Trendlerdeki Yazı

Tediye Makbuzu Nedir?

Tediye Makbuzu Nedir?
0

Tediye makbuzu, kıymetli evrak, mal benzeri kıymetli eşyaların ve paranın teslim edildiğini ispatlamak amaçlı düzenlenen makbuza verilen isimdir. Bu makbuz, alıcı firmaların satıcı firmalara ödeme gerçekleştirirken kendi iç sistemlerinde kullandıkları ve paranın karşı tarafa gönderildiğini ispat etme amacı ile kullanılmaktadır.

Tediye Makbuzu Ne İşe Yaramaktadır?

Tediye makbuzu, verilen hizmet için ödemenin kayıt altında tutulmakta olduğu resmi bir belge niteliğine sahip olan ve ödeme yapan firma veya kişi tarafından düzenlenmiş resmî belgeye verilen isimdir. Bu makbuz nüshalı bir şekilde düzenlenmektedir ve makbuz içeriğinde ödeme gerçekleştiren firma veya kişi ile ödemeyi alan firma veya kişinin bilgileri yer almaktadır. Ödeme gerçekleştiren kişi veya firmanın hem kendisi hem sorumluluğu bulunan bireylere karşı söz konusu olan ücretin ödenmiş olduğuna dair kanıt niteliğinde olma özelliğine sahiptir. Bu sebepledir ki muhasebe açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir.

tediye makbuzu

Tediye Makbuzundan Olması Gereken Bilgiler Nedir?

Tediye makbuzu düzenlemek için bu makbuz üzerinde bazı önemli bilgilerin bulunması oldukça önemlidir. Tediye makbuzu üzerinde bulunması gereken en temel bilgiler ise şu şekildedir;

  • Tahsilatın rakam, yazı ve birim cinsi ile tutarı,
  • Tahsilat cinsi veya ödeme yöntemine bağlı olarak değişen, çek numarası, banka adı, şube, çek tarihi ve hesap numarası gibi önemli detaylar,
  • Makbuz kesim tarihi,
  • Tahsilat yöntemi ve şekli,
  • Ödeme gerçekleştiren firma veya kişinin iletişim bilgileri, adresi ve unvanı
tediye makbuzu nedir

Tediye Makbuzu ve Tahsilat Makbuzu Arasındaki Farklar Nedir?

Genel olarak tediye makbuzu ile tahsilat makbuzu birbiri ile karıştırılmaktadır. Bu iki makbuz türü arasındaki en temel fark eğer ki ödeme gerçekleştiren taraf makbuz kesmiş ise bu belgenin tediye makbuzu olarak adlandırılmasıdır. Tam tersi durumda ise ödemeyi alan firma makbuz keser ve bu da tahsilat makbuzu olarak adlandırılır. Bu durumu örneklendirerek anlatmak gerekirse, A firmasının B firmasına hizmet sağladığını düşünelim. Böyle bir durumda her iki makbuz türü de kullanılacaktır fakat makbuz işlemleri şu şekilde gerçekleşecektir;

A firması, hizmet sağlaması sebebi ile almış olduğu ücret için tahsilat makbuzu kesmek durumunda olacaktır. Böyle bir durumda ise makbuz üzerinde yer alan bilgiler ödeme alan firmaya ait olacağı için A firmasına ait bilgiler makbuz üzerinde görünecektir. Ayrıca, böyle bir durumda orijinal makbuz belgesi A firmasında kalacak ve nüshası ise B firmasına verilecektir. Bu duruma karşılık olarak ise B firması satın almış olduğu hizmete dair ücretin kanıtı niteliğinde tediye makbuzu kesebilmektedir. Böyle bir işlemin gerçekleşmesi durumunda ise makbuz üzerinde yer alan bilgiler B firmasına ait olacaktır.

Gündelik hayatımızda sadece firmalara değil bireylere de hizmet sağlamakta olan birçok firma bulunmaktadır. Her bir bireyin makbuz kesmesine kıyasla tüketici için makbuz kesilmesi kesinlikle daha kolay bir yöntemdir. Bu sebepledir ki tahsilat makbuzu, tediye makbuzuna kıyasla daha çok kullanılmaktadır.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Bankacılık ve Finans mezunu, 24 yaşında Ekonomi meraklısı birisiyim. Aktif olarak web sitem için yazılar hazırlıyor ve trade işlemleri gerçekleştiriyorum. Yaklaşık olarak 7 yıllık trade deneyimim bulunmaktadır.

Yorum Yap