Trendlerdeki Yazı

Elliot Teorisi Nedir?

Elliot Teorisi Nedir?
0

Elliot Teorisi dalga teorisi olarak karşımıza çıkar. Bu teori Ralph Nleson Elliot’un dalga teorisi modeli ile gelişim gösterir. Elliot kitle hareketini tekrar eden dalga biçimlerini inceleyerek bu teoriyi ortaya atmıştır.

Elliot evreni oluşturan sistemsel hareket gibi piyasayı da oluşturan bir siteme burada vurgu yapar. Bunu doğa yasaları doğrultusunda yapar. Ona göre piyasa hareketleri belli bir doğa yasası içinde hareket eder. Bunu derin araştırmalara dayandıran Eliot ortaya attığı dalga teorisi ile de güçlendirir. Bu dalga teorisi içinde yer alan temel prensipler piyasada mevcut olan her hareketin belli bir nedene dayandığıdır. Yani her neden sonucu piyasa bunlardan etkilenir ve sonuç olarak gelecekteki değişimleri de etkiler.

elliot

Elliot Teorisi piyasayı dalgasal bir fonksiyonla ele alır. Yani bir piyasa içinde yatırımcı eğer bir karar alacaksa bunu yapmadan önce daha önceki işlemleri ve değişimleri ele alarak bunu yapar. Yani etki ve tepki modeli ile işlerini yürütür. Bu alan içinde belli bir bilgi birikimine sahip olan kişi nerede ne hamle yapacağını bilir.

Bunun için ise daha önceki işlemlere göz atılır. Ona göre hamle belirlenir. Böylece yapılan işlemin hedefi de bir sonraki işlemi belirler. Bu bir döngü olarak devam eder. Ayrıca piyasada yer alan her değer belli bir zaman dilimi içinde oluşur. Bu tür zamansal teoriler gelecekte mevcut olan değişimler hakkında bilgi de verir.

Piyasa kendi alanı içinde belli özelliklere sahiptir. Elliot Teorisi içinde yer alan piyasa her zaman beli değişimleri kendi içinde barındırır. Bu yapı içinde fiyatlar her zaman net bir yapıyı takip eder. Bu ise bize dalga düzenini verir.

Elliot Teorisi’nin Önemi

Bu teoriyle birlikte piyasadaki gelişimler ve hamleler önceden tahmin edilir. Belli bir dalga düzeni içinde ritim yakalanırsa eğer o zaman daha sağlam sonuçlara ulaşılır. Dalga düzeni bunu gerektirir. Burada yer alan 5 dalga modeli ile karşılaşırız. Bu fiyat değişimleri ile bizlere verilir.

Bu rakamlar her biri bir piyasa değerini ve onun dalgalanma sürecini bizlere verir. 1’den 5’e kadar olan rakamlar her biri piyasa içinde mevcut verileri inişli ve çıkışlı olacak şekilde yatırımcıya sunar. Bu rakamlardan her biri farklı bir yöne doğru değişime neden olursa işte o zaman piyasada mevcut olan hareketlilik ve onun sonucunda oluşan riskler ortaya çıkar.

elliot teorisi

Elliot teorisi içinde yer alan bu 5 dalga modeli ile piyasada mevcut hareketlilik de takip edilir. Hangi para inişte ve çıkışta ya da hangisi zararda gibi sonuçlar bu şekilde elde edilir. Böylece ne tür bir durumda nasıl hamle yapacağımız da kesinleşmiş olur. Örneğin bu dalga rakamlar içinde 2 ve 4 rakamı aksi hareketi işaret edecek şekilde ortaya çıkar. Yani ana harekete aksi bir yönde değişim meydana gelir. Böylece piyasada mevcut olan tüm para değişimleri kar ve zararlar böylece öğrenişmiş olur. Bu sayede sizler de yatırım yaptığınız paranın ne kadar kar ve zararda olduğunu ekrandan görebilirsiniz.

Bu beş dalga modeli ile piyasaya hakim bir bakış açısı da elde edebilirsiniz. Yani ne zaman nasıl risk alacağınız ya da önünüzde var olan bir yatırım sürecinde ne yapacağınız önceden bilinmiş olur.  Buna uygun bir yol haritası çizerek ilerleme kat edersiniz. Elliot Teorisi bunu gerektirir. Sadece bu dalga modelleri ile eğer piyasada yeni iseniz ilerleme kat etmeniz mümkündür. Bunun için ekstra bir bilgiye de gerek yoktur.

Elliot Teorisi’nde Dalga Modeli

Burada her dalga iki yönde gelişim gösterir. Bunlar hareket ve düzeltme dalgasıdır. Hareket dalgası 5 dalgalıdır. Düzletme dalgası ise 3 dalga olarak karşımıza çıkar. Hareket dalgaları ana trend olarak karşımıza çıktığı için yükselen dalgalar olarak da bilinir. Burada yer alan 2 ve 4 numaralı dalgalar trende tam aksi yönünde hareket ederler.

1 ve 3 numaralı dalgalar ise düzeltme dalgaları olarak işleme devam ederler. 5 numaralı dalga hareketi bu şekilde tamamlandıktan sonra 3 numaralı dalga düzeltmesi devreye girer. Bunlar ise a, b ve c olarak karşımıza çıkar. Eliot Teorisi içinde dalga hareketi kadar dalga özellikleri de ön plana çıkar.

Birinci dalga ana sürecin bir parçasıdır. Seviye içinde sıçrama şeklinde meydana gelir. 5 numaralı dalga içinde en kısa olanı budur. Bu dalga çok dinamik olabilir. İkinci dalga birinci dalganın kazandırdığının tümünü geri alarak işlem yapar.

elliot teknik analiz

Çoğu durumda piyasa içinde ikinci dalga birinci dalgayı beklemeden sona erer. Üçüncü dalga ise ana trend yönünde yer alan en uzun ve dinamik olan bir dalga boyunu temsil eder. Klasik geçiş olarak da bilinir. Genelde tüm sistemler bu dalga yapısıyla piyasaya girerler. Bu dalga esnasında işlemler hacimsel olarak artış yaşarlar. Bu dalga ile temel veriler bir anda iyileşmeye başlar.

Dördüncü dalga ise genelde karmaşık bir dalga çeşidi olarak görülür. Düzletme ya da erteleme aşaması olarak görülür.

Eliot Teorisi içinde hacimsel bir yapıya sahiptir. İşlem esnasında ikinci dalgadan ayrılarak işlem yapar. Üçgenler piyasa içinde genelde dördüncü dalgadan sonra ortaya çıkar. Beşinci ve son dalga ise daha az bir dinamiğe sahiptir. Bu dalga birçok teknik gösterge ve fiyatın gerisinde kalır. Genelde piyasa içinde bir uyarıcı olarak görev alır. Yani piyasa içinde yaşanan belli hareketlilik ve uyarıcı sistemi bu dalga ile kendini hissettirir. Tüm bu dalga modeli piyasa içinde var olan mevcut verileri ve para akışını sizlere sunar.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap