ise Ankara’da bulunmaktadır.

bddk

Bu kurumun birinci ve ikinci başkanı dahil olacak şekilde toplamda 7 üyesi bulunmaktadır ve kurum karar organıdır. Ayrıca, kurul başkanı eşzamanlı olarak kurum başkanlığı unvanına da sahiptir. Bu kurul her hafta minimum bir kere toplanmaktadır ve bu toplantılara minimum 5 üyenin katılım sağlaması gerekmektedir. Bir diğer yandan hiçbir merci, makam, organ veya kişi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun kararlarını etkileyebilecek bir emir veya talimat verememektedir.

BDDK Yetkileri ve Görevleri Nelerdir?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun görev ve yetkileri arasında şunlar yer almaktadır;

  • Holdingler, faktöring, finans kurumları, finansal kiralama ve finansman şirketlerinin faaliyet, kuruluş, teşkilat ve yönetim yapısını; bölünme, birleşme ve hisse değişim faaliyetlerini düzenlemek ve bu düzenlemeleri uygulamak. Ayrıca, bu kurumları denetlemek ve izlemek.
  • Uluslararası iktisadi, mesleki ve iktisadi kuruluşlara üye olmak, görev tanımları dahilinde yer alan hususlar için yabancı ülkelerin yetkili mercileri ile mutabakatın sağlanması.
  • Kişi ve kurumlardan görevleri kapsamındaki konular ile ilgili belge ve her türlü belgenin talep edilmesi.
  • Menfaat sahibi bireylerin haklarının korunması.
  • Finans kurumların işleyişinin tehlikeye sokulabileceği ve ekonomiye verilebilecek olası zararlı faaliyetleri engellemek.
  • Kredi sisteminin sıkıntısız ve yolunda işlemesinin devamını sağlamak amaçlı önlem ve kararları almak. Ayrıca, bu kararları uygulamak.
  • Değerleme, bağımsız denetim, derecelendirme ve destek hizmeti sunmakta olan kurumların kurul tarafından belirlenen esaslar ve usuller çerçevesinde faaliyetlerinin devamını sağlamak.
  • Finansal hizmet sektörünün gelişimi için stratejiler geliştirmek.
  • Kurumun görevleri kapsamında yer alan konuların hakkında araştırma yapılması ve kamunun bilgilendirilmesi amacı ile yapılan anlaşmalardan uygun görülenlerin yayın faaliyetlerinde görev alınması.
bddk nedir

BDDK’ya Şikâyet Nasıl Yapılır?

Finans kurumlarının yapmış olduğu veya aktif olarak yapmakta olduğu işlemler için her birey BBDDK’ya şikâyette bulunabilir. Yapılacak şikâyet işlemleri elektronik şikâyet sistemi, dilekçe, bilgi edinme sistemi, CİMER ve çağrı merkezi aracılığı ile gerçekleştirilebilmektedir.

Finans kurumları ile ilgili sorun yaşanılması durumunda ücretsiz olarak BDDK’ya şikayet oluşturulabilir ve en etkili şekilde sonuç alınabilir.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Bankacılık ve Finans mezunu, 24 yaşında Ekonomi meraklısı birisiyim. Aktif olarak web sitem için yazılar hazırlıyor ve trade işlemleri gerçekleştiriyorum. Yaklaşık olarak 7 yıllık trade deneyimim bulunmaktadır.

Yorum Yap