Kripto Paralar – Ekonomi 101 https://ekonomi101.net Ekonomi Makaleleri ve Haberleri Sat, 30 Apr 2022 22:13:26 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.2 https://i0.wp.com/ekonomi101.net/wp-content/uploads/2021/05/cropped-icon.png?fit=32%2C32&ssl=1 Kripto Paralar – Ekonomi 101 https://ekonomi101.net 32 32 186849173 Binance Nedir? Nasıl Üye Olunur? https://ekonomi101.net/binance-nedir-nasil-uye-olunur/ https://ekonomi101.net/binance-nedir-nasil-uye-olunur/#respond Fri, 22 Oct 2021 14:52:59 +0000 https://ekonomi101.net/?p=2820 binance-nedir

Binance Nedir? Nasıl Üye Olunur?

Binance, birçok kripto para birimlerinin ticaretinin yapılabilmesine olanak sağlayan kripto para borsasıdır.

Ekonomi 101

]]>
binance-nedir

Binance Nedir? Nasıl Üye Olunur?

Binance, birçok kripto para birimlerinin ticaretinin yapılabilmesine olanak sağlayan kripto para borsasıdır. Ocak 2018 tarihi itibari ile işlem hacmi açısından dünyanın en büyük kripto para borsası olmayı başarmıştır.

Binance, daha öncelerde high frequency trading yazılımı geliştiricisi olan Changpeng Zhao (CZ) tarafından kurulmuştur. Binance ilk kurulduğu dönem Çin merkezli bir kripto para borsasıydı fakat sonrasında Çin hükümeti tarafından artırılan kripto para düzenlemeleri sebebi ile merkezini Çin’den taşımak zorunda kalmıştır.

Binance’a Nasıl Üye Olunur?

Binance borsasında üyelik oluşturabilmek için öncelikli olarak aşağıda verilen linki kullanmanız gerekiyor. Bu linki kullanarak üye olunduğu zaman ödeyeceğiniz işlem komisyonları için %5 para iadesi kazanacaksınız. Linkte tıkladıktan sonra ise ilgili kutulara e-posta adresi, şifre ve referans kodunuzu yazmanız gerekmektedir.

binance
Binance Nedir? Nasıl Üye Olunur? 9

BİNANCE İNDİRİMLİ KAYIT ÜYELİĞİ

Her ne kadar Binance borsasına kaydolurken menüyü Türkçe olarak kullanma seçeneği bulunuyor olsa da kayıt sırasında kutulara yazılması gereken bilgiler ise şu şekildedir;

E-Mail: Binance üyeliğinizde kullanacağınız e-posta adresiniz.

Password: Binance hesabınız için belirleyeceğiniz şifre.

Confirm Password: Tekrardan şifrenizi yazmanız gereken alandır. Şifre yazarken bir hata olması durumunda tespit edilebilmesi için teyit amaçlı doldurulması gerekmektedir.

Refferance Code: İndirimli işlemlerden faydalanabilmek ve işlemlerinizden para iadesi alabilmek için eklemeniz gereken referans kodu. Eğer ki Ekonomi101 referans linki ile üye olursanız bu tutar %5’tir.

Tüm bu bilgilerin doldurulması sonrasında ise I agree to Binance’s Terms Of Use kutusunu işaretlemeniz ve Register butonuna tıklamanız gerekmektedir. Butona tıkladıktan sonra ise karşınıza şu şekilde doğrulama ekranı gelecektir;

binance nedir

Bu doğrulama adımını tamamlamak için Mouse ile altta yer alan barın hareket ettirilmesi ve puzzle parçasının eksik yere getirilmesi gerekmektedir. Bu adım, robot kullanarak açılacak üyelikleri engelleme amacı ile eklenmiştir. İşlemin tamamlanması ile doğrulama ekranı aşılacaktır.

Tüm bu işlemlerin tamamlanması sonrasında ise e-posta onay işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kaydolurken belirtilen e-posta adresine iletilen doğrulama linkine tıklayarak ilgili işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

E-posta onayı gerçekleştirildikten sonra ise yeniden Binance sitesinin ziyaret edilmesi sonrasında Login tuşu kullanılarak hesaba giriş yapma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu aşamada ise şu ekran ile karşılaşacaksınız;

binance üyelik

Kayıt sırasında kullanılan e-posta adresi ve şifre buraya yazıldıktan sonra Login butonuna tıklanması ve sonrasında ise robot doğrulama adımının geçilmesi ile hesabınıza giriş yapabilirsiniz. Bu aşama sonrasında ise oluşturmuş olduğunuz Binance hesabınıza erişeceksiniz. Giriş işlemi tamamlanması sonrasında ise şu ekran ile karşılaşacaksınız;

binance nasıl üye olunur

Her ne kadar zorunlu bir işlem olmasa da burada yer alan güvenlik önlemlerinden birisinin aktif edilmesini tavsiye etmekteyiz. Hesabınızın güvenliğini iki faktörlü doğrulama ile daha güvenli hale getirebilmek için iki farklı seçeneğiniz bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Google Authenticator diğeri ise SMS doğrulaması yöntemidir. Burada tercih her ne kadar kullanıcıya bağlı olsa da Google Authenticator kullanımının daha güvenli olduğunu vurgulamakta fayda var.

İlgili işlemin tamamlanması ile Binance hesabınızı güvenli bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.

Binance İşlem İndirimlerinden Nasıl Faydalanabilirim?

Binance, referans sisteminin kullanıcılarına kazanç sağlaması ve daha cezbedici olabilmesi için indirim hizmeti sağlamaktadır. Eğer ki Binance hesabınızı oluştururken herhangi bir referans linki kullanırsanız o linke bağlı olarak işlemlerinizden alınan komisyon oranlarından indirim kazanabilirsiniz. İlk başta her ne kadar oldukça düşük gibi görünüyor olsa da bu indirimlerin zaman içerisinde birikerek ciddi tutarlara ulaşabildiğinin bilinmesi oldukça önemli bir noktadır. Bu sebeple, hali hazırda bir üyeliğiniz bulunmuyor ve Binance üyesi olmayı düşünüyorsanız sizde Ekonomi101 referans linkini kullanarak üyelik oluşturabilir ve tüm işlemlerinizin komisyon tutarları üzerinden ekstra %5 indirim kazanabilirsiniz.

binance üyeliği açmak

Binance Tarihçesi

Binance kurucusu Changpeng Zhao kripto para borsasını hayata geçirmeden önce 2005 yılında Şangay’da Fusion Systems’i kurmuştu. Bu şirket brokerlar için high-frequency trading sistemleri kurmaktaydı. CZ, 2013 yılında ise blockchain.info’ya katılmış ve kripto para cüzdanı ekibinin üçüncü üyesi olmuştur. Buna ek olarak ise itibari para ve dijital varlıklar arasında ticaret platformu olarak hizmet vermekte olan OKCoin’de bir yıldan kısa süre olacak şekilde CTO olarak çalışmıştır.

Binance, her ne kadar Çin’de kurulmuş olsa da Çin hükümeti tarafından kripto para birimlerine getirilen yasaklar sebebi ile genel merkezini ve sunucularını Japonya’ya taşımıştır. Mart 2018 tarihi itibari ile ise şirket Tayvan’da ofisler kurmuştur.

İlk olarak 26 Haziran – 3 Temmuz 2017 yılı içerisinde gerçekleştirilen ICO ile Binance Coin piyasaya sürülmüştür. Bu satış süreci içerisinde ilk aşamada 100.000.000 BNB piyasaya sürülmüştür. Binance Coin (BNB), BEP2 altyapısı ile hizmet vermekte olan ve Binance şirketi tarafından geliştirilen yeni nesil blok zinciri modelidir.

Binance, Ocak 2018 tarihi itibari ile 1.3 milyar USD piyasa değerine ulaşarak en büyük kripto para borsası olmuştu.

Tarihler Mart 2018 tarihini gösterdiğinde ise şirket Çin ve Japonya’da artan kripto para düzenlemeleri sebebi ile Malta’da bir ofis açma girişimleri olduğunu açıklamıştır. Nisan 2018 tarihinde ise Bermuda Hükümeti ile bir uzlaşı belgesi imzalamıştırlar. Bu anlaşmanın birkaç ay sonrasında ise menkul kıymetler belirteçleri ticareti için bir platform geliştirmek amacı ile Malta Borsası ile benzer bir anlaşma yapılmıştır.

2019 yılına gelindiği zaman ise şirketin Avrupa’da etkisini ve kullanımını artırmak amacı ile Binance.com borsasından bağımsız bir kuruluş olan Binance Jersey duyurulmuştur. Jersey, İngiliz Sterlini ve Euro gibi fiat para birimleri ile alım-satım yapılabilmesine olanak sağlıyordu. Tarih 31 Ekim 2020 tarihine geldiği zaman ise Binance tarafından yapılan açıklama ile Jersey borsasının artık kullanılmayacağı bildirildi. Kullanıcılar bu duyuru sonrasında 9 Kasım 2020 tarihine kadar alım-satım ve para çekimi işlemlerine devam edebildiler. Binance Jersey’in tamamen kapatılması işlemi ise 30 Kasım 2020 tarihinde gerçekleşmiştir.

binance kayıt

Ağustos 2018 tarihine bakıldığı zaman Binance, diğer üç büyük kripto para borsası ile birlikte stabil kripto para projesi için 32.000.000 USD toplamıştır. Stabil kripto para biriminin amacı ise Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin dalgalanan fiyatlarına karşı stabil kalabilecek bir kripto para seçeneği oluşturmaktı.

Tarih Ocak 2019’a geldiği zaman ise şirket Mastercard ve Visa dahil olmak üzere kredi kartı ile kripto para alım-satım olanağını sağlayabilmek amacı ile İsrail merkezli ödeme işlemcisi Simplex ile ortaklık ilan etti. Kredi kartı ile yapılacak satın alım işlemleri Bitcoin, Ethereum, Litecoin ve Ripple ile sınırlı olacak ayrıca Simplex’in yerel banka politikalarına tabi tutulacaktı.

7 Mayıs 2019 gününe gelindiği zaman ise Binance, büyük ölçekli bir güvenlik ihlaline kurban olduğunu açıklamıştır. Bilgisayar korsanları bu tarihte yaklaşık olarak 40.000.000 USD değerinde 7.000 adet Bitcoin’i Binance’tan çalmıştır. Bu olayın üzerine kurucu CZ, bilgisayar korsanlarının phishing, virüs ve benzeri saldırı yöntemlerini kullandığını ve işlemlerin mevcut güvenlik kontrollerini aşacak şekilde yapılandırıldıklarını açıkladı. Binance, bu süreç içerisinde para yatırma ve çekme işlemlerini durdurmuş olsa da alım-satım işlemlerine herhangi bir müdahale gerçekleştirmemiştir. Bu olay sonrasında ise Binance, SAFU adını vermiş olduğu güvenli varlık fonu aracılığı ile müşterilerine teminat ödemesi yapmayı kabul etmiştir.

21 Mayıs 2020 tarihinde ise Malta Finansal Hizmetler Kurumu, Binance’a ‘’Malta merkezli kripto para’’ şirketi olarak atıfta bulunulan medya raporlarına yanıt niteliğinde bir kamuoyu açıklaması gerçekleştirdi.

Binance tüm bunlara ek olarak Hindistan’ın en büyük kripto para borsası olan WazirX’i de satın almış ve Binance Launchpad aracılığı ile Matic Network’ün IEO satışını gerçekleştirmiştir.

Binance Kimlik Onayı Güvenilir Midir?

Binance, her kripto para borsasının yapmakta olduğu gibi kullanıcılarının belirli bir tutar üzerinde para yatırma ve çekme işlemleri yapabilmesi için kimlik onayı şartı koymuştur. Temel amacı para kaçakçılığını engellemek olan bu işlem ayrıca kullanıcıların platform içerisinde daha güvenilir işlemler yapabilmesi için de fayda sağlamaktadır. Kimlik onayı işlemi ile borsa müşterilerini tanımış ve olası hukuki bir olay yaşanması durumunda kendisini korumuş olmaktadır.

Binance borsasında kimlik onayı yapmak diğer rakiplerine kıyasla oldukça güvenilir bir şeydir. Fakat, şunun unutulmaması gerekiyor ki Binance kullanıcılarını kimlik onayı yapmak için zorlamamaktadır ve kimlik onayı kullanıcının kendi isteği doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Her ne kadar kimlik onayı yapıldığı zaman birçok işlem limiti ciddi oranda artıyor olsa da kimlik onayı yapılmaksızın Binance üzerinde işlem yapabilme olanakları sağlanmaktadır.

binance kayıt ol

Neden Binance?

Kripto para alım-satım işlemleriniz için Binance borsasını tercih edebileceğiniz bazı özel nedenler bulunmaktadır. Bunlar ise;

Yüksek İşlem Hacmi

Tüm kripto para borsaları arasında en popüler olmayı başarmış ve en yüksek işlem hacmine sahip kripto para borsasıdır. Ayrıca, yüksek işlem hacminin getirdiği bir diğer avantaj ise işlemlerinizin anlık olarak gerçekleşmesi için hiç bekleme süresinin olmamasıdır. Bir diğer yandan Binance borsası içerisinde bulunan düşük hacimli işlem paritelerini de zaman zaman kaldırmaktadır. Bu şekilde borsa içerisinde yer alan işlem pariteleri sürekli olarak likit olma özelliğine sahip olmaktadır.

Güvenilirlik

Her ne kadar kripto para borsaları günümüzde pek fazla güvenilir olmasa da bunların içinde karşılaştırılma yapıldığı zaman en güvenilir olarak hiç kuşkusuz Binance seçilecektir. Bunun sebebi ise kullanıcılara karşı olan sorumluluğu ve kaliteli hizmet sunabilmek için Binance’ın hiçbir şeyden ödün vermiyor olmasıdır.

Çeşitli İşlem Pariteleri

Binance, birçok kripto para birimi ile işlem yapılması olanağının yanı sıra her kripto para birimi için ise tek bir işlem çifti yerine çeşitli işlem çiftleri sunmaktadır. Bu da burada listelenen kripto para birimlerinin çeşitli para birimleri ve kripto para birimleri arasında işlem yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. Ayrıca, borsa içerisinde listelenen kripto para birimleri belirli şartları sağladıktan ve bu şartların dışına çıkmadığı sürece borsada listelenmiş şekilde kalacağından dolayı sunulan bu işlem çiftleri kesinlikle likit olma özelliği bulunmayan çiftler olmamakla birlikte kripto para piyasası içerisinde kendisini kanıtlamış kripto para birimleri ile sunulmaktadır.

Para Yatırma-Çekme Kolaylıkları

Gerek kripto para gerekse fiat para birimleri ile para yatırma ve çekme seçenekleri sunan Binance tüm bunlara ek olarak kredi kartı kullanarak bakiye yükleme seçeneğini de kullanıcılarına sunmaktadır. Rakiplerine kıyasla oldukça uygun komisyon oranları ile para çekme hizmeti sunuyor olması, çok fazla kripto para birimi ile para transferlerine ve fiat para birimi transferlerine olanak sağlıyor olması da kesinlikle oldukça büyük avantajlar arasında yer almaktadır.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/binance-nedir-nasil-uye-olunur/feed/ 0 2820
Cardano (ADA) Nedir? https://ekonomi101.net/cardano-nedir/ https://ekonomi101.net/cardano-nedir/#respond Sat, 02 Oct 2021 17:44:12 +0000 https://ekonomi101.net/?p=2722 cardano-ada-nedir

Cardano (ADA) Nedir?

Cardano, henüz tam potansiyelini ortaya koymayı başaramamış Proof of Stake blok zinciri teknolojisidir.

Ekonomi 101

]]>
cardano-ada-nedir

Cardano (ADA) Nedir?

Cardano, henüz tam potansiyelini ortaya koymayı başaramamış Proof of Stake blok zinciri teknolojisidir. Üçüncü nesil bir blok zinciri olarak oldukça uzun süredir beklenmekte olan Ehereum 2.0’a benzer fakat ikinci nesil blok zincirlerindeki ölçeklenebilirlik sorunlarının çözümünü hedeflemektedir.

Bu blok zincirinin gelişiminin arkasında birçok akademik çalışma ve bilimsel bir bakış açısı yer almaktadır. 2020 yılında gerçekleşen Shelley sürümü ile bu proje hedefine bir adım daha yaklaşmayı başarmıştır.

cardano

Proje ve projeye ait kripto para birimi olan ADA 2015 yılında gerçekleşen lansmanından günümüze kadar birçok yatırımcı tarafından oldukça ciddi ilgi görmeyi başarmıştır. Gelişim süreci içerisinde uygulanmış olan akademik temizlik projenin kripto para dünyası içerisinde benzersiz bir konuma ulaşmasını sağlamıştır.

Projenin başlıca geliştiricisi, Charles Hoskinson tarafından kurulan teknoloji şirketi Input Output Hong Kong’dur. Ethereum projesinin ilk dönemleri içerisinde bu proje de yer almayı başarmıştır. Peki, Cardano projesi nedir ve yol haritası dahilinde ne gibi işlevleri sunmayı planlamıştır? İşte, o detaylar.

Cardano (ADA) Nedir?

Cardano, akademik araştırmalara dayanmakta olan ve akran değerlendirmesinden geçmeyi başarmış, çok amacı bulunan bir blok zinciri tasarımıdır. Matematikçi, bilim insanı, mühendis ve iş dünyasının profesyonelleri gibi farklı disiplinlerden gelen kişilerin bir araya gelmesi ile oluşmuş ekip tarafından geliştirilmektedir.

Platformun geliştirilme süreci içerisinde her zaman bilimsel bir yaklaşım bulunmaktadır. Yatırımcılara göre bu projenin arkasında yatan en önemli tasarım prensipleri birlikte çalışabilirlik, ölçeklenebilirlik ve güvenliktir.

Projenin yerel para birimi olarak kullanılmakta olan ADA, Cardano blok zinciri içerisindeki işlemlerin yapılması için kullanılmaktadır. Cardano ve ADA arasındaki ilişki ise Ethereum ve ETH arasındaki ilişkiye çok benzemektedir.

Projenin gelişimi birçok farklı iş biriminin kontrolü ile gerçekleşmektedir. Input Output Hong Kong tarafından proje protokolünün gelişimi idare edilirken Cardano Vakfı ise projenin yönetilmesini sağlamaktadır. EMURGO ise iş kullanımı ve gelişiminin artmasından sorumludur. Input Output Hong Kong, Ethereum Classic’in geliştirilmesinde ciddi bir pay sahiplenmiştir.

cardano kripto

Cardano (ADA) Yol Haritası Nasıldır?

Projenin yol haritası beş farklı ana evreden oluşmaktadır. Shelley, Basho, Byron, Voltaire ve Gaguen bu beş evreye verilen isimdir. İlk evre olma özelliğine sahip Byron’da ağ ADA transferleri gibi temel işlevler ile birlikte kullanıma sunulmuştur. 2020 yılında gerçekleşen Shelley sert çatallanması ise merkeziyetsizliğin daha fazla artmasına yönelik bir evredir. Günümüzde ağ düğümleri Cardano topluluğu tarafından çalıştırılmaktadır ve stake havuzları da ADA sahipleri tarafından yürütülmektedir.

Aralık 2020 tarihi itibari ile işlevsel akıllı kontratlar, platform üzerinde faaliyete hiçbir şekilde geçememektedir. Yol haritası içerisindeki gerekçelere göre bu özellik Goguen güncellemesi ile birlikte gerçekleşecektir. Bu evre sonrasında gelecek olan Basho dönemi ise birlikte çalışabilirlik ve ölçeklenebilirlik optimizasyonuna geçilmesine yardımcı olurken Voltaire dönemi ise yönetişim için hazine sisteminin sunulmasına yardımcı olacaktır.

Cardano (ADA) Nasıl Çalışır?

Bu proje, birinci ve ikinci nesil blok zincirlerinin ölçeklenebilirlik sorunlarının çözülmesini amaçlamakta olan üçüncü nesil bir blok zinciri teknolojisi olarak tasarlanmıştır. Bu sınıflandırmalara göre birinci ve ikinci nesil blok zincirlerinin ağlarında tıkanmalar yaşanabilmekte ve bunun sonucu olarak da idare edilebildikleri toplam işlem sayısının sınırlandırılması söz konusudur. Bu durum, birinci ve ikinci nesil blok zinciri teknlojilerinin verimsiz olmasına sebep olmaktadır. Bitcoin ve Ethereum ağlarındaki işlem süresi dalgalanmalarını incelediğimiz zaman ise bu tezin doğrulanması oldukça kolaydır. Cardano, proje dokümanları içerisinde yapılan karşılaştırma için VISA’nın hesaplama gücünü baz almaktadır.

Bu proje, işlem verimliliğini birkaç farklı yöntem ile iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Bu hedefe ulaşabilmek için ise en önemli öğelerden birisi Ouroboros olarak adlandırılan Proof of Stake mutabakat mekanizmasıdır.  Ouroboros, Proof of Work sistemine kıyasla enerji masrafının düşmesine ek olarak güvenlik garantileri de sunmaktadır.

ada kripto

Cardano projesinin ölçeklenebilirliğini daha fazla ileriye taşıyabilmek için sunulan Katman 2 çözümü olan Hydra, ismini mitolojik bir yaratıktan almaktadır. Buradaki ana fikir ise ağ içerisine eklenen her yeni ağ düğümü ile birlikte işlem kapasitesinin artırabilmesidir.

Blok zincirinin en baştan yaratılmasına gerek kalmaksızın ve kesintiler olmaksızın sert çatallanmaların yapılmasına olanak sağlayan sert çatallanma birleştiricisi de bu projenin önemli özelliklerinden birisidir. Shelley yükseltmesinin elde ettiği başarı ise bu yaklaşıma dair etkinliğin kanıtı niteliğindedir.

Cardano (ADA) Önemli Özellikleri Nelerdir?

Bu projenin bilinen en güçlü tarafı, proje temelinde oluşturulmuş bilimsel ve akademik bakış açısıdır. Projenin geliştirici ekibi, bu projenin altında yatmakta olan teknolojiye dair 90’ın üzerinde yol haritası yayınlamıştır. Ayrıca, projenin çok net bir yol haritası bulunmaktadır ve ağdaki amaç ölçeklenebilirlik, birlikte çalıştırılabilirlik ve güvenliğe sahip olmaktır.

Her ne kadar bu özellik günümüzde aktif olmasa da Cardano blok zinciri önümüzdeki yıllar içerisinde akıllı kontratların da ölçeklenebilir olmasına olanak sağlayacaktır. Geliştirme süreci içerisinde kendisine VISA’yı rakip gören ve teorik sınırlarını donanım limitleri olarak belirlemiş Cardano, güçlü bir teknoloji ürünü olarak kullanılabilmesi için gerekli tüm altyapıya sahip olabilmektedir.

Ethereum projesine benzer bir şekilde Cardano projesinin de olası kullanım alanları oldukça geniştir. Bu projenin tek amacı ise üzerinde uygulama inşa edilebilecek bir baz katman olarak yoluna devam etmektir. Her ne kadar vaatlerin tamamı oldukça büyük olsa da tüm bu vaatlerin proje tarafından yerine getirilmesi oldukça önemli bir detaydır. Her ne kadar çok sağlam bir temele sahip olsa da Cardano’nun gelişimi biraz yavaştır.

cardano nedir

ADA Token Nedir?

ADA, Cardano projesine ait tokendir ve adını 19. yüzyıl matematikçisi olan Ada Lovelace’ten almaktadır. Toplam kripto para arzının %57.6’lık kısmı ilk koin arzı ile dağıtılmıştır. İlk koin arzı ile satışı gerçekleşen bu arz projenin 62.2 milyon USD kaynak toplaması ile sonuçlanmıştır. Bu token, kripto para birimidir ve Cardano ağı içerisinde işlemlerin yapılabilmesini mümkün hale getirmektedir.

ADA yatırımcıları ve sahipleri eş zamanlı olarak Cardano ağı içerisinde bir pay sahibidir ve bu pay stake havuzlarından ödül kazanabilmek için kullanılabilmektedir.

Cardano (ADA) Cüzdanı ve Saklanması

Input Output Hong Kong tarafından geliştirilmiş Daedalus, ADA tokenlerin saklanabileceği açık kaynak kodlu bir masaüstü yazılım cüzdanıdır. Daedalus, tam bir ağ düğümü cüzdanıdır. Bir diğer tanımlama ile Cardano blok zincirinin tamamının indirilmesi ve güvenliğin en üst düzeyde olabilmesi için tüm işlemlerin doğrulanması gerekmektedir.

Tüm blok zincirinin indirilmemesi için ise hafif cüzdan olarak adlandırılan Yoroi Wallet ve AdaLite cüzdanları kullanılabilir. Bir diğer yandan bu token Yoroi Wallet, Adalite veya Daedalus aracılığı ile Trezor veya Ledger gibi soğuk cüzdanlarda da saklanabilmektedir.

ada token nedir

Cardano, kripto ekosistemine blok zinciri altyapısı sunmayı hedefleyen ve oldukça iddialı olan bir projedir. Projenin hedefleri her ne kadar oldukça büyük olsa da bazı yatırımcıların beklentisine göre oldukça yavaş ilerlemektedir.

Peki, üçüncü nesil blok zinciri olarak bilinen Cardano projesi piyasada ciddi bir pay sahibi olabilecek mi? Yoksa, bu projeden daha iyi bir proje geliştirilecek ve dördüncü nesil blok zincirleri oluşabilecek mi? Bu soruların cevabı aslında Cardano projesinin yol haritasında daha fazla ilerleme sağlanması ile cevaplanabilecek.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/cardano-nedir/feed/ 0 2722
Solana (SOL) Nedir? https://ekonomi101.net/solana-nedir/ https://ekonomi101.net/solana-nedir/#respond Fri, 10 Sep 2021 18:13:14 +0000 https://ekonomi101.net/?p=2586 solana-nedir

Solana (SOL) Nedir?

Solana, yüksek hacimli işlemlere odaklanan ve bunun yanı sıra hızlı işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayan blok zinciri ağıdır.

Ekonomi 101

]]>
solana-nedir

Solana (SOL) Nedir?

Solana, yüksek hacimli işlemlere odaklanan ve bunun yanı sıra hızlı işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayan blok zinciri ağıdır. Hız artırımı sağlayabilmek için özel bir işlem sıralama yöntemi kullanmaktadır. Solana kullanıcıları, akıllı sözleşmeler ile birlikte etkileşim kurabilmek ve işlem ücreti ödemelerini gerçekleştirebilmek için bu ağın yerel kripto para birimi olan SOL’u kullanabilmektedir.

Söz konusu blok zinciri teknolojisi olduğu zaman ölçeklenebilirlik en büyük zorluklar arasında üst sıralarda yer almaktadır. Ağ yapısı büyüdükçe birçok zaman onaylama süresi ve işlem hızı bakımından sınırlamalar ile karşılaşılmaktadır. Solana projesi ise merkeziyetsizlikten ve güvenlikten ödün vermeksizin bu sınırlamaları aşabilmeyi hedeflemektedir.

Proje, 2017 yılında Solana Labs ekibinden Anatoly Yakovenko tarafından hayata geçirilmiştir. Bu proje, işlemlerin doğrulanabilmesi için yeni bir yöntem kullanmaktadır. Birçok kripto para birimine ait blok zincirleri hız ve ölçeklenebilirlik sorunları ile karşılaşmaktadır. Solana blok zinciri ise Proof of history (PoH) adında bir yöntem kullanarak bir saniye içerisinde binlerce işlemin geçmesine olanak sağlamaktadır.

Solana Nasıl Çalışır?

Solana, üçüncü nesil Proof of Stake blok zinciridir. İşlem zamanının belirlenebilmesi amacı ile güvene dayalı olmayan bir sistem yaratabilmek adına Proof of History olarak adlandırılan özel bir yöntem kullanır.

İşlem sırasının takip edilebilmesi kripto paraların tamamı için oldukça büyük önem arz etmektedir. Bitcoin bu işlemi tek bir zaman damgası işlemlerini bloklarda bir araya getirerek gerçekleştirir. Her bir düğüm diğer düğümler ile mutabaka vararak bu blokların doğrulanmasını gerçekleştirmek zorundadır. Bu süreç içerisinde düğümlerin herhangi bir bloğu ağ üzerinde doğrulayabilmesi için uzun süre boyunca beklenmesi gerekir. Solana projesi ile farklı bir yaklaşım benimseyerek bu sürecin kısaltılmasına yardımcı olur.

solana

Proof of History Nedir?

Solana işlemlerinin ve etkinliklerinin tamamı SHA256 hash fonksiyonu kullanılarak hash edilmektedir. Bu fonksiyon, bir girdiyi alması sonrasında tahmin etmesi neredeyse imkânsız olan benzersiz bir çıktı üretir. Solana bu benzersiz çıktıyı alarak hash için girdi olarak kullanır. Bu şekilde işlemlerin sırası hash edilen çıktıda yerleşik hale getirilmiş olur.

Hash etme süreci, hash edilmiş işlemlerden oluşmuş kesintisiz ve uzun bir zincir yaratmaktadır. Bu özellik, geleneksel zaman dalgalarına ihtiyaç olunmaksızın doğrulayıcının bloğa eklemiş olduğu işlemlerin doğrulanabilir ve net şekilde sıralanabilmesine olanak sağlar. Hash etme sürecinin başarılı bir şekilde sonlanabilmesi için belirli bir süreye ihtiyaç duyulmaktadır ve bu şekilde doğrulayıcılar ne kadar zaman geçtiğini kolay bir şekilde doğrulayabilmektedir.

Proof of History, Bitcoin tarafından kullanılmakta olan Proof of Work mutabakat mekanizmasında kullanılan sürece kıyasla farklılıklar göstermektedir. Bitcoin ağında yer alan blokların tamamı sıralanmış işlemlerden oluşan büyük gruplar şeklindedir. Her Bitcoin madencisi kaznamkta olduğu bloğa zaman ve tarih ekler. Bu ekleme işlemi ise yerel saate göre yapılır. Zaman diğer düğümlere göre farklı ve hatalı bile olabilmektedir. Gerçekleştirilen ekleme işlemi sonrasında düğümlerin mevcut zaman damgasının geçerli olup olmadığı hakkında kontrol gerçekleştirerek karar vermesi gerekmektedir.

İşlemler eğer ki bir hash zinciri şeklinde sıralanır ise doğrulayıcıların her bir blok içerisinde daha az bilgi işlemesi ve iletmesi mümkün olmaktadır. İşlemlerin son durumunun hash edilmiş versiyonu kullanılması ile yeni bir bloğun onaylanma süresinde ciddi oranda düşüş gözlemlenir.

Proof of History’nin mutabakat mekanizması olmadığının bilinmesi oldukça önemli bir detaydır. Bu fonksiyon, en temelde işlemlerin sırasının doğrulanması için tüketilen zamanın kısaltıldığı bir yöntemdir. Proof of Stake ile birleştirildiği zaman herhangi bir blok için bir sonraki doğrulayıcının seçilmesi daha kolay olmaktadır. Bu şekilde düğümler işlemlerin sırasını doğrulayabilmek için daha az vakit harcamakta ve böylelikle ağ içerisinde yeni bir doğrulayıcıya daha hızlı geçiş sağlanabilmektedir.

solana nedir

Solana’nın Kritik Özellikleri

Kendi blok zincirinde yer alan bloklarına göre merkezi sistem becerilerine sahip olunmasını sağlamak adına Solana ekibi tarafından sekiz farklı temel özellik geliştirilmiştir. Bu özellikler arasında Proof of History en önemlisi olsa da diğer şu özellikler de Solana’da yer almaktadır;

  • Turbine
  • Sealevel
  • Cloudbreak
  • Tower BHT
  • Gulf Stream
  • Pipelining
  • Archivers

Bu özellikler ile birlikte 400 ms’lik blok süresine sahip olan ve bir saniye içerisinde binlerce işlem gerçekleştirilebilen performanslı bir ağ yaratılmasına yardımcı olunmaktadır. Kıyaslama yapmak gerekirse Bitcoin’in blok süresi yaklaşık olarak 10 dakika, Ethereum’un blok süresi ise yaklaşık olarak 15 saniyedir.

SOL token sahibi bireyler, blok zincirinin PoS mutabakat mekanizması kapsamı ile mevcut tokenlerini stake edebilmektedir. Stake yapabilmek için uyumlu kripto para cüzdanı kullanmak yeterlidir. Uyumlu cüzdan kullanımı ile birlikte ağ işlemlerini gerçekleştiren doğrulayıcılar ile birlikte stake yapılması mümkünüdür. Başarılı doğrulayıcılar elde etmiş olduğu ödülleri stake yapan kullanıcılar ile paylaşır ve stake yapan bireyler bu şekilde ödüllendirilmiş olur. Bu şekilde stake yapılıp ödül ve kazanç sağlanıyor olması hem doğrulayıcıları hem de bireyleri blok zinciri yararına hareket etmeye teşvik etmektedir. Solana, Mayıs 2021 tarihi itibari ile yaklaşık olarak 900 doğrulayıcıya sahiptir ve bu da büyük oranda merkeziyetsiz bir ağ yapısına sahip olmasına sebep olmaktadır.

sol kripto para

SOL Token Nedir?

SOL, hizmet tokeni işlevinde kullanılan ve Solana blok zinciri ağına ait yerel kripto para birimidir. Kullanıcılar akıllı sözleşmeler ile etkileşim kurmak veya transfer gerçekleştirebilmek için SOL token kullanmak zorundadır. Ayrıca, ağ SOL tokeni yakımı gerçekleştirmektedir. Bir diğer yandan SOL sahibi bireyler ağ doğrulayıcısı da olabilmektedir. Ethereum gibi Solana, geliştiricilerinin akıllı sözleşmeler geliştirebilmesine ve blok zinciri üzerinde projeler yaratabilmesine olanak sağlamaktadır.

SOL, SPL protokolü kullanmaktadır ve SPL, Solana blok zincirinin token standardı olarak kullanılmaktadır. SOL token, temelde iki farklı kullanım alanına sahiptir ve bunlar;

  • Proof of Stake mutabakat mekanizması kapsamı dahilinde token stake edebilme,
  • Akıllı sözleşmeleri veya ağı kullanırken oluşan işlem ücretlerinin ödenmesi,

Ayrıca, günümüzde Solana blok zinciri üzerinde gerçekleştirilmekte olan dApp’ler ile birlikte SOL token için yeni bir kullanım alanı oluşumu başlamıştır. SOL token kullanılarak kurumsal yönetişim için DeFi oylama uygulaması Chainvote tarafından başlatılmıştır.

SOL token fiyatı 2021 yılının ilk iki çeyreği içerisinde yaklaşık olarak 30 kat değerlenmiş ve yatırımcılar başta olmak üzere spekülatörlerinde göz bebeği olmuştur.

SOL Nasıl Saklanabilir?

SOL tokenleri, sollet.io kripto cüzdanında veya mobil cihazlar için kullanılmakta olan Trust Wallet veya SPL desteği sunmakta olan diğer cüzdan hizmetlerinde saklanabilmektedir. Eğer ki SOL stake etme amacınız var ise SOL stake edebileceğiniz ve bunu destekleyen bir cüzdan kullanılması gerekmektedir. Bunun için ise Solana komut satırı aracı veya SolFlare cüzdanını kullanabilirsiniz. Bu iki cüzdan hizmeti, cüzdan içerisinde staking hesabı oluşturulmasına ve SOL tokenlerinin stake işleminin gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır.

solana inceleme

Her ne kadar oldukça yeni bir proje olsa da vaat ettiği ölçeklenebilirlik ve hız avantajlarını son derece başarılı şekilde sunmuş Solana projesi özellikle son dönemlerde ciddi değer kazanması ile de üzerine dikkatleri çekmiş durumda. Tüm bunlara rağmen Solana blok zincirinin kullanılması ve benimsenebilmesi için henüz yolun başında olduğunun unutulmaması gerekiyor.

Daha fazla yatırım yapıldığını ve ağ kullanımının arttığını göremedikçe Solana projesinin kripto para piyasalarında ciddi bir etki yaratıp yaratmayacağı bir tartışma konusudur. Her ne kadar oldukça hızlı bir ağa sahip olsa da bu avantajın faydaları daha fazla kişi tarafından kullanıldığı zaman netleşecektir. Yani, mevcut ağ yapısının yoğun işlem kapasitesine karşı olan direncinin de görünmesi oldukça önemlidir.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/solana-nedir/feed/ 0 2586
Polkadot (DOT) Nedir? https://ekonomi101.net/polkadot-nedir/ https://ekonomi101.net/polkadot-nedir/#respond Thu, 09 Sep 2021 18:15:58 +0000 https://ekonomi101.net/?p=2559 polkadot

Polkadot (DOT) Nedir?

Polkadot, kendisini belirli amaçlar için hizmet sağlayan, farklı zincirleri sadece tek evrensel ağ altında toplamayı başarabilen ve yeni nesil bir blok zinciri protokolü olarak tanımlamaktadır.

Ekonomi 101

]]>
polkadot

Polkadot (DOT) Nedir?

Polkadot, kendisini belirli amaçlar için hizmet sağlayan, farklı zincirleri sadece tek evrensel ağ altında toplamayı başarabilen ve yeni nesil bir blok zinciri protokolü olarak tanımlamaktadır. Web 3.0 altyapı inşa etme hedefine yoğun bir şekilde odaklanmış ve eşzamanlı olarak Web3 Vakfı tarafından kurulmuş bir projedir. Bu projenin temel amacı ise bireysel kullanıcıların güç kazanmasını sağlamak ve internet tekelciliğini sona erdirmektir.

Bitcoin’in yaratılmış olduğu ilk gün itibari ile blok zincirleri de varlıklarını sürdürmeye devam etmektedir. Blok zinciri her ne kadar devrim yaratma potansiyeline sahip bir teknoloji olarak tanımlanıyor olsa da aslında bazı dezavantajlara sahiptir. Farklı blok zincirlerine birlikçe çalışabilme özelliği getirmek, verilerin takas edilebilmesine olanak sağlayan ve en temelde daha güçlü hizmet ve uygulamaların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.

Geliştiriciler, geçtiğimiz yıllarda blok zincirlerini birbirine bağlama girişiminde bulunmuştur. Bu işlemin gerçekleşmesi ile X zincirinin Y zinciri ile birlikte çalışma ihtimaline olanak sağlanmaktadır. Fakat, günümüzde de birçok farklı blok zincirinin eşzamanlı olarak bağlanması oldukça zor bir şeydir. Polkadot ekibi ve buna bağlı olarak Web3 Vakfı önümüzdeki süreç içerisinde başarılı bir çözümün üretileceğinden net bir şekilde emindir.

Polkadot Nedir?

Polkadot, herkes için inşa edilmiş açık kaynaklı bir protokol olarak kendisini tanımlamaktadır. Ayrıca, blok zinciri teknolojisinin gelişim sürecindeki bir sonraki adım olduğunu iddia etmektedir. Bahsedilen bu kavram ilk olarak Ethereum projesinin kurucu ortaklarından Dr. Gavin Wood tarafından sunulmuştur. Polkadot ekibi, mevcut çalışmalarını ölçeklenebilirlik, inovasyon ve güvenlik odaklamayı hedeflemektedir. Bunun gerçekleşebilmesi için ise yeni bir fikir kavramlarını destekeleyecek ve birlikte çalışabilirliğin başarılı bir şekilde can bulabilmesini sağlayacak bir altyapı yaratılması gerekmektedir.

Polkadot projesi ekosistemi içerisinde yer almakta olan bireysel blok zincirlere parachain (pararel blockchain) denilmektedir. Temel fikir, parachain olarak adlandırılan ve Relay Chain’in sürekli, kolayca bilgi alışverişi gerçekleştirebiliyor olmasıdır. Bu blok zincirlerinin uygulama aşamasına geçilmesi planlanan ETH 2.0’deki yatay bölümlere benzer olarak düşünmek mümkündür.

polkadot

Geliştiricilerin tamamı, bireyler veya şirketler, merkeziyetsiz sistemler ve kripto paralar için bir çerçeve sunmakta olan Substrate aracılığı ile kendilerine ait kişiselleştirilmiş Parachain’ler yaratabilmektedir. Kişiselleştirilmiş olarak oluşturulan bu zincir Polkadot ağına bağlandığı zaman ağ üzerinde yer almakta olan diğer tüm parachainler ile birlikte çalışabilir duruma gelmektedir.

Çapraz zincir uygulamalar, hizmet ve ürünler inşa etmek bu tasarım ile çok daha kolay bir hale gelmektedir. Varlıklı farklı blok zincirleri veya veri arasında büyük ölçekte transfer işlemi gerçekleştirebilmek çok daha kolay bir hale gelmektedir.

Birbirinden farklı parachainlerin doğrulanması ve güvene alınması işlemi ağ doğrulayıcıları tarafınca gerçekleşmektedir ve küçük bir doğrulayıcı grubunun birden fazla parachain’i güvene alması mümkündür. Bahsedilen bu doğrulayıcılar ölçeklenebilirliği daha iyi bir duruma getirebilmek için işlemlerin farklı parachainler arasında yayılabilmesini sağlamaktadır.

Polkadot Avantajları

Polkadot projesi geliştiricileri bu ekosistemin keşfetmek için pek fazla nedeni bulunduğunu söylemektedir. Mevcut blok zincirlerinin sınırlı kapasiteleri gereğince hedef alınması gereken birkaç temel sıkıntı bulunmaktadır. Bu sıkıntılar, kişiselleştirilebilirlik, yükseltilebilirlik, ölçeklendirme ve birlikte çalışabilirliktir.

Bu proje ölçeklendirme açısından birçok kriteri karşılamaktadır. Çoklu zincirin bir ağ olarak hareket edebiliyor olması sebebi ile transferler farklı zincirler üzerinde paralel olarak işleyebilmektedir. Bu şekilde günümüzde blok zinciri teknolojisinin önünde yer almakta olan en büyük problemlerden birisi yok olmaktadır. Paralel işleme, geniş çaplı olarak küresel blok zinciri benimsemesinin yolunu açma potansiyeline sahiptir ve oldukça önemli bir iyileştirmedir.

Kişiselleştirme gerçekleştirmek isteyen bireyler Polkadot tarafından sunulmakta olan bazı özelliklerden faydalanabilmektedir. Güncel olarak ‘’Tüm blok zincirlerine hitap etmekte olan tek bir blok zinciri altyapısı’’ bulunmamaktadır. Her projenin kendine özel gereklilik ve ihtiyaçları bulunmaktadır fakat Polkadot bu projelere farklılık olarak bireysel her bir zincirin belirlenmiş bir işlev tasarımını optimize etmesine olanak sağlamaktadır. Substrate yardımı ile geliştiriciler projenin bütün ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına kendi zincirlerini etkin bir şekilde adapte edebilmektedir.

polkadot nedir

Birlikte çalışabilir olma özelliği açısından uygulama ve projelerin sorunsuz bir şekilde veri paylaşım işlemini gerçekleştirebilmesi oldukça önemlidir. Bu durumun her ne kadar ne tarz hizmetler ortaya çıkartacağı bilinmemekte olsa da ihtimaller doğrultusunda çok fazla kullanım alanı bulunmaktadır. Her parachain sıra ile belirli bir görevi üstlenmektedir ve bu tamamen yeni bir finans ekosistemi yaratma potansiyeline sahiptir.

Belirli parachain ile ilişkili bir topluluk, ağların yönetimini uygun gördüğü şekilde gerçekleştirebilmektedir. Daha fazlası hakkında bahsetmek gerekirse, bu projenin gelecek süreç içerisindeki genel anlamı ile yönetişimi için toplulukların tamamı ayrı ayrı önem taşımaktadır. Mevcut topluluk tarafından geri dönüşlerin sağlanması projelerin belirli bir zaman sonrasında gelişmesine olanak sağlayan değerli önerileri sunabilmektedir.

Bir diğer yandan bu proje bireysel parachainler üzerinde yükseltme gerçekleştirilmesi çok daha kolay bir duruma getirmektedir. Toplulukların ayrı fikir düşüncesine sahip olmasına etki edebilecek herhangi bir sert çatallanma bulunmamaktadır. Tam tersine, ana zincir sorunsuz bir şekilde güncellenebilir veya yükseltilebilir.

DOT Token

Diğer birçok blok zinciri altyapı teknolojilerine benzer şekilde Polkadot projesinin de kendine ait tokeni bulunmaktadır. DOT kısaltması ve adına sahip olan bu token tıpkı diğer projelere ait kripto para birimleri gibi ağ tokeni olarak hizmet gerçekleştirmektedir.

DOT tokenin kullanılabileceği birkaç alan bulunmaktadır. Öncelikli olarak token sahibi bireylere Polkadot platformu üzerinde yönetişim hakkı tanımaktadır. Bu hakka ağ ücretlerinin belirlenmesi, ağ yükseltmelerinin oylanması ve parachainlerin çıkarılması veya eklenmesi dahil edilmektedir.

polkadot kripto para

Bir diğer yandan DOT, staking aracılığı ile ağ mutabakasının sağlanması içinde tasarlanmıştır. Staking sistemi kullanan diğer ağlara benzer bir şekilde DOT sahibi bireylerin tamamı her zaman kurallar çerçevesinde kararlar almaya ve hareket etmeye teşvik edilmektedir. Peki, bu teşvik nasıl sağlanmaktadır? Eğer ki kullanıcılar kural dışı bir hareket gerçekleştirir ise stake edilen paranın kaybedilme riski bulunmaktadır.

Son seçenek olarak ise amaç DOT’u bağlanma için kullanmaktır. Bu duruma yeni parachainler Polkadot ekosistemi içerisine ekleneceğinde veya dahil edileceğinde ihtiyaç duyulmaktadır. Bağlanan DOT miktarı ise bağlanma dönemi boyunca kilitli olarak kalmaktadır. Bağlanma süresinin sonra ermesi ile birlikte ise DOT’lar serbest bırakılmaktadır ve parachain ekosistemi içerisinden çıkartılmaktadır.

Polkadot Staking ve Bağlanma

Bu projenin birlikte çalışabilirliğe yaklaşımı varlık ve veri takasının çok daha ötesine geçmektedir. Bu eşzamanlı olarak dürüst şekilde token stake edilmesini ve tokenlerin bağlanması gibi yeni kavramların meydana çıkmasını sağlayan bir yöntemdir.

Herhangi bir blok zinciri ağında token stake etmek yeni bir kavram değildir. Proof of Stake (PoS) olarak adlandırılan bu mutabakat modelinin kullanıcılara ağda o kripto parayı stake etmeleri karşılığında ödüllendirme mantığı ile çalışmaktadır. Bu proje içerisinde dürüst bireyler ödüllendirilmekte ve kötü niyetli bireyler ise stake edilen tüm parasını kaybetme riski ile karşı karşıyadır.

Daha önce bahsedildiği gibi tüm yeni parachainler DOT tokenlerin bağlanması sonucunda eklenmektedir. Bağlama ise bir miktar tokenin belirli bir süre zarfında ağda tutulmasını taahhüt etmek anlamını ifade etmektedir. Kullanışlı bulunmayan zincir veya varlık projeleri kaldırılmakta ve bağlanmış tokenleri iade edilmektedir.

dot kripto

Polkadot, vaat edilen ve sağlamakta olduğu avantajları sebebi ile geliştiriciler için oldukça cazip bir projedir. Bu proje, bireysel kod yazmakta olan bireylerin yanı sıra büyük kurumlara ve küçük şirketlere de hitap edebilen kapasiteye sahip bir ekosisteme sahiptir. Belirli amaçların karşılandığı, kişiselleştirilmiş blok zinciri yaratabilmenin mümkün olduğu ve tüm bunların hiçbir sorun olmaksızın yükseltebilmek tüm kripto para ekosistemleri için değer arz eden bir kavram olma özelliğine sahiptir.

Tüm bunlar ile birlikte, Polkadot projesi henüz çok yeni ve genç bir proje olma özelliğine sahiptir. Her ne kadar gelişim aşamasında olan çok fazla projeleri bulunuyor olsa da büyük projelerin ilk kullanımına sunulması biraz daha zaman alacak gibi görünmektedir. PolkaProject’e göre altyapı projeleri, DApp’ler, cüzdanlar, araç geliştirmeleri ve benzeri birçok proje güncel olarak geliştirilme aşamasında bulunmaktadır.

DOT söz konusu olduğu zaman bu projenin yaratıcı ekibi tarafından bu projenin bir spekülasyona yönelik bir token olarak tasarlanmadığı belirtilmiştir. Her ne kadar maddi değere sahip olan bir kripto para olsa da aslında projenin temel amacı yukarda anlatılan hedeflere başarılı bir şekilde ulaşmaktır.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/polkadot-nedir/feed/ 0 2559
Chainlink (LINK) Nedir? https://ekonomi101.net/chainlink-nedir/ https://ekonomi101.net/chainlink-nedir/#comments Wed, 08 Sep 2021 18:21:03 +0000 https://ekonomi101.net/?p=2552 chainlink-cüzdani

Chainlink (LINK) Nedir?

Chainlink, özellikle son bir yıllık süreç içerisinde kripto para piyasasında yaygın olarak kullanılmaya başlamış ve oldukça popüler olmuş bir kripto para birimidir.

Ekonomi 101

]]>
chainlink-cüzdani

Chainlink (LINK) Nedir?

Chainlink, özellikle son bir yıllık süreç içerisinde kripto para piyasasında yaygın olarak kullanılmaya başlamış ve oldukça popüler olmuş bir kripto para birimidir. Ethereum üzerinde yer alan akıllı kontratlar için dışarıdan veri sunmakta olan merkeziyetsiz bir projedir. Bir başka ve kısa tanımlama ile blok zincirlerini gerçek dünyaya bağlamaktadır.

Chainlink, sürekli olarak gerçeğe en yakın bilginin elde edilmesi için çalışmakta olan ve bilge kişilerden oluşmuş bir komite gibi düşünülebilir. Peki, bu grup neden diğerlerine kıyasla daha güvenli olarak kabul edilmektedir?

chainlink

Blok zinciri üzerindeki anlaşmaları otomatik hale getiren teknoloji akıllı kontratlar olarak adlandırılmaktadır. Bu teknoloji mevcut bilgileri değerlendirmekte ve belirli koşulların karşılanması durumunda uygulamaya geçirmektedir. Fakat bu durum önemli bir soruna sebep olmaktadır. Blok zincirlerinin dış verilere tam anlamı ile başarılı bir şekilde ulaşması mümkün değildir. Zincir dışında kalan bilgi ile zincir içerisinde bulunan verilerin birbirine bağlanması bu teknolojinin karşısında yer alan en büyük zorluktur.

Chainlink teknolojisi ise bu sorunun merkeziyetsiz bir uzman hizmeti ile çözülmesine yardımcı olmayı denemektedir. Oracle olarak adlandırılan bu uzmanlık en sade tanımlama ile dış verileri akıllı kontratların anlayabileceği formata çevirmektedir.

Peki, Chainlink projesini diğer blok zinciri Oracle’larından farklılaştıran şey nedir?

Chainlink Nedir?

Chainlink, akıllı kontratların dış verilere ve kaynaklarına bağlanmasına olanak sağlayan blok zinciri teknolojisine sahip merkeziyetsiz bir Oracle ağıdır. Buna, API’lar, iç sistemler ve diğer tür dış veri kaynakları da dahil edilebilmektedir.

Chainlink projesine ait bir kripto para birimi olan LINK ise ağ üzerinde yer alan bu Oracle hizmetine ödeme yapmak için kullanılmakta olan ERC-20 tokenidir.

Peki, Chainlink’i merkeziyetsiz kılmakta olan şey nedir? Bu sorunun cevabını öğrenmeden önce Oracle’ın ne olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Tahmin edileceği gibi merkezi Oracle, akıllı kontratlar için dış veri sunumunu sağlamakta olan kaynağa verilen isimdir. Burada bilinmesi gereken bir diğer şey ise tek bir kaynağın bulunuyor olması birçok sorunun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Herhangi bir Oracle eğer ki tek ise ve hatalı bilgi sunumu gerçekleştirirse bu Oracle’a dayanan tüm sistemler çökecektir. Bu durum genel olarak ‘’Oracle Sorunu’’ olarak adlandırılmaktadır ve Chainlink projesi de bu sorunun çözülmesi için faaliyet göstermektedir.

chainlink nedir

Chainlink Nasıl Çalışır?

Chainlink, akıllı kontratlar için sunulmakta olan verinin en doğru ve güvenilir duruma getirilmesi için bir düğüm ağı kullanmaktadır.

Örneğin, bir akıllı kontratın gerçek dünya üzerinden verilere ihtiyacı olduğunu ve bunun için bir talep gönderildiğini düşünelim. Chainlink protokolü bu etkinliğin kaydedilme işlemini gerçekleştirir ve talebe yönelik olacak şekilde fiyat tekliflerini alabilmek için Chainlink düğüm ağlarına yönlendirir. Bu işlem sürecinin güçlü olmasına sebep olan durum ise Chainlink’in birçok kaynaktan elde ettiği veriyi doğrulayabilme yeteneğine sahip olmasıdır. Chainlink, kendi yapısı içerisine dahil edilmiş bir itibar sistemi ile hangi kaynakların daha güvenilir ve doğru olduğunu oldukça yüksek ihtimaller doğrultusunda belirlemektedir. Bu da elde edilen sonuçların doğruluk payının artmasına büyük oranda katkı sağlar ve akıllı kontratlara karşı yapılacak her türlü saldırıya karşı güvence sağlamış olur.

Peki, Chainlink ile LINK’in bağlantısı nedir? Veri talebinde bulunmuş olan akıllı kontratlar Chainlink düğüm operatörlerinin hizmetleri karşılığında LINK ile ödeme gerçekleştirmektedir. Bu hizmet için ödenen bedel ise düğüm ağı operatörleri tarafından piyasa koşullarına göre belirlenmektedir.

Ayrıca, düğüm ağı operatörleri projenin uzun vadeli olarak garanti altında olabilmesi için bu ağda staking yapmaktadır. Bitcoin’in kripto ekonomik modeline benzer şekilde Chainlink düğüm ağı operatörleri de zarar verme amacı olmak yerine güvenilir olmak için teşvik edilmektedir.

Chainlink ve DeFi İlişkisi

Merkeziyetsiz finans popülaritesini arttırdığı zamandan bu yana yüksek kaliteli Oracle hizmetlerine yönelik talep oranında da artış gözlemlenmiştir. Temelde, DeFi projelerinin çok büyük bir kısmı herhangi bir şekilde akıllı kontratları kullanmaktadır ve çalışmasını sorunsuz olarak devam ettirebilmek için dış verilere ihtiyaç duymaktadır.

Merkeziyetsiz finans platformları eğer ki merkezi Oracle hizmetlerini kullanmayı tercih eder ise Oracle manipülasyon ile flaş kredi saldırılarının da dahil olduğu farklı türlerde saldırılara açık duruma gelmektedir. Bu gibi birçok örnek daha önce kripto para piyasalarında yaşanmıştır ve merkezi Oracle’ların varlığının sürekliliğini sağlaması durumunda da benzer durumların yaşanma ihtimali bulunmaktadır.

link nedir

Birçok birey Chainlink projesinin tüm bu sorunların üstesinden gelebileceğini düşünmektedir fakat bu düşünce tam olarak doğru değildir. Chainlink teknolojisi ile benzer teknolojik altyapı sahibi Aave, Synthetix ve diğer projelere rağmen her zaman yeni tür risklerin oluşma ihtimalleri bulunmaktadır. Ayrıca, aynı Oracle hizmetinin birçok platform tarafından kullanılması durumunda eğer ki Chainlink aniden etkisiz hale gelirse bu platformların tamamı da hizmet dışı olacaktır.

Bu durumun yaşanması oldukça düşük bir ihtimaldir ve Chainlink tek bir hata ihtimali bile bulunmaması gerken merkeziyetsiz bir Oracle hizmetidir. Tüm bunlara rağmen Chainlink Eylül 2020 tarihinde spam saldırısına maruz kalmıştır ve bu saldırı sonucunda düğüm ağları cüzdanlarından yaklaşık olarak 700 Ethereum çalınmıştır. Saldırı her ne kadar kısa süre içerisinde etkisiz hale getirilmiş olsa da bu tarz sistemlerin saldırılara karşı tam olarak korunaklı olmadığını göstermiştir.

LINK Arzı ve Piyasa Hayatı Başlangıcı

Chainlink projesinin kripto para birimi olan LINK’in maksimum arzı 1.000.000.000 adet olarak belirlenmiştir. Bu toplam arz miktarının %35 oranı 2017 yılında gerçekleşen ICO ile satılmıştır ve %30’luk orana denk gelen 300.000.000 tanesi ise proje sahibi şirketin cüzdanlarında barındırılmaktadır. Diğer kripto para varlıklarının tam tersine LINK, dolaşımda bulunan toplam arzı artabilen staking ve madencilik süreçlerine sahip değildir.

LINK Nasıl Saklanabilir?

Chainlink projesinin kripto para birimi olan LINK’in tamamen kendisine ait blok zinciri ağı bulunmamaktadır. LINK, Ethereum ağında yer almakta alan bir tokendir ve bu tokenlar ERC-20 standardının uzantısı olan ERC-667 standardında yer almaktadır. Kısaca, LINK varlıkları MetaMask ve TrustWallet gibi cüzdan hizmetlerinde saklanabilmektedir.

link kripto para

LINK Neler İçin Kullanılmaktadır?

Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi Chainlink düğüm ağları operatörleri veriyi satın almak için talep oluşturan bireylere fiyat teklifi sunma yöntemi olarak LINK stake edilebilmektedir. Teklifi kazanan düğüm ağı operatörü talepte bulunmuş akıllı kontrata bilgi sunmaktadır. Düğüm ağı operatörleri tarafınca gerçekleşen tüm ödeme işlemleri LINK tokenları kullanılarak gerçekleştirilmektedir.

Bu yaklaşım düğüm ağı operatörlerinin sahibi olduğu tokenleri biriktirmeye teşvik etmektedir. Peki, bunun sebebi nedir? Aslında cevap oldukça basit. Daha fazla token sahibi olmak, gittikçe büyüme sağlamaya devam eden veri kontratlarına erişim sağlanması anlamını ifade etmektedir. Eğer ki bir düğüm ağı operatörü mevcut kurallara uyum sağlamazsa bu operatörün sahip olduğu LINK tokenleri elinden alınmaktadır.

LINK Marines Kimdir?

Kripto projelerinde topluluk üyelerine isim verilmesi sık olarak karşılaşılmakta olan bir durumdur. Chainlink projesinde kullanılan LINK Marines (Link Denizcileri) ismi ise bunun başarılı ve eski örnekleri arasında yer almaktadır.

Bu şekilde topluluk geliştirme akımı ise günümüzde kripto para projelerinde gittikçe daha etkili bir pazarlama taktiği olmuştur. Destek sağlayan temel grup, proje için sosyal medya ve erişim gibi ilgiler yaratmaktadır. Bu şekilde oluşmakta olan olumlu etkiler ise diğer ölçütlere yansımaktadır.

Bu proje, merkeziyetsiz finans ve daha geniş çapa sahip ekosistemlerin temel projelerinden birisi olduğunu çok net bir şekilde ispatlamıştır. Bu durum her ne kadar Ethereum DeFi için risk teşkil ediyor olsa da dış kaynaklar, sağlıklı zincir üstü ürün ekosistemleri için oldukça önemli bir yapı taşıdır.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/chainlink-nedir/feed/ 1 2552
Kripto Para Bloğu Arayanlara Tavsiye: Kripto Para Dünyası https://ekonomi101.net/kripto-para-blogu-arayanlara-tavsiye-kripto-para-dunyasi/ https://ekonomi101.net/kripto-para-blogu-arayanlara-tavsiye-kripto-para-dunyasi/#respond Fri, 13 Aug 2021 22:13:31 +0000 https://ekonomi101.net/?p=2323 kripto-para-dünyasi

Kripto Para Bloğu Arayanlara Tavsiye: Kripto Para Dünyası

Kripto para dünyası Can Şahinöz gibi usta yazar bir yazara sahip olan ve bilgilendirme yazıları yazan bir bir kripto coin blog sayfasıdır.

Ekonomi 101

]]>
kripto-para-dünyasi

Kripto Para Bloğu Arayanlara Tavsiye: Kripto Para Dünyası

Bitcoin ve altcoinlere ilgi oldukça artmaya başladı ve bir çok insan kripto paralara yatırım yapmaya başladı. Durum böyle olunca Youtube gibi platformlarda bir çok yatırım uzmanı ortaya çıkıp yalan yanlış yatırım tavsiyeleri vermeye başladı. Bu sebepten dolayı kullanıcılar da okuyabilecekleri güzel kaynak arayışına girdiler. İşte, sizi bu ihtiyacı karşılayan bir blog sayfası ile tanıştıracağız. Kripto Para Dünyası..

Kripto Para Dünyası Nedir?

Kripto para dünyası Can Şahinöz gibi usta yazar bir yazara sahip olan ve bilgilendirme yazıları yazan bir bir kripto coin blog sayfasıdır. Youtube videolarının aksine burada yalnızca inceleme yazıları yazılmaktadır. Kullanıcıların yatırım yaptığı coinler hakkında bilgi sahibi olması hedeflenmektedir.

Şu artar bu azalır gibi yorumlar yapmaktansa aldığınız altcoinlerin altında yatan teknolojinin ne olduğunu anlatmayı hedeflemektedir. Böylece yatırım yapan kullanıcılar ne aldığını bilir ve parasını ne için neye yatırdığını öğrenmiş olur. Örneğin site içerisinde bulunan Tron Coin nedir ve YFi Coin nedir gibi bilgilendirme yazıları ile bu coinler hakkında okurlarını bilgi sahibi etmektedir.

kripto para dünyası

Mesela bu bloğu takip eden birisi Sandbox Coinin bir oyun platformu için çıkartıldığını ve bu NFT’nin ne işe yaradığını bilir. Ya da BTT gibi bir altcoinin neye hizmet ettiğini anlar. Böylece aklında bir süzgeç oluşturarak ve bu coinleri bu süzgeçten geçirerek değerlendirir ve yatırımını belirler. Coinin neye hizmet ettiğini bilmek onun geleceği hakkında en büyük fikri verecektir.

Bu coinlerin teknolojilerini bilerek yatırım yapmak geleceğe dönük daha mantıklı olacaktır. Aksi halde spekilasyonlara kapılarak yatırım yapmaktan başka bir şey değildir.

Peki Kripto Para Dünyasında Başka Nasıl İçerikler Var?

1inch Coin Nedir ve C98 Coin nedir gibi inceleme yazılarının yanı sıra Binance Tr Referans kodu nedir, Bitcoin Boğa sezonu nedir ve Token nedir gibi blog yazıları da mevcuttur. Böylece Coin incelemelerinin yanı sıra bu sektörde farklı terimleri de öğrenmenizi sağlar.

Kısaca bu sektöre hakim olmak isteyen insanların ve ekonomik yatırımlarını yaparken 2 kere düşünenler için oldukça faydalı bir Blog adresi.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/kripto-para-blogu-arayanlara-tavsiye-kripto-para-dunyasi/feed/ 0 2323
Kripto Para Yorum ve Analizleri https://ekonomi101.net/kripto-para-yorum-ve-analizleri/ https://ekonomi101.net/kripto-para-yorum-ve-analizleri/#respond Thu, 03 Jun 2021 13:59:26 +0000 https://ekonomi101.net/?p=1912 kripto para yorum

Kripto Para Yorum ve Analizleri

Binance gibi borsalar üzerinde listelenen kripto paralar dünyanın her yerinde yüksek bir işlem hacmine ve popülariteye sahip.

Ekonomi 101

]]>
kripto para yorum

Kripto Para Yorum ve Analizleri

Tesla, SpaceX gibi dev firmaların ilgi göstermesi, ödeme aracı olarak kabul etmesiyle değerini günler içinde katlayan kripto paralar Türkiye’de de fazlasıyla popüler. Son birkaç yılda artan bir trend ile yükselen kripto para yatırımcıları, Binance Coin de dahil olmak üzere pek çok farklı coine uzun veya kısa vadeli yatırımlar gerçekleştiriyor.

Merkeziyetsiz bir şekilde ticareti yapılabilen, kripto para borsaları üzerinden alım – satım işlemleri mümkün olan coinler amatör yatırımcılara kimi zaman problem yaratsa da piyasa ile ilgili analiz yapan kişiler kar ederek sermayelerini kolayca artırabiliyor. Dünya üzerinde, milyonlarca yatırımcısı olan kripto paralarda yatırım yapılabilecek çok sayıda alternatif bulunuyor.

Binance gibi borsalar üzerinde listelenen kripto paralar dünyanın her yerinde yüksek bir işlem hacmine ve popülariteye sahip. Bu durum, Binance borsasındaki coin yorumlarının da kolayca bulunabilmesine, uzmanların özellikle bu kripto paraları analiz etmesine imkan veriyor. Amatör yatırımcıların işini kolaylaştıran bu yorumlar sayesinde daha az riskle, bilinçli yatırım yapılabiliyor.

Yatırımcıların Bilinçsiz Hareket Etmemesi Çok Önemli

Kripto paralara olan ilginin yükselmesi, bu alana girmek isteyen amatör yatırımcıların sayısının artmasına neden oluyor. Binance nasıl üye olunur sayılarının da giderek yükselmesi bu durumun en önemli sonuçlarından bir tanesi. Global borsalarda, pek çok yatırımcının karşısına çıkan onlarca farklı coin, yatırımlar konusunda kafa karışıklığına neden olabiliyor.

Kripto para yatırımcılarının hata yapmaması ve yatırımlarından istedikleri gelirleri elde edebilmesinin en önemli şartı bilinçli bir yatırım stratejisini takip etmeleri olarak biliniyor. Pek çok yeni yatırımcı, Binance borsasındaki coin yorumlarını takip ederek, rastgele yatırımlar yapmak yerine planlı şekilde hareket edebiliyor.

Binance coin sayısı açısından fazlasıyla zengin bir borsa, Sadece temel coinler olarak bilinen Bitcoin ve Ethereum ile sınırlı kalmayıp, Dogecoin, Binance coin, CHZ, Shiba gibi yakın zamanda popüler olan çok sayıda alt coinin de ticaretine izin veriliyor.

binance kripto para

Güvenilir Borsalarda Coin Alternatifleri Çok Fazla

Güvenilir kripto para borsalarında yatırım yapılabilecek olan coin alternatifleri oldukça fazla. Binance kripto para borsasında da yine aynı şekilde, onlarca farklı alternatif bulunuyor. Özellikle düşük bütçeli yatırımcıların ilgisini çeken bu coinler, bir doların altındaki rakamlara bile rahatlıkla satın alınabiliyor.

Kripto paralara olan ilginin artması ile paralel şekilde yükselen pazar hacmi de yatırımcılara hem avantaj hem de dezavantajlar sunuyor. Doğru stratejiye sahip olmayan kripto para yatırımcıları hareketlilikten zarar edebilirken, doğru yöntemler ve planlama ile hareket edenler sermayelerini kısa sürede katlayabiliyor.

Binance Üyelik Sayısında Başı Çekiyor

Binance kripto para konusunda oldukça popüler bir borsa. Kendine ait, Binance Coin adında bir kripto paraya da sahip olan bu borsa, diğer borsalara kıyasla çok daha fazla üye sayısına sahip. Dünyanın her ülkesine faaliyet gösteren Binance, Türkiye’de de avantajlı komisyon oranları ve yüksek teknik desteği ile hizmet veriyor.

Kripto paralar ile ilgili yatırım yapmak isteyen herkesin dikkatini çeken bu borsalarda her gün milyonlarca dolarlık işlem gerçekleştiriliyor. Sadece Bitcoin değil, tüm diğer alt coinlerde de bu rakamlara ulaşabilen pazar hacmi, her geçen gün artan yatırımcı sayısı ile çok daha yüksek rakamlara çıkıyor.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/kripto-para-yorum-ve-analizleri/feed/ 0 1912
Binance Nasıl Üye Olunur? https://ekonomi101.net/binance-nasil-uye-olunur/ https://ekonomi101.net/binance-nasil-uye-olunur/#respond Thu, 03 Jun 2021 13:54:30 +0000 https://ekonomi101.net/?p=1909 binance

Binance Nasıl Üye Olunur?

Binance, en popüler kripto para borsalarından biri olduğu gibi en çok alt coin ile işlem yapılabilen borsalar arasında da yer alıyor.

Ekonomi 101

]]>
binance

Binance Nasıl Üye Olunur?

Kripto para ticareti, özellikle son yıllarda tüm dünyada yaygınlaşan ve pek çok kişi tarafından yapılan bir yatırım olarak ön plana çıkmakta. Özellikle Türkiye’den kripto paralara oldukça yoğun ilgi gösterilmesi ile Binance gibi küresel borsaların ülkemizde hizmet vermeye başlaması da kaçınılmaz hale geldi.

Küresel kripto para borsaları, yerel borsalara kıyasla yatırımcılarına çok daha geniş bir işlem hacmi sunuyor. Dakikada milyonlarca dolarlık para transferleri yapılan bu borsalar dünyanın her yerinde kullanılıyor. Kripto para yatırımcıları, Binance üyelik ile sadece Bitcoin değil pek çok alt coin için de işlem yapabiliyor.

binance giriş

Binance, Türkiye’de resmi olarak faaliyet gösteren en büyük kripto para borsalarından bir tanesi olarak biliniyor. Borsada pek çok farklı coin alım – satım işlemi yapılabiliyor. Dünyanın her yerinden üyeye sahip olan Binance üyelikleri tamamen ücretsiz ve oldukça kolay şekilde yapılabiliyor.

Binance, tıpkı tüm diğer borsalarda olduğu gibi hem borsayı hem de kullanıcıyı korumak adına çeşitli kimlik doğrulamalarına ihtiyaç duyuyor. Kripto para yatırımcılarının alışkın olduğu üzere kimlik ve hesap doğrulama süreçleri Binance borsasında da mevcut.

Binance Borsasına Üye Olmak Zor Mu?

Binance hesap açma süreci oldukça kolay şekilde tamamlanabiliyor. Kısa bir form ile online olarak kayıt olabileceğiniz borsanın diğer sitelere kayıt olmaktan herhangi bir farkı bulunmuyor. Referans kodu sistemi bulunan borsada, referans ile kaydolan üyelere kimi zaman komisyon indirimleri de sunuluyor.

Üye olmak sadece birkaç dakikada tamamlanabilen bir işlem. Akabinde ise hesabınızı açarken kullandığınız e-posta adresini doğrulayarak Binance giriş sayfasından giriş yapabilirsiniz. Bu işlemleri tamamlamanızın ardından, dolandırıcılığın önüne geçmek adına kimliğinizi onaylamanız isteniyor.

Binance, en popüler kripto para borsalarından biri olduğu gibi en çok alt coin ile işlem yapılabilen borsalar arasında da yer alıyor. Özellikle, son dönemlerde fazlasıyla popüler olan Dogecoin, CHZ ve Shiba gibi coinlerin alım – satımının yapılabilmesi ile yatırımcılar bu borsadan tam anlamıyla yararlanabiliyor.

Binance Üyeliği Nasıl Onaylanır?

Binance hesap açma işlemlerini tamamlamak için hesabınızın kimlik doğrulamasını tamamlamanız gerekiyor. Bu doğrulama, hem hesabınızın kötü niyetli insanların eline geçmemesi hem de dolandırıcılığın önüne geçmek için isteniyor.

Kimliğinizi doğrulamak için borsaya bir fotoğrafınızı ve kimliğinizin görüntüsünü göndermeniz gerekiyor. Yapay zeka destekli yapılan bu doğrulama, Binance mobil uygulaması üzerinden çok kısa sürede tamamlanabiliyor. İşlemin tamamlanmasından hemen sonra Binance üyelik onayınız gerçekleşiyor ve para yatırmanız aktif ediliyor.

Bu aşamadan sonra dilediğiniz kripto parayı satın almanız, dilerseniz diğer borsalarda bulunan kripto paraları Binance hesabınıza transfer edebilmeniz mümkün oluyor.

Kripto Para Borsalarına Kaydolmak Güvenilir Mi?

Kimi kripto para borsasının güvenilirliğinden şüphe etmek oldukça normal olsa da Binance gibi küresel bir borsanın tamamen güvenilir olduğunu söylemek mümkün. Milyarlarca dolarlık likiditesi ile dünyanın en büyük borsalarından biri olan Binance, yatırımcılarına her zaman şeffaf ve detaylı bilgilendirmelerde bulunuyor.

Tüm bunlara ek olarak, Binance Coin gibi borsaya özel coinlerin oldukça değerli olması da bu borsayı güvenilir kılan detaylardan bir tanesi. Binance hesap açma işlemini tamamladıktan sonra, hesabınızı güvence altına alacak güvenlik önlemlerini aktif ettikten sonra, herhangi bir sorun yaşamadan kripto para yatırımcılığına başlayabilirsiniz.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/binance-nasil-uye-olunur/feed/ 0 1909
Binance Hesap Açma Anlatımı https://ekonomi101.net/binance-hesap-acma-anlatimi/ https://ekonomi101.net/binance-hesap-acma-anlatimi/#respond Wed, 02 Jun 2021 19:33:22 +0000 https://ekonomi101.net/?p=1906 binance

Binance Hesap Açma Anlatımı

Binance kayıt olma aşamasında, hesabınıza erişmek için kullanacağınız bir e-posta adresine sahip olmanız yeterli.

Ekonomi 101

]]>
binance

Binance Hesap Açma Anlatımı

Kripto paralar artık herkesin duyduğu, gencinden yaşlısına kadar pek çok kişinin yatırım aracı olarak tercih ettiği bir kavrama dönüşmüş durumda. Sadece Türkiye için değil, dünyanın her yerinden yatırımcılar için geçerli olan bu durum, kripto para ticareti yapılan borsaların sayısının artmasına yol açıyor.

Bir süre önce Türkiye’de de faaliyet göstermeye başlayan Binance, global coin piyasalarında işlem yapabileceğiniz en büyük borsalardan biri olarak ön plana çıkıyor. Milyonlarca dolarlık işlem portföyü ve yüzlerce farklı coin alternatifi ile yatırımcılara hizmet veren bu borsada her gün yüksek miktarlarda işlem yapılıyor.

Türkiye’de faaliyet göstermesi ile birlikte Türkçe teknik destek ekibi de istihdam eden Binance, kullanıcılarına her an erişebilecekleri bir kripto para borsası sunuyor. Pek çok açıdan tercih sebebi olan bu borsaya kayıt olmak için herhangi bir ücret ödemeniz de gerekmiyor.

Binance Hesabı Açmak Kolay Mı?

Binance hesap açma işlemi birkaç adımda tamamlanabilen, fazlasıyla kolay bir süreç. Bilgisayar konusunda pek fazla bilgisi olmayan kişilerin bile rahatça hesap açabileceği bir uygulamaya sahip olan bu borsada hesabınız sadece dakikalar içinde kullanılabiliyor.

Binance kayıt olma aşamasında, hesabınıza erişmek için kullanacağınız bir e-posta adresine sahip olmanız yeterli. Bu e-posta adresi ile birlikte güçlü bir şifre belirleyerek formu doldurmanız gerekiyor. Binance borsasına ait internet sitesi üzerinden kayıt olabileceğiniz gibi borsaya ait mobil uygulamayı da tercih edebilirsiniz.

Hesabınızı oluşturduktan sonra şifrenizin başkalarının eline geçmesini engellemeniz oldukça önemli. Yatırımlarınızın güvende olması için mutlaka çift kademeli doğrulamayı aktif etmeniz, telefon numaranızı doğrulamanız tavsiye ediliyor.

Binance güvenilir mi hesabınıza giriş yaparken paylaşımlı bilgisayarlardan girmemeye çalışmanız da çok önemli. Şifrenizin başkaları tarafından ele geçirilmesi yatırımlarınızı kaybetmenize neden olabilir. Bu nedenle, güvenilir bir borsaya emanet edeceğiniz hesabınızın şifresini mümkün olduğu kadar iyi korumalısınız.

binance güvenilir mi

Binance Güvenilir Bir Borsa Mı?

Küresel kripto para hareketlerinin büyük bölümü Binance yorumları borsası üzerinden gerçekleştiriliyor. Oldukça yüksek sayıda üyeye sahip olan bu borsada milyarlarca dolarlık bir pazar mevcut. Sadece Bitcoin gibi coinler ile değil aynı zamanda onlarca farklı alt coin ile de yatırım fırsatı veren bu borsada yatırım yapmak fazlasıyla güvenli.

Küresel bir borsa olmasına ek olarak çok yüklü miktarlarda parayı bu borsaya emanet eden yatırımcılar sayesinde likidite sorunu yaşamayan Binance, hesabınızı açtığınız andan itibaren karşınıza çıkacak her şeyi şeffaf olarak anlatıyor. Şirket yapısı da dahil olmak üzere, Binance ile ilgili merak ettiğiniz her şey halka açık olarak belirtiliyor.

Binance Kayıt Olma İşlemi Ne Kadar Sürer?

Binance kayıt olma işlemi sadece birkaç dakika süren kısa bir form doldurma ile tamamlanabiliyor. Bununla birlikte, hesabınızın tam olarak aktif olması ve kripto para ticaretine başlayabilmeniz için bir takım doğrulamalar gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Hem hesabınızın güvence altında tutulması hem de dolandırıcılıkların önüne geçilmesi adına kimliğinizi doğrulamanız istemiyor. Mobil uygulama ve internet sitesinden yapılabilen, yapay zeka destekli bu doğrulama aşaması bir saatten birkaç güne kadar değişen sürelerde tamamlanabiliyor. Ortalama olarak birkaç saatte biten bu işlemden sonra hesabınızı kullanarak dilediğiniz gibi kripto para alım satımı yapmanıza izin veriliyor.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/binance-hesap-acma-anlatimi/feed/ 0 1906
Binance Borsasında Nasıl Hesap Açılır? https://ekonomi101.net/binance-borsasinda-nasil-hesap-acilir/ https://ekonomi101.net/binance-borsasinda-nasil-hesap-acilir/#respond Wed, 02 Jun 2021 19:27:26 +0000 https://ekonomi101.net/?p=1902 Binance Hesabı

Binance Borsasında Nasıl Hesap Açılır?

Binance hesap açma işlemini tamamladığınız andan itibaren kimi zaman birkaç gün süren doğrulamayı beklemeniz gerekebiliyor.

Ekonomi 101

]]>
Binance Hesabı

Binance Borsasında Nasıl Hesap Açılır?

Bitcoin de dahil olmak üzere herhangi bir kripto paranın ticaretini yapabilmek için mutlaka bir borsada hesap açmanız gerekli. Binance gibi küresel borsalarda açabileceğiniz hesaplar ile borsanın sunduğu tüm coinler arasında işlem yapabilir, dilediğiniz coini alıp satabilirsiniz.

Dünya üzerinde her gün milyonlarca dolar değerinde kripto para işlemi yapılıyor. Bu işlemlerin büyük çoğunluğu yerel borsalar yerine küresel olarak işlem yapılabilen, Binance gibi büyük borsalarda gerçekleştiriliyor. Binance, her gün milyonlarca dolara ulaşan oldukça yüksek bir işlem hacmiyle yatırımcılara hizmet veriyor.

Binance gibi borsa platformlarında hesap açmak her ne kadar kolay olsa da mutlaka çeşitli doğrulamaların düzgün şekilde yapılması gerekiyor. Bitcoin ve diğer kripto paraların takip edilemez olması nedeniyle, kötü niyetli insanlar tarafından suiistimal edilmeye oldukça müsait yapıları mutlaka denetim gerektiriyor. Kripto para borsaları, kredi kartı dolandırıcılıklarını ve diğer yasadışı işlemleri engellemek için kayıt olan herkesten kimlik doğrulaması talep ediyor.

Binance hesap açma işlemini tamamladığınız andan itibaren kimi zaman birkaç gün süren doğrulamayı beklemeniz gerekebiliyor. Çoğu zaman çok kısa sürede tamamlanıyor olsa da eksik veya yanlış evrak göndermeniz durumunda bu süre uzayabiliyor. Binance kayıt olma işlemi bittikten sonra hemen başlayan bu aşamada dikkatli davranmanız halinde, sadece birkaç saat içinde kripto para ticaretine başlayabilmeniz mümkün.

Binance Kayıt Olma Aşamaları

Binance yorumları işlemleri için ilk olarak kullandığınız ve size ait bir e-posta adresiniz olması gerekiyor. Hesap açma sayfasında, e-posta adresiniz ile birlikte belirleyeceğiniz güçlü bir şifreyi girmeniz isteniyor. Kayıt formunu doldurduktan sonra e-posta adresinize gönderilen linke tıklayarak hesabınızı onaylamanız gerekiyor.

Hesabınızı onayladıktan sonra ilk aşama tamamlanıyor. Bunun ardından, Binance hesabınızın gerçekten sizin tarafınızdan kullanılacağını doğrulamak ve hesap bilgilerinizi tamamlamak için kimlik doğrulama aşamasına geçiliyor.

Kimlik doğrulama aşamasında, kullanıcının fotoğrafı ve resmi bir kimlik belgesi talep ediliyor. Bu aşamada hesabınız için verdiğiniz bilgiler ile kimliğinizin uyuşup uyuşmadığının kontrolü gerçekleştiriliyor. Eğer herhangi bir sorun bulunmuyorsa hesabınız aktif edilerek kripto para alım – satımı yapmanıza izin veriliyor.

binance yorumları

Binance Kimlik Doğrulaması Zorunlu Mu?

Tüm kripto para borsalarında, ortak olarak kimlik doğrulaması yapılmakta. Bu doğrulamanın yapılmasındaki temel amaç hesaplarınızı güvence altında tutmak olduğu gibi borsanın herhangi bir dolandırıcılık mağduru edilmemesini sağlamak.

Binance güvenilir mi gibi küresel borsalarda kimlik bilgilerinizin ve evraklarınızın güvenliği oldukça katı şekilde sağlanıyor. Şifrelenerek saklanan bu veriler hiçbir şekilde üçüncü şahıslar ile paylaşılmıyor. Yine aynı şekilde, borsada herhangi bir hacklenme durumu yaşanması halinde güvende olabilmesi adına şifreli olarak tutuluyor.

Büyük kripto para borsalarının her birinde kimlik doğrulaması zorunlu. Binance hesap açma işleminin tamamlanması için de yine aynı şekilde kimliğinizi doğrulatmanız dışında bir seçenek bulunmuyor.

Binance Hesabı Açmak Güvenilir Mi?

Binance, kripto para borsaları arasında en çok kullanıcıya sahip sitelerden bir tanesi. Küresel olarak faaliyet göstermesine ek olarak milyon dolarlık işlem hacimleri ile sektörde varlık gösteriyor. Sadece kripto para ticaretinde değil, aynı zamanda Binance Coin gibi kendine ait kripto parasıyla da yatırımcılar tarafından tercih ediliyor.

Binance, bugün işlem yapabileceğiniz borsalar arasında, dünya çapındaki en güvenilir borsalardan biri olarak biliniyor.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/binance-borsasinda-nasil-hesap-acilir/feed/ 0 1902