Vergi – Ekonomi 101 https://ekonomi101.net Ekonomi Makaleleri ve Haberleri Sat, 30 Apr 2022 22:13:37 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.2 https://i0.wp.com/ekonomi101.net/wp-content/uploads/2021/05/cropped-icon.png?fit=32%2C32&ssl=1 Vergi – Ekonomi 101 https://ekonomi101.net 32 32 186849173 Kurumlar Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır? https://ekonomi101.net/kurumlar-vergisi-nedir-nasil-hesaplanir/ https://ekonomi101.net/kurumlar-vergisi-nedir-nasil-hesaplanir/#respond Sun, 26 Sep 2021 13:41:42 +0000 https://ekonomi101.net/?p=2684 kurumlar-vergisi

Kurumlar Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Kurumlar vergisi, kurumların mali yıl içerisinde elde ettiği kazanç üzerinden ödeme gerçekleştirdiği vergi türüne verilen isimdir.

Ekonomi 101

]]>
kurumlar-vergisi

Kurumlar Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Kurumlar vergisi, kurumların mali yıl içerisinde elde ettiği kazanç üzerinden ödeme gerçekleştirdiği vergi türüne verilen isimdir. Bir başka tanımlama ile kurumların kazançları üzerinden hesaplanan vergi türü olarak da tanımlanabilmektedir.

kurumlar vergisi

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun ilk maddesine göre üzerine vergi uygulanan veya eklenen ögeler şu şekildedir;

  • Kooperatifler,
  • İktisadi kamu kuruluşları,
  • Vakıflara ait olan ekonomik işletmeler,
  • Derneklere ait olan ekonomik şirketler,
  • İş ortaklıkları,
  • Sermaye şirketleri.

Kurumlar Vergisi Mükellefleri Kimlerdir?

Kurumlar vergisi ödemek ile mükellef olan tüm kurumlar tüzel kişilik olma özelliğini taşımak zorundadır. Bu kapsama göre sermaye şirketleri ise birer kurum olarak kabul edilmeleri sebebi ile kurumlar vergisi mükellefidir fakat bunun tam tersi durum şahıs şirketleri için geçerlidir ve bu tarz şirketler kurumlar vergisi ödemek ile mükellef değildir.

Kurumlar vergisi mükellefleri tam mükellefiyet ve dar mükellefiyet olmaz üzere iki farklı kategoriye ayrılmaktadırlar. Tam mükellef olan kurumlar, iş merkezi Türkiye sınırları içerisinde yer alan veya kanuni olarak Türkiye sınırları içerisinde bulunan kurumlardır. Bu kurumlar gerek yerel kazançları üzerinden gerekse de yurt dışı kazançları üzerinden vergilendirilmektedirler. Dar mükellef olan kurumlar ise hem kanuni olarak ve iş merkezlerinin Türkiye sınırları dışında bulunması gerekmektedir. Bu kurumlar ise sadece Türkiye sınırları içerisinde elde edilen kazançları için vergilendirilmektedir.

kurumlar vergisi nedir

Kurumlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Bu vergi türü hesaplanırken mükellef kurumların belirli bir hesap dönemi kapsamında elde etmiş olduğu kazanç miktarı baz alınmaktadır. Her üç aylık süreçte bir kere olacak şekilde hesaplanan bu vergi türü kapsam dahilindeki şirketler tarafından yılda dört kez ödenmektedir. Yıl içerisinde dört kere ödenen bu vergiler geçici olarak ödenmektedir ve ödenmiş bu toplam tutar mali yılsonu döneminde hesaplanmakta olan kurumlar vergisi tutarından peşin olarak düşülmektedir.

Kurumlar vergisi hesaplamaları 2021 yılı içerisinde %25 olarak hesaplanacak olsa da 2022 yılı içerisinde %23 olarak hesaplanacaktır. Bu sebepledir ki yapılacak muhasebe hesapları ve hedefleri bu oranlar baz alınarak gerçekleştirilmelidir.

Kurumlar Vergisi Nasıl Ödenir?

Bu vergi ödemeleri beyanname verilecek ayın son gününe kadar ödenmiş olmalıdır. Bu kapsama göre genel olarak beyanname verilen ilgili ayın en geç 26. gününün akşamı baz alınmaktadır. Bu vergi ödemesi anlaşmalı bankalar aracılığı ile gerçekleştirilebilmektedir.

kurumlar vergisi nasıl hesaplanır

Bu verginin sorunsuz olarak ödenebilmesi için iyi bir muhasebeciden destek alınması gerekmektedir. Bunun yanı sıra tedarikçi ve müşteriler ile hesap mutabakları gerçekleştirilmeli, kasa ve banka hesaplarına ait olan hesaplar tekrar kontrol edilmeli ve sabit kıymetler ile stok sayımı yapılmalıdır.

Kurumlar vergisi beyannamesinin eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmuş olması oldukça önemli bir detaydır. Bu sebeple ilgili dönemler içerisinde düzenli olarak yapılması ve yıl sonunda fazla iş yükü oluşturulmamalıdır.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/kurumlar-vergisi-nedir-nasil-hesaplanir/feed/ 0 2684
Damga Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır? https://ekonomi101.net/damga-vergisi-nedir-nasil-hesaplanir/ https://ekonomi101.net/damga-vergisi-nedir-nasil-hesaplanir/#respond Sun, 19 Sep 2021 19:56:31 +0000 https://ekonomi101.net/?p=2636 damga-vergisi-hesaplama

Damga Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Damga vergisi, en sade şekilde tüm sözleşmelerden doğan ve devlet tarafından alınmakta olan bir vergi çeşidi olarak tanımlanabilir.

Ekonomi 101

]]>
damga-vergisi-hesaplama

Damga Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Damga vergisi, en sade şekilde tüm sözleşmelerden doğan ve devlet tarafından alınmakta olan bir vergi çeşidi olarak tanımlanabilir. Bu vergi türünün açılımına bakıldığı zaman ise kurumlar ve kişiler arasında gerçekleştirilen işlem veya anlaşmalara dair geçerliliği belgelemekte olan kağıtların vergisi olduğunu tanımlamak mümkündür.

damga vergisi

Yapılan anlaşma veya sözleşme eğer ki iki birey arasında gerçekleşecek ise damga vergisinin mükellefi iki tarafa aittir. Bir diğer yandan eğer anlaşma veya sözleşme resmi daire ile birey arasında gerçekleşiyor ise bu durumda vergi mükellefi birey olacaktır. Yani, damga vergisi birey tarafından ödenecektir.

Damga vergisi, birçok kişinin günlük hayatında karşılaşmakta olduğu bir vergi türüdür. Genellikle sözleşme, ihale, harcıah ve ücret ödenmesi gibi birçok günlük işlemlerde sıklık ile damga vergisi ile karşılaşılmaktadır.

Damga Vergisi Mükellefi Kimlerdir?

Damga Vergisi Kanunu sınırları ile belirlenmiş olan ve resmi nitelik değerine sahip kağıtları imzalayan her birey damga vergisi ödemekle sorumludur ve damga vergisi mükellefidir. Eğer ki imza atan taraflardan birisi resmi bir kuruluş veya damga vergisinden muaf ise bu vergiyi diğer kişi ödemek zorundadır.

Damga Vergisi Kanunu’nun 24. maddesine istinaden vergiye tabi olan kağıtların vergisi eksik veya hiç ödenmemiş ise bu belgeleri imzalamış bireyler bu vergiden müteselsilen sorumlu olmaktadır.

damga vergisi nedir

Damga Vergisi Nasıl Ödenir?

Bu vergi türünün iki farklı şekilde ödenmesi mümkündür. Bunlardan birisi ‘’Nispi Ödeme’’ olarak adlandırılmaktadır ve %0.825 oranında hesaplanmaktadır. Bir diğer seçenek ise ‘’Maktu’’ şekilde ödenmektedir ve 30 TL olarak hesaplanmaktadır.

Yapılan sözleşmede herhangi bir değer belirtilmemiş ise damga vergisi maktu olarak alınır ve değer belirtilmesi durumunda da nispi olarak alınır. Bu vergi, basılı bir şekilde damga konulması ve makbuz olarak veya istihkaktan mahsup olarak ödenmektedir.

Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Bu vergi türüne dahil edilen kağıtların nüshasına göre vergi tutarı hesaplanmaktadır. Buna ek olarak ise fotokopi veya suret damga vergisinin kapsamına dahil edilmemektedir.

damga vergisi hesaplama

İdareye sözleşmeyi ibraz edecek bireyin damga vergisini ödeme sorumluluğu bulunmaktadır. Bir diğer yandan damga sözleşmesi için konu olmuş sözleşmeye ait asıl belge kimde ise yine o kişi bu vergiyi ödemekle sorumludur.

Eğer ki sözleşme anonim şirket ve birey arasında yapılmış ise bu durumda damga vergisi mükellefi anonim şirket olacaktır ve vergi şirket tarafından ödenecektir.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/damga-vergisi-nedir-nasil-hesaplanir/feed/ 0 2636
Emlak Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır? https://ekonomi101.net/emlak-vergisi-nedir-nasil-hesaplanir/ https://ekonomi101.net/emlak-vergisi-nedir-nasil-hesaplanir/#respond Fri, 17 Sep 2021 17:04:33 +0000 https://ekonomi101.net/?p=2631 emlak-vergisi

Emlak Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Emlak vergisi hesaplama hakkında bilinmesi gereken ilk ve önemli detay, her arsa veya konutun vergi tutarının aynı olmadığıdır.

Ekonomi 101

]]>
emlak-vergisi

Emlak Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Emlak vergisi, en kısa tanımlama ile bir bireyin sahibi olduğu taşınmaz malları için yıllık olarak ödemek sorumluluğunda olduğu vergi türü olarak tanımlanabilir. Taşınmaz varlıklar ise ev, bahçe, arsa ve ofis gibi sabit varlıklara denilmektedir. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununca bahsedilen bu varlık türlerine sahip olan tüm bireyler her yıl düzenli olarak emlak vergisi ödemek zorundadır.

Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Emlak vergisi hesaplama hakkında bilinmesi gereken ilk ve önemli detay, her arsa veya konutun vergi tutarının aynı olmadığıdır. Bu verginin tutarı mevcut varlığın değeri ile orantılı olarak değişim göstermektedir. Ayrıca, gayrimenkul değeri yıllık olarak hesaplandığı için her yıl bu vergi tutarı da değişiklik göstermektedir. Ayrıca, bu vergi türü hesaplanırken bazı diğer detaylar da göz önünde bulundurulmaktadır.

Bu vergi, emlak varlığının çeşitliliğine göre oransal olarak hesaplanmaktadır. Arazi ve konutlar için bu oran rayiç bedelinin %1 oranı kadar hesaplanmaktadır. İş yeri ve diğer benzer binalar için ise %2 olarak hesaplanan bu vergi arsalar için ise %3 oranında hesaplanmaktadır.

emlak vergisi

Bu vergi tutarını etkilemekte olan bir diğer önemli detay ise taşınmaz varlığın bağlı bulunduğu belediyedir. Eğer ki taşınmaz malın bulunmakta olduğu konum il veya büyükşehir belediyesi olarak sınıflandırılmış ise yukarda bahsedilmiş oranlar iki katına çıkmaktadır. Buna göre büyükşehirlerde arazi ve konutlar için %2, diğer bina türleri için %4 ve arsalar için %6 oranında vergi ödemesi yapılması gerekmektedir.

Emlak Vergisi Nereye ve Nasıl Ödenir?

Bu vergi türü taşınmaz mal varlığının bağlı olduğu belediyeye ödenmektedir. Bu sebeple, mal varlığının bulunduğu belediye haricinde bir yere ödeme yapılamamaktadır. Yine de belediye binasını ziyaret etmeden ödemenin yapılması internet aracılığı ile mümkündür. Ayrıca, PTT veya banka transferi ile de bu ödemenin gerçekleştirilmesi mümkündür. Online olarak yapılacak ödemeler için ise T.C. kimlik numarası veya sicil numarası gerekmektedir. Bu bilgiler ile ilgili belediyeye ait web sitesine giriş yaptıktan sonra ödeme gerçekleştirilir.

emlak vergisi nasıl hesaplanır

Emlak vergisi, gelir düzeyi fark etmeksizin taşınmaz mal sahibi olan her birey tarafından ödenmesi zorunlu olan bir sorumluluktur.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/emlak-vergisi-nedir-nasil-hesaplanir/feed/ 0 2631
Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) Nedir? Nasıl Hesaplanır? https://ekonomi101.net/motorlu-tasit-vergisi-nedir-nasil-hesaplanir/ https://ekonomi101.net/motorlu-tasit-vergisi-nedir-nasil-hesaplanir/#respond Thu, 16 Sep 2021 18:51:47 +0000 https://ekonomi101.net/?p=2620 motorlu-taşit-vergisi-nedir

Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Motorlu Taşıt Vergisi, araç sahibi bireyler tarafından her yıl düzenli olarak alınan bir vergi çeşididir.

Ekonomi 101

]]>
motorlu-taşit-vergisi-nedir

Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Motorlu Taşıt Vergisi, araç sahibi bireyler tarafından her yıl düzenli olarak alınan bir vergi çeşididir. Bu vergi, her araç için sabit değildir ve değişkenlik göstermektedir. Araç yaşı, araç emisyonu ve aracın koltuk sayısına göre değişen bu vergi türünü araç sahibi her birey yılda iki kez ödemekle sorumludur. Ödeme tarihinin geçmesi durumunda aylık %1.4 oranında gecikme faizi uygulanan bu vergi türünün kısaltılmış hali ise MTV’dir.

Motorlu Taşıt Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Bu vergi türünün ödenmesi gereken zaman her yeni yılın Ocak ve Temmuz ayıdır. Genellikle her yıl vergi oranlarında değişim gözlemlendiği için ödenecek miktar sürekli olarak farklılık göstermektedir. Günümüz teknolojisi ile bu vergi tutarının hesaplanması oldukça kolay bir hale gelmiştir. Ayrıca, geçmiş yıllara ait MTV sorgulamak da oldukça kolay bir işlemdir.

motorlu taşıt vergisi

MTV taksitlerini ödemek isteyen bireyler oldukça basit bir şekilde bu işlemi gerçekleştirebilir. İnternet üzerinden yapılacak basit bir sorgulama işlemi ile geçmiş yıllara ait borçlar ve yapılmış ödemeler kolay bir şekilde bulunabilir. Ödemesi gerçekleştirilmemiş bir MTV taksiti veya geçmiş yıllara ait bir borç bulunuyor ise Gelir İdaresi Başkanlığı ile anlaşmalı olan bankalar aracılığı ile veya resmî web sitesi üzerinden ödemeler gerçekleştirilebilir.

Motorlu Taşıt Vergisi Nasıl Belirlenir?

Motorlu Taşıt Vergisi, aracın cinsine, koltuk sayısına, yaşına ve motor hacmine göre hesaplanmaktadır. Araç yaşı ne kadar genç ve motor hacmi ne kadar büyük ise ödenmesi gereken vergi tutarı da bu orantıda yükselir. MTV vergisi, kaptıkaçtı, arazi araçları ve otomobiller için geçerlidir. Ayrıca, aynı motor hacmine sahip fakat model yılı değişken olan araçların MTV tutarında farklılıklar görülmektedir. Bunun sebebi ise bu vergi türünü hesaplarken araç yaşının da baz alınmasıdır.

Bir aracın motor silindir hacmi arttıkça ödenmesi gereken vergi tutarı da artmaktadır ve bu durum motosikletler için de geçerlidir.

motorlu taşıt vergisi hesaplama

Araç Satın Alırken Motorlu Taşıt Vergisi Nasıl Öğrenilir?

Minibüs, panelvan, kamyon, kamyonet, motosiklet ve otobüsler için farklı düzenlemeler mevcuttur ve bu düzenlemelere göre bu taşıt türlerinin MTV oranı hesaplanmaktadır. Araç cinsi, yaşı ve motor hacmine göre belirlenen bu vergi türüne ait tablolar muhakkak araç almadan önce incelenmeli ve araç seçiminizde göz önünde bulundurulmalıdır.

Motorlu Taşıt Vergisi, yıllık iki kere ödenen ve düzenli olarak ödenmekte olan bir vergi olduğu için zorunlu bir giderdir ve aracın sabit masrafları içerisinde sınıflandırılmaktadır. Günümüzde MTV hesaplamak oldukça kolaydır çünkü bu hizmeti sağlamakta olan çeşitli uygulama ve web siteleri bulunmaktadır. Bu hesaplama araçlarında aracın ilk tescil tarihi de sorulmaktadır ve bu şekilde kişi sahip olduğu veya olacağı aracın net vergi tutarını hesaplayabilmektedir.

mtv nedir

Araç sahibi olmadan önce MTV vergisine ait tablo incelemek ve bu vergileri göz önünde bulundurarak araç sahibi olmak oldukça önemlidir. Araç satın almadan önce bu tablolara bakarak aklınızdaki modeller hakkında vergi karşılaştırması yapabilir ayrıca satın almayı tercih ettiğiniz araç modelinin yıllık masraflarını önceden bilerek bütçenizi buna göre düzenleyebilirsiniz.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/motorlu-tasit-vergisi-nedir-nasil-hesaplanir/feed/ 0 2620
Katma Değer Vergisi (KDV) Nedir? https://ekonomi101.net/katma-deger-vergisi-nedir/ https://ekonomi101.net/katma-deger-vergisi-nedir/#respond Wed, 15 Sep 2021 18:01:49 +0000 https://ekonomi101.net/?p=2610 kdv

Katma Değer Vergisi (KDV) Nedir?

Katma değer vergisi, satışı gerçekleşen mal ve hizmet teslimlerinde bu mal ve hizmeti teslim eden kişi veya kurumların ödemekte olduğu fakat bu hizmet veya ürünü satın alan kişiye yansıtılmakta olan harcama vergisidir.

Ekonomi 101

]]>
kdv

Katma Değer Vergisi (KDV) Nedir?

Katma değer vergisi, satışı gerçekleşen mal ve hizmet teslimlerinde bu mal ve hizmeti teslim eden kişi veya kurumların ödemekte olduğu fakat bu hizmet veya ürünü satın alan kişiye yansıtılmakta olan harcama vergisidir. Sık olarak kısaltması olan KDV olarak karşımıza çıkmaktadır ve birçok insan bu vergi türünü bu şekilde bilmektedir. Bu vergi türünün oranı ise %1 ve %18 oranı arasında değişiklik göstermektedir.

Katma değer vergisi birçok ülkede uygulanmakta olan bir vergi türüdür ve yüzdelik olarak oran ise ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir.

katma değer vergisi

Harcamalar üzerinden tahsil edilen vergiler, yapılan bu harcamaların vergilendirilmesini ifade etmektedir. KDV’nin uygulanmasındaki temel amaç ise yaratılmış olan tüm katma değerin vergilendirilmesidir. Bu vergi türünün uygulanması her ne kadar ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor olsa da en temelde bir mal veya hizmet teslimatı gerçekleştiği zaman teslim bedeli üzerinden hesaplanmaktadır. Teslimatı gerçekleştiren tarafın, teslimi gerçekleştirilen mal veya hizmeti meydana getirmek için sağlamış olduğu girdiler üzerinden ödenmekte olan KDV ise hesaplanan KDV tutarından indirilmek koşulu ile ödenmesi gereken KDV tutarına ulaşılmaktadır.

Türkiye’de Katma Değer Vergisi

25 Ekim 1984 tarihinde, TBMM tarafından 3065 sayılı yasa ile katma değer vergisi kabul görmüştür. Sonrasında ise 2 Kasım 1984 yılında resmî gazetede yayınlanmış ve 1 Ocak 1985 tarihi itibari ile de yürürlüğe konmuştur. Türkiye’de gerçekleştirilen mal ve hizmet hattı ile gaz, ham petrol ve bunların ürünlerinin taşınmaları,

  • Gelir vergisi kanununda 70. madde olarak belirtilen mal ve hizmet haklarının kiralanması işlemleri,
  • Katma bütçeli ve genel idarelere, üniversitelere, il özel dairelerine, köyler ve belediyeler ile bunların teşkil etmiş olduğu birliklere, derneklere, vakıflara, her türlü kuruluşa ait veya tabi olan veya bunlar tarafından kurulmuş olan, işletimi gerçekleşen müesseseler ile döner sermaye sahibi kuruluşların veyahut bunlara ait veya tabi değer müesseselerinin sınai, zirai, ticari ve mesleki nitelikli teslim ve hizmetleri,
  • Rekabet sorununu gidermek amacı ile isteğe bağlı olarak mükellefiyetler sureti ile vergilendirilecek teslim ve hizmetler,
kdv

Bunların yanı sıra ise;

Ekmek ve unlu mamullerde %1 gibi sembolik bir vergi oranı uygulanırken sözleşme ve senetlerde ise %18 olarak uygulanmaktadır. Maliye bakanlığı 2011 yılından itibaren bazı gıda maddeleri ve ürünlerde %8 oranında KDV oranı uygulanmasını başlatmıştır.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/katma-deger-vergisi-nedir/feed/ 0 2610
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Nedir? https://ekonomi101.net/ozel-tuketim-vergisi-nedir/ https://ekonomi101.net/ozel-tuketim-vergisi-nedir/#comments Tue, 14 Sep 2021 16:29:12 +0000 https://ekonomi101.net/?p=2605 özel-tüketim-vergisi

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Nedir?

Özel tüketim vergisi (ÖTV) 4760 sayılı kanuna ekli dört ayrı listede yer almakta olan mallar üzerinden bir kereye özel olacak şekilde tahsil edilmekte olan vergi türüdür.

Ekonomi 101

]]>
özel-tüketim-vergisi

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Nedir?

Özel tüketim vergisi (ÖTV) 4760 sayılı kanuna ekli dört ayrı listede yer almakta olan mallar üzerinden bir kereye özel olacak şekilde tahsil edilmekte olan vergi türüdür. Özellikle Türkiye’de birçok ürün üzerinde uygulanmaktadır ve daha önceden uygulanan ‘’İstihlal Vergisi’’ ile benzer özellikleri içeriğinde barındırmaktadır. Bu vergi türü ilk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleri ile gündeme gelmiştir ve 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul görmüştür.

ÖTV Hangi Ürünlere Uygulanmaktadır?

Bu vergi türü birçok lüks üründe, lüks beyaz eşyalarda, çevreye zararı bulunan ürünlerde ve insan sağlığına zarar verdiğine inanılan ürünlerde uygulanmaktadır. Türkiye sınırları içerisinde özellikle cep telefonu, beyaz eşya ve arabalara uygulanan ÖTV vergileri popüler olarak tanınmaktadır. Ayrıca, bu vergi türünün bazı eğlence hizmet ve ürünlerinde de yer aldığı görülmektedir.

özel tüketim vergisi

Kimler ÖTV Ödemekle Yükümlüdür?

I, III ve IV tarifeli mallar ile birlikte II sayılı tarifeli mallardan kayıt ve tescile tabi olmama özelliğine sahip olan imal ve ithal edilenler mallar ile birlikte satışı gerçekleştirenler için ve lüks motorlu araç ticareti yapan, aracı kullanmak üzere ithalatını gerçekleştiren kişiler ÖTV ödemekle yükümlüdür. Ayrıca, bu araçların satışlarını yapan kişiler ve kurumlarda ÖTV ödemek zorundadır.

ÖTV İstisnası Ne Anlam İfade Etmektedir?

ÖTV istisnası, ÖTV alınması gereken ürünlerden bu vergi türünün alınmaması durumunu ifade etmektedir. 2016 yılında ÖTV Kanunu’na eklenmiş olan geçici 7. maddeye göre; dolmuş, otobüs, taksi ve sehir için yolcu taşımacılığı yapan firmalar bu istisnadan faydalanabilmektedir. Ayrıca, engelli bireyler de ÖTV istisnasına dahil edilmektedir.

Ayrıca, diplomatik istisna, askeri amaçlı istisna, ithalat ve ihracat istisnası, kamu kurumlarına istisna, THK alımlarına yapılan istisna, güvenlik kuruluşlarının silah alımında yapılan istisna ve petrol amaçlı istisnalar da yapılmakta olan diğer istisnalar arasında yer almaktadır.

ÖTV Ödeme Şekli

Bu vergi türü beyanname verme süreleri içerisinde ödenmektedir. Ödemeler vergi dairelerinin anlaşma sağladığı bankalar aracılığı ile yapılabilmektedir.

ötv

ÖTV ve KDV’nin Farklı Özellikleri Nelerdir?

ÖTV ve KDV bazı özellikler bakımından birbiri ile benzerlik gösterebilmektedir. Bu iki vergi türünü birbirinden ayıran en önemli fark ise ÖTV’nin tek aşamalı olarak ödenen bir vergi türü olmasıdır. İlgili ürünlerden sadece bir kereye özel olacak şekilde imalat, ithalat ve ilk iktisap sırasında alınmaktadır. Bu malların el değişimi sırasında ise yeniden ÖTV ödenmemektedir.

ÖTV Nasıl Hesaplanır ve Oranları Nelerdir?

Bu vergi türünün tutarı çeşitli web siteleri aracılığı ile hesaplanabilmektedir. Ayrıca, bu vergi türünü hesaplarken KDV’nin de dahil edileceği şekilde hesaplama yapılması mümkündür ve günümüz şartlarında internet siteleri kullanılarak bu vergilerin hesaplanması oldukça kolaydır.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/ozel-tuketim-vergisi-nedir/feed/ 1 2605
Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir? Nasıl Alınır? https://ekonomi101.net/vergi-borcu-yoktur-yazisi-nedir-nasil-alinir/ https://ekonomi101.net/vergi-borcu-yoktur-yazisi-nedir-nasil-alinir/#respond Sun, 05 Sep 2021 16:37:09 +0000 https://ekonomi101.net/?p=2533 vergi-borcu-yoktur-yazisi

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir? Nasıl Alınır?

Peki, vergi borcu yoktur yazısı ne anlam ifade etmektedir ve ne kadar önemli bir belgedir?

Ekonomi 101

]]>
vergi-borcu-yoktur-yazisi

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir? Nasıl Alınır?

Vergi borcu yoktur yazısı özellikle günümüzde oldukça öneme sahip bir belgedir çünkü açıklanan verilere göre birçok şirket veya kişinin vergi borcu olduğu gerçeği çok net bir şekilde ortadadır. Peki, vergi borcu yoktur yazısı ne anlam ifade etmektedir ve ne kadar önemli bir belgedir?

Vergi Borcu ve Vergi Nedir?

Kurum ve kişilerin belirli ücretler dahilinde kamu hizmetlerini karşılamak amacı ile kanun aracılığı ile toplanmakta olan ücret bedeli vergi kelimesinin tanımı olarak tanımlanabilir. Vergi konusu ise borca tabi olan önemli bir ekonomik unsurdur. Ayrıca, vergi sınıflandırılması farklı çeşitlere ayrılmaktadır;

  • Şahsi ve Gayrişahsi Vergiler,
  • Spesifik Vergiler,
  • Gelir, Servet ve Harcama Üzerinden Alınan Vergi,
  • Dolaylı ve Dolaysız Vergi,

Şahıs ve kurumlar, dönemsel olarak elde etmiş olduğu tüm kazançları için ödemesi gereken vergi tutarını beyan etmek ile sorumludur. Vergi beyanı mali müşavirler tarafından yapılmaktadır ve bu beyannameler düzenlendikten sonra tahakkuk fişleri alınmaktadır. Vergi borcu ödeneceği aşamada tahakkuk fişleri ile ödeme yapılması mümkündür.

Mevcut vergi borcuna itiraz etmek isteyen birey veya kurumlar ödeme emri kendilerine ulaştıktan sonra en geç 7 gün içerisinde itiraz işlemini gerçekleştirmek zorundadır.

vergi borcu yoktur yazısı

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir ve Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Vergi borcu yoktur yazısının talebi genel olarak resmî kurumlar tarafından vergi mükellefi olan kişiler için istenmektedir. Bu talebin amacı ise vergi mükellefi bireyin veya kurumun herhangi bir vergi borcu olmadığını resmi olarak kanıtlamaktır.

Vergi borcu yoktur yazısı alınmış olduğu tarih itibari ile 15 günlüğüne geçerlidir fakat bu süre alınan kurum talebi ve talep sebebine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Vergi Borcu Nereden Öğrenilmektedir?

Mevcut vergi borcu, Gelir İdaresi Başkanlığına ait internet sitesinden veya vergi dairesinden sorgulanabilmekte ve takip edilebilmektedir. Web sitesi üzerinden sorgulama yapmak için vergi dairesi sistemine giriş yapmak ve sonrasında ise borç bilgilendirme bölümünü seçerek gerekli bilgileri doldurmak yeterlidir. Bu adımlar doğru şekilde tamamlandığı zaman kişi veya kurum mevcut vergi borcu durumu hakkında bilgilere erişebilmektedir.

Ek bir detay olarak ise araç vergi borcu sorgulamak içinde aynı web adresi kullanılabilmektedir. Yine sisteme giriş yaptıktan sonra motorlu taşıtlar seçeneği tercih edilerek istenilen bilgilerin girilmesi ardından gerekli bilgilere ulaşılabilmektedir.

Bilinen bir diğer vergi borcu sorgulama yöntemi ise SMS ile gerçekleşmektedir. Tamamı büyük ve Türkçe karakter içermeyecek şekilde ‘’BORC’’ yazılarak bir boşluk bırakılmalı ve sonrasında ise T.C. kimlik numarası ve anne kızlık soyadının ilk iki harfi yazılmalıdır. Mesaj yazımı tamamlandıktan sonra ise 1189’a SMS olarak iletilmesi gerekmektedir. SMS iletimi sonrasında ise vergi borcuna ait bilgiler yine SMS olarak aynı telefon numarasına iletilecektir.

vergi borcu yoktur yazısı nasıl alınır

Vergi Borcu Nereden Ödenmektedir?

Vergi borcu, Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı olması nedeni ile vergi dairesinden ödenmektedir. Ayrıca, internet sitesi üzerinden de vergi borcu ödemek mümkündür. Bir diğer yandan dijital banka kanalları ve şube bankaları aracılığı ile de vergi borcu ödemesi yapılması mümkündür. Sadece son ödeme tarihi geçmiş vergi borçları internet sitesi ve e-devlet ile sınırlandırılmıştır.

Bazı vergi çeşitlerinin kredi kartı ile ödenmesi de mümkündür fakat bu vergi türlerinin ödenecek olan tutarı veya toplam tutarı 50.000 TL üzerinde olmamalıdır. Kredi kartı kullanarak ödenebilecek vergi borcu türleri ise şu şekildedir;

  • Zirai Kazanç Gelir Vergisi
  • Kurumlar Vergisi,
  • Basit Ticari Kazanç,
  • Hasılat Esaslı KDV (Katma Değer Vergisi),
  • Kurum Geçici Vergisi,
  • KDV Tevkifatı,
  • Yıllık Gelir Vergisi,
  • Muhtasar (Gelir Vergisi Stopajı)
  • Kurumlar Vergisi Stopajı,
  • Gerçek Usulde KDV,
  • Gelir Geçici Vergisi,
  • Diğer Ücretler,
vergi borcu yoktur yazısı nedir

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nereden Alınmaktadır?

Vergi borcu yoktur yazısı alabilmek için bağlı bulunan vergi dairesine dilekçe yazmak gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken ise bu yazının alınabilmesi için bizzat şirket yetkilisinin kendisinin gitmesi gerekmektedir. Eğer ki bu yazıyı alacak kişi şirket çalışanı ise şirket yetkilisinin bu işlemin yapılmasına dair gönderilen kişinin yetki sahibi olduğunu belirten bir dilekçe hazırlaması ve imzalaması gerekmektedir. Eğer ki bu şart yerine getirilmez ise işlem kesinlikle yapılmaz.

Bilinen diğer yöntem ise resmî web sitesini kullanarak bu yazının alınmasıdır. Bu yöntem diğer yönteme kıyasla çok daha kolay ve zahmetsizdir. Ayrıca, yazının daha hızlı temin edilmesine de yardımcı olmaktadır. Bu web sitesine giriş yapabilmek için ise vergi dairesinden kullanıcı adı ve şifre alınmış olması gerekmektedir. Bu kullanıcı adı ve şifrenin alınması için ise bağlı bulunulan vergi dairesine dilekçe verilmesi gerekmektedir. Bu talepler ile ilgili yazılabilecek tüm gerekli dilekçelere ulaşmak için Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/vergi-borcu-yoktur-yazisi-nedir-nasil-alinir/feed/ 0 2533
Stopaj Nedir? Nasıl Hesaplanır? https://ekonomi101.net/stopaj-nedir-nasil-hesaplanir/ https://ekonomi101.net/stopaj-nedir-nasil-hesaplanir/#respond Thu, 26 Aug 2021 14:19:10 +0000 https://ekonomi101.net/?p=2477 stopaj-nedir

Stopaj Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Stopaj, Maliye İdaresi’nin daha kolay ve garanti şekilde vergi tahsilini gerçekleştirmeyi talep etmesi ile doğan bir yöntem olarak da bilinmektedir.

Ekonomi 101

]]>
stopaj-nedir

Stopaj Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Stopaj, temelde vergi ödeme şekli olup işverenler tarafından kurumlar veya gelir vergisine tabi olan kazanca ait tutarların, iş yapan bireye ödenmesi sırasında yasa tarafınca belirlenmiş oranda ve bu tutarın bir kısmı korunacak şekilde, iş yapan ismine peşin olarak vergi dairesine yatırılması gereken vergilendirme şekline verilen isimdir.

Stopaj, Maliye İdaresi’nin daha kolay ve garanti şekilde vergi tahsilini gerçekleştirmeyi talep etmesi ile doğan bir yöntem olarak da bilinmektedir. Uygulama yöntemini dikkate alacak olursak en işlek ve en güvenilir yöntem olarak da bilinmektedir. Bu vergi türü kesinlikle gelir meydana geldiği zaman devlet tarafından gelir kaynağından tahsil edilmektedir.

stopaj

Bu verginin amacı ise vergi tahsilatının daha garanti ve daha kolay bir şekilde gerçekleşmesidir. Bu şekilde, küçük gelir elde eden işletme ve bireylerin vergi kaçırması önlenmekte olup vergi mükellefi ve maliye idaresinin işlem yükü azalmış olmaktadır. Bu verginin bir diğer amacı ise gelirin oluşumundan kısa süre sonra maliye dairesine gelir vergisinin iletilmesi ve vergi mükellefinin üzerinde oluşan psikolojik etkinin giderilmesi olarak belirtilmektedir.

Stopaj Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Bu vergi türü, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen ve her yılbaşında belirtilmiş olan vergi takvimine göre iki eşit taksit olacak şekilde ödenebilmektedir. Gelir kapsamına dahil edilen kira stopaj hesaplaması her senenin Mart ayında beyan edilmektedir. Gelir vergisi kapsamına dahil edilen kira stopaj vergisi ise her yıl Mart ve Temmuz aylarında tahsil edilmektedir.

Stopaj Vergisi Nasıl Hesaplanmaktadır?

Bu vergi oranları Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlar içerisinde maddeler şeklinde belirtilmektedir. Bu kanun içerisinde kimlerin hangi koşullara göre stopaj vergisi ödemesi gerektiği net bir şekilde belirtilmiştir. Ayrıca, bu vergi türü brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır.

stopaj nedir

4.000 TL değerindeki brüt kira fiyatının %20’si olarak hesaplanan 800 TL, kiracı birey veya işletme tarafından stopaj kesintisi olarak vergi dairesine ve geriye kalan 3.200 TL’lik kısım ise net kira bedeli olarak mülk sahibine ödenmektedir. Kira sözleşmelerindeki kira bedeli brüt olarak değil net olarak belirtilmiş ise şu formül ile hesaplanmaktadır;

Brütleştirme Formülü = Net Kira Bedeli /(1-0,2)

Net olarak belirtilmiş kira bedeli dolayısı ile yeni stopaj tutarı ise şu şekilde hesaplanmaktadır;

Brüt Kira Bedeli = 4.000 / 0.8 = 5.000 TL
Stopaj Tutarı = 5.000 x 0,2 = 1.000 TL

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/stopaj-nedir-nasil-hesaplanir/feed/ 0 2477