Bollinger Bantları Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bollinger Bantları Nedir? Nasıl Kullanılır?
0

Bollinger Bantları, 1980 yılında finansal analist ve borsacı John Bollinger tarafından geliştirilmiştir. Bollinger Bantları, teknik analiz yapan birçok yatırımcı tarafından tercih edilmektedir ve kullanımı da oldukça yaygındır.

Bollinger Bantları, piyasada oluşan fiyat dalgalanmalarının yüksek mi yoksa düşük mü olduğunu ve aşırı alım-satım durumlarının olup olmadığını gösteren bir indikatördür. Bollinger Bantları göstergesinde ana fikir ise fiyatların ortalama değerinin çevresinde nasıl dağıldığını belirtmektir. Bu sebeple indikatörde 3 adet farklı çizgi bulunmaktadır. Bollinger Bantlarının ortasında yer alan çizgi hareketli ortalama bilgisini sağlamaktadır. Üst ve alt çizgi ise piyasanın mevcut durumuna göre değişim göstermektedir. Fiyat dalgalanmasının yüksek olduğu zamanlarda bu iki çizgi genişler ve birbirinden uzaklaşır. Tam tersi durumda ise yani fiyat dalgalanmasının düşük olduğu durumda ise bu iki çizgi daralır ve birbirine yaklaşır.

bollinger bantları

Bollinger Bantları için kullanılan hesaplama formülü ise şu şekildedir;

Orta Çizgi: 20 günlük basit hareketli ortalama (SMA)

Üst Bant: 20 günlük basit hareketli ortalama + (20 günlük standart sapma x2)

Alt Bant: 20 günlük basit hareketli ortalama – (20 günlük standart sapma x2)

Bollinger Bantları formüllerinde standart olarak 20 günlük periyotlar kullanılmaktadır ve üst-alt bantları çizen çizgiden standart sapma (x2) uzağa yerleştirilir. Bu şekilde hesaplanmasının amacı ise fiyat bilgisinin en az %85’lik kısmının üst ve alt bant aralığında hareket edeceğinin garantisini sağlamaktır fakat hesaplama için kullanılan formüller farklı ihtiyaçlar veya alım-satım işlemleri doğrultusunda yeniden düzenlenebilmektedir.

Bollinger Bantları Nasıl Kullanılır?

Bollinger Bantları genellikle geleneksel piyasaların tamamında kullanılmaktadır. Bu sebeple, Bollinger Bantları ile yorumlama yapmanın çeşitli yöntemleri bulunmaktadır fakat birçok yatırımcı bu indikatörün tek başına kullanılmasının doğru olmadığını iddia etmektedir. Teknik analiz yaparken Bollinger Bantları tek indikatör olarak kullanılmamalı, alım-satım işlemleri için sadece kararınızı destekleyecek bir onaylayıcı indikatör olarak kullanılmalıdır.

Bollinger Bantları ile analiz yaparken eğer ki mevcut fiyat hareketli ortalama fiyatının üzerine ulaşmış olursa ve üst Bollinger Bandını geçerse bu piyasanın aşırı alım durumuna ulaştığının sinyalidir. Ayrıca, eğer ki mevcut fiyat seviyesi birden fazla kez olacak şekilde üst bant ile temas ederse bu anlamlı bir direnç seviyesinin olduğu anlamını taşıyabilir.

Bu durumun tam tersi olarak ise herhangi bir finansal enstrümanın fiyatı düşüş gösterirse ve alt bant ile birkaç kez temas eder veya bu bant aralığının altına sarkar ise piyasanın aşırı satış trendi içerisinde olduğunun sinyalleri üretilmiş olacaktır. Bu da güçlü bir destek noktasının bulunmuş veya oluşmuş olacağını ifade etmektedir.

Tüm bunlara ek olarak ise Bollinger Bantlarında oluşan genişleme ve daralmalar ile dalgalanma zamanlarını tahmin etme ihtimaliniz de yükselmektedir. Analiz yapılan finansal enstrümanın fiyatı çok dalgalı olduğu zaman bu bantlar genişlemekte ve orta çizgiden uzaklaşmaktadır. Yine bu durumun tam tersi ise fiyatların daha az dalgalı olduğu süreç içerisinde geçerlidir ve bu durumda da bantlar daralmakta ve orta çizgiye yaklaşmaktadır.

bollinger bantları nedir

Bu şekilde kullanılması nedeni ile Bollinger Bantları piyasa içerisinde oluşan fiyat dalgalanmalarını tespit etmek ve kısa vadeli alım-satım analizlerinin kararını almak için uygundur. Ayrıca, her ne kadar bazı yatırımcılar bu bantların genişlemesi ile trend dönüşümü olacağını iddia ediyor olsa da bu bantların fazla sıkışması durumunda piyasanın patlayıcı bir hareket gerçekleştirmeye hazırlandığı da bilinmektedir. Yani, hareket yönünü kestirmek net olmasa da Bollinger Bantları sıkışması gerçekleştiği zaman birçok finansal enstrümanın sert hareketler yaptığını görebiliriz.

Bollinger Bantları genellikle piyasanın belirli bir süreç içerisinde yatay olarak seyir etmesi ile sıkışmaya başlar ve bu sıkışma da sert hareketlenmelerin habercisi olur.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Bankacılık ve Finans mezunu, 24 yaşında Ekonomi meraklısı birisiyim. Aktif olarak web sitem için yazılar hazırlıyor ve trade işlemleri gerçekleştiriyorum. Yaklaşık olarak 7 yıllık trade deneyimim bulunmaktadır.

Yorum Yap