Trendlerdeki Yazı

Faturasız Ürün Ticareti Suç Mu?

Faturasız Ürün Ticareti Suç Mu?
0

Faturasız ürün ticareti, kesinlikle tespit edilmesi durumunda hem alıcı hem satıcı için oldukça risk barındıran bir şeydir. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. Maddesinde fatura düzenleme ve alma gerekenlerinin sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda oluşacak yaptırımlar barınmaktadır. Bu kanun içeriği incelendiği zaman faturasız ürün ticareti gerçekleştiren bireylerin tespit edilmesi durumunda her birisi için özel olarak usulsüzlük cezası kesileceği görülmektedir.

faturasız ürün ticareti

Her ne kadar vergi kanunu içerisinde faturasız ürün ticareti gerçekleştiren bireyler için birçok yaptırım bulunuyor olsa da genellikle ürün ve hizmet satışı gerçekleştiren birçok kişi fatura kesmemektedir. Bu durum, mevcut yaptırımların daha ağır şekilde düzenlenmesi gerektiğinin işaretçisidir.

Son birkaç yıl içerisinde Vergi İdaresi tarafından faturasız olarak gerçekleşen satış işlemlerinin engellenmesini engellemek amacı ile çeşitli tedbirler alınmıştır. Ayrıca, bu tedbirler doğrultusunda yeni müesseseler de meydana gelmiştir. Alınan bu tedbirler arasında en popüler olanı ise faturasız gerçekleşen satış işlemlerinin tespit edilmesi durumunda bu ürünlere ait Katma Değer Vergisinin cezalı olarak ödenmek zorunda olmasıdır.

Faturasız Satış Mümkün Mü?

Faturasız satış gerçekleştirmek hukuki olarak kesinlikle mümkün değildir ve tespit edilmesi durumunda hem alıcı hem satıcı için bazı yaptırımları bulunmaktadır. Faturasız olarak gerçekleşen ürün satışlarının tespit edilmesi oldukça önemlidir çünkü bu işlem vergi kaçakçılığı ile denk bir işlemdir. Eğer ki herhangi bir faturasız ürün satışı yeterli kanıt olmaksızın tespit edilirse bu durum da kanuna aykırı olacaktır.

Her ne kadar ülkemizde birçok faturasız satış işlemleri gerçekleştiriliyor olsa da bunun tespit edilmesi hem alıcı hem satıcı için sıkıntılı olacaktır. O sebeple işletmelerin yapılan her satış işlemi için e-fatura veya kâğıt fatura kesmesi zorunlu bir şeydir.

faturasız ürün almak

İnternet Üzerinden Faturasız Satış Yapılabilir Mi?

İnternet üzerinden gerçekleşen ürün ve hizmet satışları da faturalandırılmak zorundadır ve bu satışlarında belirli tutarda vergiye tabii olduğu bilinmektedir. Ayrıca, internet üzerinden satış gerçekleştiren bireylerin vergi mükellefi olmadan ürün veya hizmet satışı gerçekleştirmesi ve bu işlemlere dair fatura düzenlememesi ciddi miktarlarda vergi cezaları ile karşı karşıya kalınmasına sebep olacaktır. Dijital ortamları kullanarak gerçekleştiren satışlar için e-fatura kesilmesi zorunludur ve bu satışlar e-fatura sistemi ile takip edilmektedir. Ayrıca, internet üzerinden hizmet veya ürün satışı yapan firma ve bireylerin e-fatura düzenlemesi müşteri güveninin de yükselmesine katkı sağlamaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı 2015 yılı itibari ile e-fatura sistemini yürürlüğe koymuştur. Bu sistemin faaliyete geçirilmesi ile birlikte brüt geliri 5.000.000 TL tutarına ulaşan veya aşan birey ve şirketlerin e-fatura ve e-arşiv sistemini kullanması zorunlu hale getirilmiştir. Tabii ki bu tutar dikkate alınmaksızın internet üzerinden hizmet ve ürün satışı gerçekleştirenler e-fatura sistemini kullanarak saniyeler içerisinde fatura düzenleyebilmektedir.

E-fatura alınmaması ve verilmemesi, düzenlemesi gerçekleşen e-faturanın örneği ile aslının tutarlarının birbiri ile eşit olmaması ve e-faturanın alınmaması gibi durumlar Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilirse her belge için 380 TL tutarında usulsüzlük cezası uygulanmaktadır. Bu ceza, 7103 sayılı kanunun 227. maddesine göre düzenlenmiştir.

faturasız ürün satmak

Faturasız Ürün veya Hizmet Alımı Suç Mu?

Herhangi bir ürün veya hizmetin daha uygun fiyatlı olarak alınabilmesi için faturasız olarak alım işlemi gerçekleştirmek çok daha pahalıya mal olabilmektedir. Faturasız olarak satılan ürünlerin çalıntı veya kaçak olduğu ihtimali de göz önünde bulundurulduğu zaman bu işlem ile iki farklı suç işlemek de mümkündür. Eğer ki faturasız olarak bir ürün veya hizmet alımı gerçekleştirilecek ise ürünün kaynağı iyi şekilde araştırılmalı ve şüpheli bir işlem olabilmesine bağlı olarak polise bildirilmelidir.

Bir diğer yandan eğer ki bir ürünün faturası mevcut değil ise o ürünün yasal olarak garantisi de bulunmayacaktır. Her ne şekilde garanti belgesi sağlanırsa sağlansın eğer ki bir ürün veya hizmetin faturası bulunmuyor ise o ürünün yasal olarak bir garantisi de bulunmayacaktır. Ayrıca, faturasız olarak alınan ürün ve hizmetler ile ilgili bir sorun oluşması durumunda tüketici kesinlikle hiçbir şikâyet de oluşturamayacaktır. Bu da aslında tüketici hakkının kaybedilmesi anlamını ifade etmektedir. Bir diğer yandan yeniden hatırlatmak gerekirse faturasız ürün veya hizmet alım-satımı işlemlerinin gerçekleştirilmesi suç kapsamına dahil edilmektedir ve ciddi cezaları bulunmaktadır. Bu cezaların özellikle maddi boyutu ciddi miktarlarda olabilmektedir.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Bankacılık ve Finans mezunu, 24 yaşında Ekonomi meraklısı birisiyim. Aktif olarak web sitem için yazılar hazırlıyor ve trade işlemleri gerçekleştiriyorum. Yaklaşık olarak 7 yıllık trade deneyimim bulunmaktadır.

Yorum Yap