Bitcoin – Ekonomi 101 https://ekonomi101.net Ekonomi Makaleleri ve Haberleri Fri, 30 Jul 2021 23:12:54 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.2 https://i0.wp.com/ekonomi101.net/wp-content/uploads/2021/05/cropped-icon.png?fit=32%2C32&ssl=1 Bitcoin – Ekonomi 101 https://ekonomi101.net 32 32 186849173 Bitcoin Nedir? Nasıl Üretilir? Nasıl Alınır? https://ekonomi101.net/bitcoin-nedir-nasil-uretilir-nasil-alinir/ https://ekonomi101.net/bitcoin-nedir-nasil-uretilir-nasil-alinir/#respond Fri, 18 Dec 2020 19:07:12 +0000 http://ekonomi101.net/?p=1165 bitcoinn

Bitcoin Nedir? Nasıl Üretilir? Nasıl Alınır?

Bitcoin, 2008 yılında Satoshi Nakamoto kullanıcı isimli bir kişinin veya grubun tarafından yaratılmış ve başarılı olmuş ilk kripto para projesidir.

Ekonomi 101

]]>
bitcoinn

Bitcoin Nedir? Nasıl Üretilir? Nasıl Alınır?

Bitcoin, 2008 yılında Satoshi Nakamoto kullanıcı isimli bir kişinin veya grubun tarafından yaratılmış ve başarılı olmuş ilk kripto para projesidir. Günümüzde oldukça popüler olmuş Bitcoin sadece 8 sayfalık bir PDF belgesi ile dünyaya gelmiştir ve bu belgenin kesin olarak yazarı bilinmemektedir.

Özellikle son iki haftalık süreç içerisinde adını sık olarak duymakta olduğumuz Bitcoin, bankacılık sistemine karşı gelmek amacı ile kurulmuş ve bankacılık sisteminin temel sıkıntılarını ortadan kaldırmak hedefi ile tasarlanmıştır. Herhangi bir merkezi kuruma bağlı olmayan Bitcoin, madenciler tarafından üretilmektedir ve blok zinciri teknolojisi kullanmaktadır.

Her ne kadar Bitcoin 2008 yılında yaratılmış olsa da ilk Bitcoin 2009 yılında üretilmiştir. Herhangi bir merkeze bağlı olmaması sebebi ile Bitcoin bilgisayar madenciliği ile üretilmektedir ve günümüzde bu üretim çok güçlü bilgisayar donanımları ve elektrik harcamaları ile devam etmektedir.

Temel Bilgiler

Günümüzde 22.000$ seviyelerinde fiyatlanan Bitcoin herhangi bir merkeze bağlı değildir ve herhangi bir otorite tarafından kontrol edilmemektedir. Herhangi bir merkeze bağlı olmaması sebebi ile bir kişi veya kurum tarafından kontrol edilmeyen bu kripto para sınırlı arza sahiptir ve kimse tarafından dilediği zaman dilediği sayıda üretilememektedir. Günümüzde aktif olarak dolaşımda bulunan Bitcoin sayısı 18.574.512 adettir ve bu miktarın maksimum limiti ise 21.000.000 olarak belirlenmiştir. Her geçen gün üretimi gittikçe zorlaşan bu kripto paranın maksimum arz miktarına 2140 yılında ulaşması hedeflenmektedir. Ek bilgi olarak şunları eklemek gerekiyor;

  • Bitcoin tüm kripto para birimlerinin ana parası olmuştur.
  • Piyasada bulunan tüm kripto para birimleri işlem çiftleri Bitcoin’e karşı kesinlikle fiyatlanmaktadır.
  • Makalenin hazırlandığı tarih itibari ile günlük olarak sadece Bitcoin’in işlem hacmi 46.739.129.131$ olmuştur.
bitcoin

Nasıl Üretilir?

Bitcoin, herhangi bir merkez bankası veya aracı kurum tarafından kontrol edilmediği için insanlar tarafından üretilmektedir. Evet, insanlar tarafından üretiliyor ve sizde dilediğiniz zaman Bitcoin üretimi yapabilirsiniz. Bu üretim işlemi ise madencilik (mining) olarak adlandırılmaktadır.

Bitcoin, güçlü bilgisayar donanımları ile madenciler tarafından üretilmektedir. Bitcoin ilk dönemlerde bilgisayar işlemcisi kullanarak üretilmekteydi fakat günümüzde bilgisayar işlemcisi ile Bitcoin üretmek ve bu üretim sürecinden kazanç elde etmek imkansızdır.

Zamanla madenciliği olan ilginin artması ve bu ilgi artışı nedeni ile de madencilik işleminin zorlanmış olması sebebi ile günümüzde madencilik için özel cihazlar üretilmekte ve Bitcoin üretimi bu cihazlar ile yapılmaktadır. Bahsetmiş olduğumuz bu cihazlar normal bilgisayar işlemcilerinden 1000 kat daha güçlü performansa sahiptir ve oldukça yüksek enerji tüketimi yapmaktadır.

Kısaca günümüzde Bitcoin madenciler tarafından üretilmekte ve çok ciddi enerji, güç ihtiyacı sağlanarak üretilmektedir.

Fiyat Nasıl Belirlenir?

Bitcoin fiyatı tamamen yatırımcıların belirlemiş olduğu arz-talep dengesine göre belirlenmektedir ve teorik olarak Bitcoin fiyatını kontrol eden herhangi bir kurum veya kuruluş bulunmamaktadır. Bitcoin fiyatı tamamen arz-talep dengesine göre belirleniyor olsa da şunun bilinmesi gerekiyor ki bu piyasada herhangi bir kontrol mekanizması veya regülasyon bulunmadığı için fiyat büyük yatırımcılar tarafından yönlendirilebiliyor. Bu yatırımcılar piyasa koşullarına ve beklentilerine bağlı olarak çok yüksek miktarda alış veya satış işlemi yaparak fiyata ciddi darbe yapabilme gücüne sahiptir fakat işin teorik kısmına odaklanmak gerekirse Bitcoin fiyatı hiçbir kişi, kurum ve kuruluş tarafından kontrol edilmemektedir. Fiyatın tek belirleyicisi arz-talep dengesidir.

bitcoin nedir

Türkiye’de ve KKTC’de Bitcoin Nasıl Alınır?

Her iki ülkede de yerli ve yabancı borsalar aracılığı ile Bitcoin alabileceğiniz gibi yine Bitcoin alım-satım işlemleri gerçekleştiren ofisler aracılığı ile de Bitcoin satın alabilirsiniz. Bitcoin satın almak için yerli veya yabancı borsa hesabınızın bulunmasının yeterli olacağı gibi bu hizmetleri kullanmadan finans ofislerinden de nakit para ile Bitcoin alabilirsiniz. Bitcoin işlemlerinde yabancı borsalar belirli bir alım-çekim işlemleri için kimlik onayı olmaksızın hizmet sağlıyor olsa da Türkiye merkezli yerel borsaların tamamı işlem yapabilmek için kimlik onayı şartı koşmaktadır.

Nasıl Saklanır?

Bitcoin yatırımlarınızı veya üretimlerinizi soğuk veya sıcak cüzdan olarak tabir edilen cüzdanlarda saklayabilirsiniz. Soğuk cüzdan, sıcak cüzdana kıyasla daha güvenli bir yöntemdir çünkü soğuk cüzdan diye tabir ettiğimiz cüzdanlar offline olarak da kullanılabilmekte fakat sıcak cüzdan olarak tabir ettiğimiz cüzdan türleri online hizmetler aracılığı ile kullanılabilmektedir. Bitcoin yatırımlarınızı saklamak için tercih edilebilecek en iyi ve en güvenilir cüzdanlar ise donanım cüzdanı olarak adlandırılan ‘’Hardware Cold Wallet’’lardır.

bitcoin nasıl üretilir

Bitcoin Yatırım Aracı Mıdır?

Evet, Bitcoin paranızın değerini koruyabilecek(!) ve yatırım yapılarak değerlendirilebilecek bir kripto para birimidir. Aktif olarak kripto para piyasalarında işlem görmekte olan Bitcoin gerek uzun vadeli süreç için gerek kısa vadeli süreç için gerekse enflasyondan korunmak için yatırım aracı olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, kripto para piyasalarının diğer piyasalara göre en büyük farkı ise hafta sonlarında ve tatil günlerinde de kapalı olmaması ve 7/24 işlem olanağının bulunuyor olmasıdır.

Bitcoin Harici Kripto Para Var Mıdır?

Evet, Bitcoin haricinde bilinen 3.000 civarında kripto para birimi bulunmaktadır ve bunların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bunun sebebi ise Bitcoin’in açık kaynak kodlu olması ve sürekli olarak gelişime müsait olmasıdır. Ayrıca, kripto para piyasalarında sadece Bitcoin altyapısı kullanan para birimleri değil kendi özel altyapısını kullanan para birimleri de bulunmaktadır. Bu para birimleri ‘’Alternatif Coin’’ veya ‘’Altcoin’’ olarak bilinmektedir. Piyasanın bilinen en popüler ve en güçlü altcoini ise Ethereumdur.

bitcoin madenciliği

Kullanım Alanları

Her ne kadar Bitcoin birkaç yıl önce sadece Deepweb üzerinde illegal işler için kullanılıyor olsa da günümüzde birçok alanda kullanıldığını görebiliriz. Alışveriş yaparken, yemek yerken, kahve içerken, birçok hizmetten faydalanırken ve daha birçok alanda Bitcoin ile ödeme yapabilme kolaylığı günümüzde çok büyük bir avantaj haline gelmiştir. Bitcoin günümüzde illegal ve legal olarak kullanılmaya devam etmekte ve hayatımızda birçok kolaylığa da imkan sağlamaktadır.

Ekonomi 101

]]>
https://ekonomi101.net/bitcoin-nedir-nasil-uretilir-nasil-alinir/feed/ 0 1165