Kira sertifikası, tüm hak ve varlık finansmanı sağlamak amacı ile varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen ve yatırımcılarının bu hak veya varlıktan elde edilen getirilerden belirli oranda pay sahipleri olmasını sağlayan faizsiz bankacılık ilkelerine uygun şekilde düzenlenen yatırım araçlarına verilen isimdir.
Sukuk (Kira Sertifikası) Özellikleri Nelerdir?
Kira sertifikası satılarak nakit paraya dönüştürülebilir olarak ihraç edilmektedir ve bu sebeple korunaklı bir yatırım aracıdır. Ayrıca, katılım bankacılığı müşterileri için ise oldukça güvenli bir yatırım tercihidir. Bir diğer yandan vade sonunda elde edilecek kazanç bu yatırımda bilinir ve orta-uzun vadeli süreç içerisinde sabit getiri sağlar.
Kira sertifikaları, yönetim sözleşmelerine dayalı, alım-satıma dayalı ortaklığa dayalı, sahipliğe dayalı ve eser sözleşmesine dayalı olmak üzere çeşitli türlerde bulunmaktadır.
Sukuk (Kira Sertifikası) Nasıl Alınır?
Kira sertifikalarının satışı halka arz yöntemi ile gerçekleşir ve yatırımcı belirli talep toplama tarihlerinde kira sertifikası satın alabilir. Genellikle satın alma işlemini gerçekleştirebilmek için katılım bankalarında yatırım hesabı veya aracı kurumlarda hesap sahibi olunması gerekmektedir. Sukuk alım-satım işlemleri yine genel olarak iş günleri dahilinde 09:00 ve 16:30 saatleri arasında gerçekleşmektedir.
Sukuk (Kira Sertifikası) Kazancı Nedir?
Kira sertifikaları yatırımcılar için sabit ve korumalı getiri sağlayan bir yatırım yöntemidir. Bu sertifikaların kazancı ihraç oranı veya miktarına bağlı olarak değişiklik gösterir ve BIST’te kote edilir. Ayrıca, ikinci el piyasasında da alım-satım olanağı bulunur ve Türkiye finans piyasalarında ihracı gerçekleştirilen sertifikalar genellikle %5 stopaj vergisine tabii olmaktadır. Bu vergi yıllık olarak alınır ve gelir vergisi beyannamesine dahil edilmez.
Kira sertifikası yatırımcıları sahip oldukları kira sertifikalarını dilediği zaman satabilir. Bir başka tanımlama ile dilediği zaman nakit paraya çevirebilir. Ayrıca, satış işlemi sırasında sahip olunan tüm sertifikaların satılması şartı da bulunmamaktadır. Yatırımcı dilediği oranda veya miktarda satış gerçekleştirebilir.
Sukuk (Kira Sertifikası) Nasıl Vergilendirilir?
Kira sertifikaları, diğer yatırım araçlarına kıyasla daha düşük stopaj vergisine tabiidir ve bu da vergi bakımından daha avantajlı olmasına katkı sağlamaktadır. Bu sertifikalar, sabit olarak %5 stopaj vergisine sahiptir ve ekstra bir vergisi bulunmamaktadır. Ayrıca, sukuk getirileri yıllık gelir vergisi beyannamesine dahil edilmeme özelliğine de sahiptir.
Bir diğer yandan limited ve komandit şirketler, anonim şirketler ve Sermaye Piyasası Kuruluna tabii yatırım fonları ve yatırım ortakları kira sertifikası için %0 oranında vergi ödemektedir. Burada belirtilen kategoriler haricinde kalan kurum veya yatırımcılar ise %5 oranında stopaj vergisi ödemek zorundadır ve ödenen bu miktar kurumlar vergisinden düşürülmektedir.
BSMV mükellefi kurumları kira sertifikası alım-satım kazançları üzerinden %1, kira ödemesi üzerinden ise %5 BSMV hesaplayıp ödeme yapması gerekmektedir. Yurt dışına ihraç edilen kira sertifikalarına uygulanan stopaj oranı ise 1 ile 5 yıl arasında vade süresi değişikliği gösterir. 5 yıl üzerinde olan kira sertifikalarında ise stopaj oranı yine %0 olarak hesaplanır.
Sahipliğe Dayalı Kira Sertifikaları Nedir?
Bu sertifikalar, kaynak kuruluş veya üçüncü şahıslara kiralanmak veya Varlık Kiralama Şirketi adına kontrol edilmek üzere Varlık Kiralama Şirketi aracılığı ile kaynak kuruluşlardan devralınacak hak ve varlıkların finansmanını sağlamak amacı ile ihraç edilen yatırım araçlarıdır.
Varlık Kiralama Şirketi sertifika satışı gerçekleştirerek fon toplamaktadır. Elde edilen bu fon hak veya varlık satın alımı gerçekleştirerek kaynak şirkete tekrardan kiralamaktadır. Elde edilen kira gelirleri ise Kira Sertifikası sahiplerine dağıtılmaktadır.
Devlet Kira Sertifikaları Nedir?
Bu sertifikalar, T.C. Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Anonim Şirketi tarafından ihracı gerçekleştirilen ve sahiplerinin payları oranında Kira Sertifikası geliri elde etmesine sebep olan menkul kıymete verilen isimdir.
Devlet Kira Sertifikalarının Özellikleri
Bu kira sertifikaları T.C. Hazine Müsteşarlığı güvencesi ile ihraç edilmektedir ve işlem fiyatları günlük olarak Borsa İstanbul Kesin Alım-Satım Pazarından takip edilebilmektedir. Ayrıca, bu sertifikaların Borsa İstanbul üzerinde işlem görmesi sebebi ile kolayca nakit paraya çevrilebilmesi de mümkündür. Son olarak, devlet güvencesi ile sabit getiri elde edilmesi özelliği de bulunmaktadır.