Hesap İşletim Ücreti Nedir?
Hesap işletim ücreti, banka hesabı sahibi müşterilere banka tarafından uygulanan ve dönemlik olarak tahsil edilen bir hizmet bedeli kesintisidir. Bankalar, sağlanan hizmetlerin karşılığı olarak ve hesap kullanım bedeli olarak belirli periyotlar içerisinde müşterilerinden hesap işletim ücreti talep etmektedir.
Bankalar tarafından belirlenen bu ücret her bankada değişiklik göstermektedir. Yani, hesap işletim ücreti için belirlenmiş sabit bir ücret bulunmamaktadır. Ayrıca, her banka bu ücreti talep etmemektedir. Bazı bankalar genellikle 6 ve 12 aylık süreç için hesap işletim ücreti talep ederken bazı bankalar da bu ücreti talep etmemekte ve kullanıcılarının bankacılık hizmetleri için ekstra masraf yapmamasına yardımcı olmaktadır.
Neden Hesap İşletim Ücreti Alınır?
Bu soruyu özellikle kullanmakta olduğunuz banka personeline iletmeniz durumunda, müşteriler için yapılan işlemlerde oluşan masraflar ve hizmet bedeli cevabını alacaksınız. Kısaca, bu ücretin müşteriler tarafından yapılacak olan masrafları karşılaması ve verilen hizmetin bedeline karşılık olarak alındığı bilinmektedir.
Hesap İşletim Ücreti Dönemleri
Hesap işletim ücreti talep etmek için tercih edilen dönemin süreci bankalar arasında değişiklik göstermektedir. Her ne kadar bu süreç değişiklik gösteriyor olsa da ortalama olarak 6 ay ve 1 yıl gibi süre aralığında değişiklik göstermektedir. Çok nadiren de olsa 3 aylık süreç içerisinde de hesap işletim ücreti talep eden bankaların olduğu bilinmektedir.
Kimlerden Hesap İşletim Ücreti Alınmaz?
Bankalar tarafından dönemlik olarak talep edilen hesap işletim ücreti için herhangi bir düzenleme veya yasal zorunluluk bulunmamaktadır. Bu sebepledir ki bazı bankalar hesap işletim ücreti talep ederken bazı bankalar bu ücreti talep etmemektedir. Ayrıca, yine bu sebebe bağlı olarak ücret miktarı da bankadan bankaya değişim göstermektedir.
Normal şartlarda hesap işletim ücreti alan bankalar şu durumlarda da müşterilerinden bu ücreti almamaktadır;
- Maaş hesaplarından,
- Üniversite öğrencilerinden,
- Bankaya ait diğer hizmetleri kullanan müşterilerden,
- Özel kart sahibi müşterilerden,
- Otomatik fatura ödeme talebinde bulunan müşterilerden
Kesilmiş Hesap İşletim Ücreti Geri Alınabilir Mi?
Eğer ki hesap işletim ücretinin hata sonucu alındığını veya hatalı miktarda alındığını düşünüyorsanız veya fark etmişseniz bu ücreti bankanıza başvurarak tekrar alabilirsiniz. Yapılacak olan bu başvuru sonrasında banka gerekli değerlendirme sürecini gerçekleştirecek ve uygun bulunması durumunda sizden talep edilen bu ücreti tekrar iade edecektir.
Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar Hangileridir?
Günümüzde bankacılık sektörü içerisinde artan rekabet ve internet bankacılığı ile azalan masraflar sebebi ile bazı bankalar hesap işletim ücreti alımını durdurmuş bulunmaktadır. Bankacılık hizmetleri için de ek olarak ücret talep edilmiyor olması bu durumun bir diğer önemli avantajı olarak belirtilebilir. Peki, hesap işletim ücreti almayan bankalar neler?
- Enpara.com
- CepteTEB
- QNB Finansbank
- Albaraka Türk Katılım Bankası
- Türkiye Finans Katılım Bankası
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
Yukarda belirtilmiş olan bankalar tarafından sağlanan hiçbir hizmet ve sahip olunan hiçbir hesap için müşteri ayrımı yapılmaksızın hesap işletim ücreti talep edilmemektedir. Özellikle Günümüzde tasarruf etmenin oldukça önemli olduğunu da düşünmek gerekirse bu bankaları tercih etmenin kişisel bütçenize de katkısı olacaktır.
Bir diğer yandan özellikle son zamanlarda birçok banka tarafından hesap işletim ücretinin kaldırıldığını da düşünmek gerekirse önümüzdeki süreç içerisinde artık böyle bir masraf ile hiç karşılaşmama ihtimali bulunmaktadır.
Ayrıca, hesap işletim ücreti masrafının kaldırılmasına ve müşterisi için hiçbir şekilde masraf çıkartmamaya başlangıç liderliği yapan bankacılık hizmeti ilk olarak enpara.com tarafından gerçekleşmiştir.