Teknik ve Temel Analiz – Ekonomi 101 https://ekonomi101.net Ekonomi Makaleleri ve Haberleri Sat, 19 Mar 2022 20:09:33 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.2 https://i0.wp.com/ekonomi101.net/wp-content/uploads/2021/05/cropped-icon.png?fit=32%2C32&ssl=1 Teknik ve Temel Analiz – Ekonomi 101 https://ekonomi101.net 32 32 186849173 Elliot Teorisi Nedir? https://ekonomi101.net/elliot-teorisi-nedir/ https://ekonomi101.net/elliot-teorisi-nedir/#respond Tue, 19 Oct 2021 17:31:58 +0000 https://ekonomi101.net/?p=2797 elliott-teorisi

Elliot Teorisi Nedir?

Elliot Teorisi dalga teorisi olarak karşımıza çıkar. Bu teori Ralph Nleson Elliot’un dalga teorisi modeli ile gelişim gösterir.

Ekonomi 101

]]>
elliott-teorisi

Elliot Teorisi Nedir?

Elliot Teorisi dalga teorisi olarak karşımıza çıkar. Bu teori Ralph Nleson Elliot’un dalga teorisi modeli ile gelişim gösterir. Elliot kitle hareketini tekrar eden dalga biçimlerini inceleyerek bu teoriyi ortaya atmıştır.

Elliot evreni oluşturan sistemsel hareket gibi piyasayı da oluşturan bir siteme burada vurgu yapar. Bunu doğa yasaları doğrultusunda yapar. Ona göre piyasa hareketleri belli bir doğa yasası içinde hareket eder. Bunu derin araştırmalara dayandıran Eliot ortaya attığı dalga teorisi ile de güçlendirir. Bu dalga teorisi içinde yer alan temel prensipler piyasada mevcut olan her hareketin belli bir nedene dayandığıdır. Yani her neden sonucu piyasa bunlardan etkilenir ve sonuç olarak gelecekteki değişimleri de etkiler.

elliot

Elliot Teorisi piyasayı dalgasal bir fonksiyonla ele alır. Yani bir piyasa içinde yatırımcı eğer bir karar alacaksa bunu yapmadan önce daha önceki işlemleri ve değişimleri ele alarak bunu yapar. Yani etki ve tepki modeli ile işlerini yürütür. Bu alan içinde belli bir bilgi birikimine sahip olan kişi nerede ne hamle yapacağını bilir.

Bunun için ise daha önceki işlemlere göz atılır. Ona göre hamle belirlenir. Böylece yapılan işlemin hedefi de bir sonraki işlemi belirler. Bu bir döngü olarak devam eder. Ayrıca piyasada yer alan her değer belli bir zaman dilimi içinde oluşur. Bu tür zamansal teoriler gelecekte mevcut olan değişimler hakkında bilgi de verir.

Piyasa kendi alanı içinde belli özelliklere sahiptir. Elliot Teorisi içinde yer alan piyasa her zaman beli değişimleri kendi içinde barındırır. Bu yapı içinde fiyatlar her zaman net bir yapıyı takip eder. Bu ise bize dalga düzenini verir.

Elliot Teorisi’nin Önemi

Bu teoriyle birlikte piyasadaki gelişimler ve hamleler önceden tahmin edilir. Belli bir dalga düzeni içinde ritim yakalanırsa eğer o zaman daha sağlam sonuçlara ulaşılır. Dalga düzeni bunu gerektirir. Burada yer alan 5 dalga modeli ile karşılaşırız. Bu fiyat değişimleri ile bizlere verilir.

Bu rakamlar her biri bir piyasa değerini ve onun dalgalanma sürecini bizlere verir. 1’den 5’e kadar olan rakamlar her biri piyasa içinde mevcut verileri inişli ve çıkışlı olacak şekilde yatırımcıya sunar. Bu rakamlardan her biri farklı bir yöne doğru değişime neden olursa işte o zaman piyasada mevcut olan hareketlilik ve onun sonucunda oluşan riskler ortaya çıkar.

elliot teorisi

Elliot teorisi içinde yer alan bu 5 dalga modeli ile piyasada mevcut hareketlilik de takip edilir. Hangi para inişte ve çıkışta ya da hangisi zararda gibi sonuçlar bu şekilde elde edilir. Böylece ne tür bir durumda nasıl hamle yapacağımız da kesinleşmiş olur. Örneğin bu dalga rakamlar içinde 2 ve 4 rakamı aksi hareketi işaret edecek şekilde ortaya çıkar. Yani ana harekete aksi bir yönde değişim meydana gelir. Böylece piyasada mevcut olan tüm para değişimleri kar ve zararlar böylece öğrenişmiş olur. Bu sayede sizler de yatırım yaptığınız paranın ne kadar kar ve zararda olduğunu ekrandan görebilirsiniz.

Bu beş dalga modeli ile piyasaya hakim bir bakış açısı da elde edebilirsiniz. Yani ne zaman nasıl risk alacağınız ya da önünüzde var olan bir yatırım sürecinde ne yapacağınız önceden bilinmiş olur.  Buna uygun bir yol haritası çizerek ilerleme kat edersiniz. Elliot Teorisi bunu gerektirir. Sadece bu dalga modelleri ile eğer piyasada yeni iseniz ilerleme kat etmeniz mümkündür. Bunun için ekstra bir bilgiye de gerek yoktur.

Elliot Teorisi’nde Dalga Modeli

Burada her dalga iki yönde gelişim gösterir. Bunlar hareket ve düzeltme dalgasıdır. Hareket dalgası 5 dalgalıdır. Düzletme dalgası ise 3 dalga olarak karşımıza çıkar. Hareket dalgaları ana trend olarak karşımıza çıktığı için yükselen dalgalar olarak da bilinir. Burada yer alan 2 ve 4 numaralı dalgalar trende tam aksi yönünde hareket ederler.

1 ve 3 numaralı dalgalar ise düzeltme dalgaları olarak işleme devam ederler. 5 numaralı dalga hareketi bu şekilde tamamlandıktan sonra 3 numaralı dalga düzeltmesi devreye girer. Bunlar ise a, b ve c olarak karşımıza çıkar. Eliot Teorisi içinde dalga hareketi kadar dalga özellikleri de ön plana çıkar.

Birinci dalga ana sürecin bir parçasıdır. Seviye içinde sıçrama şeklinde meydana gelir. 5 numaralı dalga içinde en kısa olanı budur. Bu dalga çok dinamik olabilir. İkinci dalga birinci dalganın kazandırdığının tümünü geri alarak işlem yapar.

elliot teknik analiz

Çoğu durumda piyasa içinde ikinci dalga birinci dalgayı beklemeden sona erer. Üçüncü dalga ise ana trend yönünde yer alan en uzun ve dinamik olan bir dalga boyunu temsil eder. Klasik geçiş olarak da bilinir. Genelde tüm sistemler bu dalga yapısıyla piyasaya girerler. Bu dalga esnasında işlemler hacimsel olarak artış yaşarlar. Bu dalga ile temel veriler bir anda iyileşmeye başlar.

Dördüncü dalga ise genelde karmaşık bir dalga çeşidi olarak görülür. Düzletme ya da erteleme aşaması olarak görülür.

Eliot Teorisi içinde hacimsel bir yapıya sahiptir. İşlem esnasında ikinci dalgadan ayrılarak işlem yapar. Üçgenler piyasa içinde genelde dördüncü dalgadan sonra ortaya çıkar. Beşinci ve son dalga ise daha az bir dinamiğe sahiptir. Bu dalga birçok teknik gösterge ve fiyatın gerisinde kalır. Genelde piyasa içinde bir uyarıcı olarak görev alır. Yani piyasa içinde yaşanan belli hareketlilik ve uyarıcı sistemi bu dalga ile kendini hissettirir. Tüm bu dalga modeli piyasa içinde var olan mevcut verileri ve para akışını sizlere sunar.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/elliot-teorisi-nedir/feed/ 0 2797
Fibonacci Nedir? https://ekonomi101.net/fibonacci-nedir/ https://ekonomi101.net/fibonacci-nedir/#respond Wed, 13 Oct 2021 15:42:00 +0000 https://ekonomi101.net/?p=2765 fibonacci-indikatörü

Fibonacci Nedir?

Fibonacci, orta çağ dönemlerinde oldukça ünlü olan ve en iyi matematikçilerden birisi olan Leonardo Fibonacci tarafından bulunan bir sayı dizisidir.

Ekonomi 101

]]>
fibonacci-indikatörü

Fibonacci Nedir?

Fibonacci, orta çağ dönemlerinde oldukça ünlü olan ve en iyi matematikçilerden birisi olan Leonardo Fibonacci tarafından bulunan bir sayı dizisidir. Bir problemi çözmeye çalışırken bu sayı dizisi ile çözüm bulan İtalyan matematikçi, bu diziye kendi adını vermek istemiştir.

Herhangi bir sayı ile başlayabilen bu dizinin kullanım şekli kendisinden bir önceki sayı ile toplanarak devam ettirilmesi şeklindedir. Örnek vermek gerekirse 3’ten başlayan bir Fibonacci dizisi 3-4-7-11-18-29 şeklinde devam etmektedir. Bu dizide sayılar 0’dan da başlayabilir. Sonrasında gelecek sayının kendisinden bir sonraki sayı olmasına gerek de yoktur. Mesela 3-5-8-13-21-34 de bir Fibonacci dizisidir.

fibonacci

Fibonacci nedir? sorusuna en kısa cevap olarak kendisinden önceki sayı ile toplanıp ilerleyen sayı dizisi demek mümkündür. Her bir sayının önceki rakama bölünebiliyor olması sebebiyle her bölüm işleminde 1,618 sayısına yaklaşılıyor. 1,628 sayısı altın oranın temelidir.

Bir matematik terimi olan altın oran, sanatta, mimaride, mühendislik alanlarında oldukça sık kullanılan bir olgudur. Mısırlılar tarafından bulunmuş olan bu oran Piramitlerin yapımında da kullanılmıştır.

Fibonacci ve Tavşan Problemi

Leonardo Fibonacci tarafından yazılan ve ‘Liber Abaci’ adlı kitapta yer alan bir soru olan tavşanlı soru, Fibonacci sayı dizisini oraya çıkarmıştır. Soruyu özetlemek gerekirse bir erkek ve bir dişiden oluşan bir kümes içerisinde 1 yıl sonunda toplam kaç çift tavşan elde edileceğidir.

Bu sorudaki varsayımlar da her ay başında yavrular doğmaktadır. Doğumda bir erkek ve bir de dişi tavşan doğuyor. Her doğum 2 ay sonra gerçekleşiyor ve ölen bir tavşan asla olmuyor.

Soru çözümü de şu şekilde ilerliyor;

Başta 1 çift tavşan var ve bu tavşan ilk ay doğum yapmayacağı için 1 ay sonunda tavşan sayısı 1-1

Diğer ay bir çift tavşan doğuyor ve tavşan sayısı: 1-1-2

Sahip olduğumuz ilk tavşanlar yavru dünyaya getiriyor ve tavşan sayısı: 1-1-2-3

Diğer ay ilk ve 2. çift tavşan yavru verir ve tavşan sayısı: 1-1-2-3-5

İlk 3 çift yavru vermeye devam eder ve tavşan sayısı: 1-1-2-3-5-8

İlk 4 çift yavru vermeye devam eder ve tavşan sayısı: 1-1-2-3-5-8-13

İlk 5 çift yavru vermeye devam eder ve tavşan sayısı: 1-1-2-3-5-8-13-21

İlk 6 çift yavru vermeye devam eder ve tavşan sayısı: 1-1-2-3-5-8-13-21-34

İlk 7 çift yavru vermeye devam eder ve tavşan sayısı: 1-1-2-3-5-8-13-21-34-55

Sorunun cevabı bu şekilde uzamaya başlar ve bu şekilde Leonardo, bir sayı dizisi ile problem çözer. 1 yıl sonucunda toplam 144 çift tavşan elde edilmiş olur. Bu problemin sonucu doğal hayata bakıldığında elbette ki mutlak doğruyu vermemektedir. Burada amaç ortalamalar ile gerçek sonuca yakın bir rakam elde edilmeye çalışarak geleceği ön görmektedir.

fibonacci nedir

Fibonacci Dizisinin Doğadaki Örnekleri

Fibonacci dizisi altın orana yakınlık göstermektedir. Bu sebeple de hem doğada hem de önemli kişilerin eserlerinde oldukça sık rastlanmaktadır. Mısır piramitleri başta olmak üzere Leonardo Da Vinci’nin en çok bilinen eseri olan Mona Lisa tablosu Fibonacci sayı dizisi mantığında ilerleyerek yapılmış eserlerdir. Ömer Hayyam Üçgeninde yer alan katsayılar da Fibonacci sayılarını ortaya çıkarır.

Doğal olarak denk gelmiş olduğumuz bu sayılar ayçiçeği içerisinde yer almaktadır. Çekirdeklerinin dizilişi adeta bir Fibonacci dizisi örneğidir. Aynı şekilde papatyanın içerisinde yer alan sarı kısım da bu şekilde dizilmiştir. Kozalak üzerinde yer alan taneler de bu mantıkla ilerler.

Fibonacci’ye kendi bedenimizde de rastlamaktayız. İnsan yüzü ve eli de bu oranla ilerler. Örnek vermek gerekirse kulaklarımız, gözümüz, burnumuz, dudağımız, çenemiz belirli bir oran aralığı ile yerleştirilmiş haldedir.

Fibonacci Dizisinin Bazı Özellikleri

Altın oranla oldukça benzerliği olan Fibonacci dizisi doğada birçok yerde denk gelinen ve finansal açıdan kullanımıyla oldukça önemli olan bir matematik terimidir. Bu terimin bazı ilginç sayılabilecek özellikleri vardır.

Mesela bir Fibonacci dizisi içerisinde yer alan 3 numaralı sayı 2’ye bölünebilmektedir. 4. sayı 5’e bölünür. Dizi içerisinde yer alan 6. sayı da 8’e bölünebilmektedir. Dizideki ardışık herhangi üç terimde başta ve sonda yer alan sayıların birbirinden çıkartılması ile ortadaki sayı bulunur.

Fibonacci dizisindeki bir sayının altın oranla, yani 0,618 ile çarpılması sonucu bir diğer sayıya yakın ortalama bir sayı verir. Dizideki sayılar arttıkça altın oran ile çarpılan sayının bir sonraki sayıya oldukça yakın olması muhtemeldir. İşte bu sebeple de Fibonacci, altın oran ile benzeşmektedir.

fibonacci indikatörü

Fibonacci Dizisinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Fibonacci dizisi hayatımızın her alanında karşımıza çıkabilmektedir. Örnek vermek gerekirse ayçiçeği ve papatya gibi doğada yer alan birçok şeyde mevcuttur. Birçok sanat eserleri bu diziye uygun olarak bir oran ile yapılmıştır. Bazı mimari eserlerde de bunu görmek mümkündür.

Günümüzde en çok finans sektörlerinde kullanılır. Finansal ve borsa açısından kullanılmakta olan Fibonacci dizisi oldukça büyük bir önem taşır. Finans sektöründe direnç ve destek noktalarını belirleme amacı ile kullanılmaktadır

Tablolardaki her bir fiyat hareketi birbiriyle alakalı olarak ilerler. Bu noktada da Fibonacci dizi mantığı devreye girer. Genellikle kullanılan oranlar 0,618 yani altın oran, 0,500 0,382’dir. Bu oranlar değişiklik gösterebilmektedir. Fibonacci dizi tekniği ile inişler ve çıkışlar hesaplanarak alma ve satma işlemleri buna göre yapılır.

Teknik analiz yönteminde kullanılan Fibonacci oranları düzeltme seviyeleri, zaman aralıkları vefanlar olmak üzere 3 ana başlıkta incelenebilir. Teknik analiz geçmiş zamanlarda fiyat oranlarını inceleyip gelecekteki hareketler üzerinde plan kurmaya yarar.

fibonacci indikatörü nedir

Fibonacci Sayı Dizilerinin Forexte Teknik Analiz Yöntemleri ile Kullanımı

Fibonacci sayı dizileri teknik analizlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Temelinde 6. yüzyılda Hintliler tarafından da kullanıldığı düşünülen bu hesaplama şekli, sayıların Avrupa’da meşhur hale gelmesi ile ünlü İtalyan Matematikçi tarafından bir tavşan sorusu ile ortaya çıkan Fibonacci sayı dizisi günümüzde en çok finansal işler için kullanılmaktadır.

Teknik analizler ile kullanılan Fibonacci sayı dizileri kesin doğruları göstermez. Gerçeğe en yakın olanı ele almayı sağlayarak bir gelecek planlaması yapmayı sağlar. Geleceğin hiçbir zaman tam anlamıyla öngörülemeyeceği için bu analizlerden mutlak doğruyu beklemek de doğru değildir.

Fibonacci Düzeltme Seviyeleri

Geri alma seviyesi olarak da düzeltme seviyeleri, teknik analizde oldukça çok kullanılan bir Fibonacci oranıdır. Bu analizin kullanımı dipten zirveye çekilen bir çizgi ile direnç ve destek seviyelerinin tespit edilmesi oldukça etkili olan bu yöntem genellikle orta ve uzun vadeli işlerde kullanılsa da kısa vadeli işlerde de kullanımı oldukça fazladır. Kısa vadeli programlarda bu oranın başarı oranının çok yüksek olduğu pek de söylenemez.

Fibonacci düzelteme seviyeleri içerisinde kullanılan bu yöntemin temel mantığında dip ve zirve arasında yer alan farkların Fibonacci katsayıları ile çarpımlarında farklı birer düzeltme seviyelerini tespit etmektir. Bu Fibonacci yönteminde kullanılan başlıca oranlar 0.236, 0.500, 0.382, 0.618 katsayılarıdır. Bu oranlar doğada yer alan oranlardır. Bu sebeple de doğruluk payı oldukça yüksek olduğu için düzeltme seviyelerinde başarı elde edilmesi olasıdır.

fibonacci özellikleri

Fibonacci Zaman Aralıkları

Teknik analizdeki değişkenlikler fiyattan ibaret değildir. Zaman değişkenliği de oldukça önemli bir meseledir. Bu sebeple de Fibonacci sayı dizileri fiyatlarla alakalı işlerde olduğu gibi işin zaman kısmında da oldukça fazla kullanılmakta ve başarılı sonuçlar elde etmektedir.

Fibonacci zaman aralıkları Tepeden ya da dip noktadan itibaren çizilen çizgilerden ibarettir. Bu çizgilerin çekilmesinde Fibonacci sayı dizileri kullanılır. Başlangıçta tepe noktası veya dip sıfır olarak ele alınır. Daha sonrasında ise Fibonacci sayıları kullanılarak oluşturulmuş zaman aralıkları çizgileri fiyat grafiği üzerine yerleştirilir. Bu sayede Fibonacci sayı dizisinde sayılar yani 1-2-3-5-8-13 her bir günü temsil eder. Bu sayede de belirli bir gün aralığı ile dönemler incelenmiş olur. Hangi gün aralıklarında artışlar ve düşüşler var, bunlar incelenir.

Fibonacci Fanları

Fibonacci oranlarının kullanım alanlarında birisi de bu fan çizgileridir. Diğer teknik analiz yöntemlerinde kullanılan Fibonacci oranları da dip ve zirve arasında çekilen çizgilerde kullanılır. Ancak bu kılavuz çizginin düzeltme seviyeleri ve zaman aralıkları analizlerinde olduğu gibi değil, ara trendden çekilmesi gerekmektedir.

Teknik analiz yöntemlerinden biri olan Fibonacci fanları yükselen trend grafiklerinde kullanıldığı gibi alçalan trend grafiklerinde de kullanılır. Mantık şu şekildedir: yükselen grafikte dipten tavan noktasına, alçalan grafikte de tavan noktasında dibe çekilen bir çizgi ile grafik oluşturulur.

Fibonacci fanları diğer yöntemlere göre kesinliği oldukça düşüktür. Yanılma payı yüksektir. Bu sebeple de güvenilmesi zor olan bir yöntemdir.

teknik analiz ve fibonacci

Destek ve Direnç Nedir?

Destek ve direnç seviyeleri finans ve borsa sektörlerinde kullanılan iki kavramdır. Destek denilirken bahsedilen şey aslında fiyat düşüşlerindeki durma noktasının beklendiği seviye anlamına gelmektedir. Var olan şeyin fiyatı arttığı zaman talep oranı artar. Bu sırada artan fiyatlar ile de satışlar nedeni ile direnç seviyeleri ortaya çıkmaya başlar.

Özetle ve toplu bir şekilde anlatılmak gerekirse yükselişteki bir fiyatın aşamadığı bir fiyat seviyesine direnç denir. Düşüş yönünde yer alan fiyatın karşılaşmış olduğu ve yine aşamamış olduğu fiyat seviyesi de destek olarak adlandırılmaktadır.

Direnç çizgisi ve destek çizgisi tepe noktası ve dip arasında yer alır. Bu noktaların belirlenmiş olması alım-satım işlerinde fiyatların olası değişimlerini önceden hesaplanarak planlı bir şekilde ilerlenmesi için oldukça önemlidir.

Destek ve direncin kullanılabilmesi için mantığının nasıl çalıştığının anlaşılması gerekmektedir. Destek seviyelerinde kırılmalar meydana gelir.

Fibonacci Geri Çekilmesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Yine teknik analizde kullanılan Fibonacci geri çekilmesi diğer yöntemlerde olduğu gibi dip noktana tepe noktasına çekilen çizgiler ile yapılır. Bu çizgideki mesafe, önemi yüksek olan Fibonacci oranlarından en önemli 5 tanesi olan %23.6, %38.2, %50, %61.8 ve %100 gibi yüzdeliklere bölünerek oluşturulur.

Belirlenen bu seviyelerden sonra yatay çizgiler çizilir. Bu yatay çizgile de destek ve direnç seviyelerinin belirlenmesi amacı ile kullanılır. Yatırımcılar tarafından kullanılan bu yöntem sonucu fiyatlardaki büyük değişimler geri çekilmesi gerekir ve işte bunun adına da Fibonacci geri çekilmesi denir.

fibonacci düzeltme seviyeleri

%23.6 oranının bulunabilmesi için Fibonacci sayı dizisinde yer alan herhangi sayının, bu sayıdan bir sonraki gelen üçüncü sıradaki sayıya bölünmesi ile bulunur.

%38.2 oranının bulunabilmesi Fibonacci sayı dizisinde yer alan herhangi bir sayının, bu sayıdan bir sonraki gelen ikinci sıradaki sayıya bölünmesi ile bulunur.

%61.8 bu Fibonacci oranı altın oran olarak da bilinmektedir. Bu oranı bulabilmek için de Fibonacci sayı dizisinde yer alan herhangi bir sayıyı ondan bir sonra gelen sayıya bölünmesi ile bulunur.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/fibonacci-nedir/feed/ 0 2765
Trend Çizgileri Nedir? https://ekonomi101.net/trend-cizgileri-nedir/ https://ekonomi101.net/trend-cizgileri-nedir/#respond Thu, 30 Sep 2021 12:19:24 +0000 https://ekonomi101.net/?p=2701 trend-çizgisi-nedir

Trend Çizgileri Nedir?

Trend çizgileri, finansal piyasalarda grafikler üzerine çizilmekte olan eğrilere verilen isimdir.

Ekonomi 101

]]>
trend-çizgisi-nedir

Trend Çizgileri Nedir?

Trend çizgileri, finansal piyasalarda grafikler üzerine çizilmekte olan eğrilere verilen isimdir. Belirli fiyat verilerinin bir birisine bağlanmasını ve alım-satım yapan yatırımcı veya traderların piyasa trendi hakkında fikir sahibi olabilmesine yardımcı olmaktadırlar. Bu çizgiler, teknik analizin en temel araçlarından birisi olarak kabul edilmektedir.

trend çizgileri

Trend çizgileri yoğun olarak türev, foreks, menkul kıymetler ve kripto para piyasalarında kullanılmaktadır. Bu çizgiler en temelde destek ve direnç çizgileri gibi çalışmaktadır fakat yatay olarak çizilmezler. Bu çizgiler, eğrilerden meydana gelmektedir. Bu sebeple pozitif veya negatif bir eğilime sahip olabilmektedirler. Genellikle çizgi eğimi ne kadar dik olursa trend de buna oranda güçlü olmaktadır.

Trend çizgilerini iki temel kategori halinde sınıflandırmak mümkündür. Bunlar ise yükselen ve alçalan şeklinde isimlendirilmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere yukarı trendli eğri grafiğin alt noktasından üst noktasına doğru çizilmektedir. Bu çizgiler iki veya daha fazla dip noktanın birleştirilmesine yardımcı olmaktadır.

yukarı trend

Bir diğer trend çizgisi olan aşağı trend ise grafiğin üst noktasından alt noktasına doğru çizilmektedir. Bu eğri iki veya daha fazla tepe noktasını birleştirmek amaçlı çizilmektedir.

aşağı trend

Kısaca, her iki tür çizgi arasındaki en temel fark çizilmek için kullanılmakta olan fiyat noktalarının seçilmesine bağlıdır. Yukarı trend çizgisi çizerken grafik üzerinde yer alan en dip seviye baz alınır ve çizim gerçekleşir. Aşağı trend çizgisi çizerken ise grafik üzerinde yer alan en tepe seviye baz alınır ve çizim gerçekleşir.

Trend Çizgileri Nasıl Kullanılır?

Grafik üzerinde yer alan tepe ve dip noktalarına dayanmakta olan trend çizgileri fiyatın hangi seviyelerde mevcut trendin aksine kısa süreli hareket ettiğini, trendde zorlanma olduğunu ve sonra geri dönüş yapacağını göstermektedir. Gelecek fiyat hareketlerinin tahmin edilmesi için ise bu çizginin uzatılması mümkündür. Mevcut olarak çizilmiş bir trend çizgisi kırılım gerçekleşmedikçe geçerliliğini sürdürmektedir.

Trend çizgileri her ne kadar tüm veri grafiklerinde kullanılabiliyor olsa da genel olarak piyasa fiyatı ile ilişki içerisindedir. Bu durum, piyasa arz ve talebi hakkında fikir elde edinmenin mümkün olduğunu kanıtlamaktadır. Yukarı yönlü olarak çizilen trend çizgileri artan bir alım gücü olduğunu ifade ederken aşağı yönlü olarak çizilen trend çizgileri ise bu durumun tam tersini ifade etmektedir.

Trend çizgileri kullanarak analiz yapılırken ticareti gerçekleştirilen finansal ürünün işlem hacmi de göz önünde bulundurulmalıdır. Örnek vermek gerekirse fiyat yükselişi gerçekleşirken işlem hacminde gerileme görülüyor ise veya görece düşük ise bu durum artan talep için hatalı bir izlenim oluşmasına sebep olacaktır.

trend çizgileri nedir

Daha önceki cümlelerde de belirtildiği gibi bu çizgiler destek ve direnç seviyelerinin belirlenmesi için kullanılmaktadır ve bunların ikisi de teknik analiz için oldukça önemli kavramlardır. Yukarı trend eğrisi, fiyatın mevcut seviyeden daha fazla aşağıya düşmeyeceğini destek seviyeleri ile ifade ederken aşağı trend eğrisi ise fiyatın mevcut seviyeden daha yukarıya ulaşamayacağını direnç seviyeleri ile göstermektedir.

Bir diğer tanımlama ile destek ve direnç seviyeleri, aşağı veya yukarı yönlü olarak kırıldığı zaman piyasa trendi geçersiz olarak kabul edilecektir. Birçok finansal enstrüman fiyatlarını kontrol ettiğimiz zaman temel destek ve direnç seviyelerinin trendi tutabilme konusunda başarısız olduğunu göstermektedir. Bu durumda ise piyasa yön değiştirme eğiliminde olacaktır.

Teknik analizin göreceli bir alan olması sebebi ile her farklı birey trend çizgileri çizmek için farklı yöntemler kullanabilmektedir. Dolayısı ile birden çok teknik analiz tekniğinin birleştirilmesi yerine temel analiz kullanarak riskleri azaltmak mümkündür.

Geçerli Trend Çizgileri Nasıl Çizilir?

Her ne kadar trend çizgileri grafik üzerinde herhangi iki noktanın birleşmesine sebep oluyor olsa da üç veya daha fazla nokta kullanımının herhangi bir trend çizgisinin geçerli kılınacağı konusunda birçok birey aynı fikirdedir. Bazı durumlarda ilk iki nokta bir trendin potansiyel olarak belirlenmesi amacı ile kullanılabilmektedir fakat üçüncü noktadan da çizginin geçerliliğini test etmek amacı ile faydalanabilmektedir. Bu yüzden, fiyat herhangi bir trend çizgisine üç veya daha fazla dokunuyor ise çizginin aşılmaması durumunda da geçerli olarak kabul edilebilmektedir. Bu çizgilerin birden çok test ediliyor olması ise mevcut trendin fiyat dalgalanmaları sebebi ile bir bağlantısı olmadığını göstermektedir.

Ölçek Nasıl Belirlenir?

Geçerli trend çizgisi çizebilmek için yeterli sayıda nokta belirlenmesinin yanı sıra bu çizgilerin çizilmesi sırasında uyumlu ayarların kullanılması da oldukça önemlidir. En önemli grafik ayarları arasında ise ölçek belirlenmesi yer almaktadır.

Finansal grafiklerde ölçek, fiyat değişimlerinin hangi şekilde gösteriliyor olduğuna bağlıdır. En çok kullanılan iki ölçek türü ise aritmetik ve yarı aritmetiktir. Aritmetik grafiklerde fiyatın y ekseni üzerinde aşağı veya yukarı şekilde gerçekleştirdiği hareket düz bir şekilde ifade edilmektedir. Yarı aritmetik grafiklerde ise değişimler yüzdesel olarak gösterilmektedir.

Örnek vermek gerekirse aritmetik grafik üzerinde fiyat değişiminin 10 USD’den 20 USD’ye yükselmesi ile 240 USD’den 250 USD’ye yükselmesi eşit mesafeyi ifade etmektedir. Yarı aritmetik grafikte ise 10 USD’den 20 USD’ye %100 artış, 240 USD’den 250 USD’ye %4.16 artışa kıyasla grafiğin daha büyük bir bölümünü kapsamaktadır.

trend çizgileri nasıl çizilir

Trend çizgileri çizildiği sırada ölçek ayarının dikkate alınması oldukça önemli bir detaydır. Farklı her grafik türü farklı tepe ve dip noktaların yaratılmasına sebep olabilir ve buna bağlı olarak da kısmi olarak farklı trend çizgileri meydana gelebilir.

Trend çizgileri her ne kadar teknik analiz için oldukça kullanışlı araçlar olsa da tamamen kusursuz değildir. Tercih edilen fiyat seviyelerine bağlı olarak gerçek trendlerin mevcut çizgiler ile hangi dereceye kadar temsil ediliyor olduğunu değişeceğinden kaynaklı çizgiler belirli bir dereceye kadar öznel olarak kabul edilir.

Örnek vermek gerekirse bazı bireyler tarafından mum grafiklerinde trend çizgilerinin gölgelerini göz ardı edilmektedir ve sadece gövdeler baz alınarak çizilmektedir. Diğer bireyler ise bu çizgilerin çizilebilmesi için gölgelere ait tepe ve dip noktaları kullanmaktadır. Tüm bu sebeplerden ötürü trend çizgilerinin diğer grafik araçları ile birlikte kullanılarak sadece teyit niteliğine sahip olması oldukça önemli bir detaydır.

NOT: Temel göstergeler Binance Academy üzerinden alınmıştır.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/trend-cizgileri-nedir/feed/ 0 2701